Okna jsou neoddělitelnou součástí každého domu, historických objektů i novostaveb. Okna neměly snad jen pyramidy Egypťanů a Inků. Provedení a vlastnosti (kvalita) oken tedy značně ovlivňují kvalitu a komfort bydlení, o tom není pochyb. Pomineme-li prvořadé tepelně izolační vlastnosti, získávají si dnes oblíbená okna plastová stále větší oblibu i pro svou snadnou a pohodlnou údržbu. Lákavá je přitom i jejich poměrně dlouhá životnost, ověřená už padesátiletou tradicí. Mnozí se však mylně domnívají, že jsou taková okna zcela bezúdržbová, což není pravda. Jak se tedy o plastová okna starat, aby své funkce plnila ideálně? A jak s nimi bezpečně manipulovat?

Jak se postarat o zbrusu nová plastová okna?

Jistě jste zaregistrovali, že povrch profilů nových plastových oken je opatřen ochrannou fólií, která okno chrání proti znečistění třeba vápnem či cementem. Ochranná fólie je však uzpůsobena na ochranu oken při jejich instalaci, ne trvale po dobu stavby či rekonstrukce. Bude-li na ni svítit tři týdny sluníčko, je pravděpodobné, že půjde velice těžko odstranit a mnohdy po sobě může zanechat patrné stopy. Proto se doporučuje její odstranění co nejdříve po osazení oken a začistění ostění.

Případné znečistění maltovou směsí je nutné z okna co nejdříve odstranit a vyvarovat se tím možnému poškrábání skleněné plochy. Vnikne-li malta do kování, může jej zablokovat a způsobit tak nefunkčnost celého okenního těsnění. Proto se i v těchto případech vyplácí důslednost a odstranění nečistot v co možná nejkratší době.
Other alfa
Other alfa
Typy oken
Typy oken
Běžná údržba

Bílé okenní profily mají lesklý a hladký povrch, barevné profily jsou opatřeny strukturovanou fólií, imitující vzhled dřeva. Obě provedení lze však pohodlně a bez problémů čistit a udržovat. Nejvhodnější je použít vodu s roztokem běžného saponátu. Vyvarujte se použití agresivních abrazivních čistících prostředků a také organických sloučenin (například benzínu a nitroředidel)! Tyto látky mohou nevratně poškodit a porušit povrch okenních profilů, čímž sníží jejich odolnost vůči působení atmosférických vlivů a také jejich celkovou životnost.

Nepodceňujte kování

Zjednodušeně můžeme okno charakterizovat jako profilový systém, který je zasklený a jehož nedílnou součást tvoří kování. Našim pohledům je kromě kliček a závěsů z větší části skryté, to však nic nemění na tom, že jeho kvalitní provedení předurčuje kvalitu a bezpečnost celého okna. Kování oken je mechanický systém, který zajišťuje vazbu mezi křídlem a okenním rámem a umožňuje pohodlnou manipulaci.
Otherm delta
Otherm delta
Typy oken
Typy oken
Kování nejenže dovoluje s oknem manipulovat, přispívá však i ke znemožnění vstupu nežádoucích osob, celoobvodové kování se často stává nepřekonatelnou překážkou pro zloděje. Můžete se rozhodnout i pro kování nabízející ostatní doplňkové vlastnosti – zejména pojistku proti chybné manipulaci s oknem, dětskou pojistku či ventilační protiprůvanovou pojistku.

Péče o kování je velice jednoduchá a zvládne ji každý. Dvakrát ročně se doporučuje mezi plochy jednotlivých dílů kování aplikovat několik kapek nejlépe silikonového oleje. Toto opatření je nezbytné i v případě, že jednotlivé díly kování váznou, nebo jsou těžko ovladatelné.
Zvedač křídla
Zvedač křídla
Bezpečná manipulace

Nikdy se nesnažte manipulovat s okenní klikou v momentě, kdy je okenní křídlo otevřené či vyklopené. Mohlo by tím dojít k poruše, kterou zvládne odstranit pouze odborník. To platí zejména pro okna s kombinovanou funkcí křídla – otevírací a výklopné.

U dvoukřídlých oken s takzvaným štulpem (pohyblivým sloupkem) je bezpodmínečně nutné se před jeho zavřením přesvědčit, zda je křídlo bez kliky správně zajištěno a až poté okno na kliku zavřít.
Potřebujeme-li vyčistit a tudíž úplně otevřít výklopná ventilační křídla, je nutné kování odjistit. Dbejte na jeho následné správné zajištění. Předejdete tím nejen případnému úrazu, ale také vyvrácení závěsů křídla z okenního rámu.
Skla s tepelnou ochranou
Skla s tepelnou ochranou
Nepříjemné rosení oken

Skla, rámy, ale i jiné díly okna,se mohou rosit. Dochází k tomu zejména při kontaktu teplého vnitřního vzduchu o vysoké vlhkosti a s vnitřními povrchy okna, které mají povrchovou teplotu nižší. Relativní vlhkost v bytě je ovlivněna celou řadou faktorů. Důležitým protiopatřením, jak lze rosení oken předcházet a zajistit zdravé klima, je správné větrání. Pravidelné větrání tak zabraňuje nejen rosení oken, ale i následnému vzniku hub a plísní. Ideální je několikrát denně (ovšem krátce, ale účinně) vyvětrat a zajistit tak potřebnou výměnu vzduchu v místnostech a také ideální vlhkost v rozmezí 40 až 60 %.

Pravidelnou péčí o plastová okna docílíte jejich vysoké životnosti. Ta by měla být při zachování všech jeho parametrů větší než padesát let, včetně funkčnosti.

Závěrem ještě stojí za zmínku i to, že dnešní generace oken nabízí pro ty nejnáročnější okna samočistící. Jedná se o speciální povrchovou úpravu se silně hydrofobními vlastnostmi. Dešťová voda se na ploše okna neudrží a strhává s sebou i nečistoty. Povrch rámu i skel tak zůstává i po uschnutí oken čistý.
Skla s protisluneční ochranou
Skla s protisluneční ochranou