Stínící technika ochrání nejen proti horku Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek Pořídit si venkovní žaluzie, to je jako vyhrát ve sportce. Jsou totiž tím nejlepším zařízením externí stínící techniky. Důvodů je celá řada, nejdůležitější však je, že dovedou zadržet až 85% slunečního záření. Venkovní žaluzie ale také regulují intenzitu světla v místnosti. Přitom v teplých letních dnech současně brání pronikání horka do interiéru. Žaluzie také lze snadno ovládat, ručně i elektricky. Vůbec nejlepším řešením je však automatické ovládání. Automatika dokonce sama reaguje na slunce a vítr.

Venkovní žaluzie jsou vyrobené z kvalitních materiálů, a proto odolávají i nepříznivému venkovnímu počasí. Nezničí je mráz, déšť, ani kroupy. Do konce života na ně vlastně nemusíte sáhnout.

Stínící technika pro rodinné domy i do hal

Oblast použití venkovních žaluzií je velice široká. Hodí se jak pro rodinné domy, tak pro administrativní budovy. Své místo ale mají i na oknech výrobních hal.

Maximální komfort pak zásluhou elektrického ovládaní představují fasádní venkovní žaluzie. Ty pracovníci odborných firem montují přímo na fasády budov. Zákazníci si je mohou pořídit v provedení lamel ve tvaru C o šířce 65 nebo 80 mm. K dispozici jsou rovněž v provedení lamel ve tvaru Z o šířce 70 a 90 mm. Tyto žaluzie jsou však ovládané pouze elektromotory.
Foto: CONTOUR CZ, dům vybavený zaomítacími boxy
Foto: CONTOUR CZ, dům vybavený zaomítacími boxy
Lamely jsou vedené v kulatých vodících lištách. Vodící profily a spodní profil výrobce nabízí v eloxu, nebo v jiné libovolné barvě dle RAL. Důležité je také těsnění ve vodících profilech. Žaluzie pak v chodu vůbec neslyšíme. Horní profil je vyroben z pozinkovaného plechu, nebo z hliníku. K jeho zakrytí slouží kryt z extrudovaného hliníku. Totéž se týká i vytaženého svazku lamel.

Výrobce nabízí celkem osmnáct barev lamel. Jestliže však žaluzie pokryjí plochu vetší než 70 m2, je možné si vybrat libovolnou lamelu.

Markýzy pro univerzální použití

Markýzy dokonale zastíní terasy i balkóny. Zaručí vám tak příjemné a pohodlné posezení ve stínu. Markýzy nad výlohami zase účinně chrání zboží před slunečním zářením. Zákazníci se však nemusí obávat toho, že na zboží neuvidí.
Markýzy též přispívají k lepšímu estetickému vzhledu rodinných domů, obchodů, obchodních domů, hotelů a restaurací. Přitom mohou být i jen pouhou dekorací. Pak se využívají k propagačním účelům, jako reklamní plochy.

Při vývěru markýz je dobré se poradit s odborníky. Ti vám řeknou, které markýzy a od kterých výrobců jsou kvalitní a lze je snadno ovládat a udržovat.

Markýzy ovládáme pomocí klik nebo elektromotorů. Pro vyšší komfort při používání markýz lze k elektromotorům připojit i automatiku. Dosáhneme tak samočinné reakce na slunce a vítr.

Druhy rolet

Nadokenní rolety se umisťují nad okenním rámem, v otvoru mezi rámem okna a překladem. Roletový box není před oknem, ale je obrácen směrem do místnosti. Máme tak zajištěn snadný přístup pro případ nutné opravy. Box zateplují polystyrénové vložky a osazen je revizním krytem. Mezi levnější variantu rolety se skrytým boxem patří nadokenní roletový systém Mono.
Foto: CONTOUR CZ, zasunutá předokenní roleta
Foto: CONTOUR CZ, zasunutá předokenní roleta
Rolety s přiznaným boxem jsou určené pro dodatečnou montáž do dokončené stavby. Nevyžadují totiž dodatečné stavební úpravy. Další jejich výhodou je dokonalý tvar lamel a velký výběr velikostí boxů. Máme tak vlivem montáže předokenní rolety zajištěno snížení světlého otvoru okna na několik centimetrů. Roletový box je přitom umístěn vně okna.

Ovládání rolet s přiznaným boxem je možné pomocí popruhového nebo šňůrového navíječe, klikou, pružinou, nebo motorem. K dispozici bývá dálkové ovládání s případným akumulátorovým pohonem pro mobilní konstrukce, chaty a jiné použití.

Nabízí se i pestrá škála barevného provedení, lakování dle RAL, nebo potažení renolitovou fólií s imitací dřeva v několika odstínech. Do roletového boxu je možné instalovat i ochrannou síť proti hmyzu.
Obr: CONTOUR CZ, zaomítací roletové boxy Athlet
Obr: CONTOUR CZ, zaomítací roletové boxy Athlet
Obr: CONTOUR CZ, předokenní rolety s přiznaným boxem
Obr: CONTOUR CZ, předokenní rolety s přiznaným boxem
Rolety na akumulátorový pohon

Typ rolet se zaomítacím boxem se hodí do novostaveb a zrenovovaných objektů. Box rolety se ukrývá ve zdi nad okenním rámem. Na přání zákazníka může být doplněn i zateplovacím fasádním systémem, případně pouze zaomítán.

Na výběr je však i více druhů ovládání. To může být popruhové, nebo se šňůrovým navíječem, klikou, pružinou, či motorem. Existuje také možnost napojení na dálkové ovládání, případně i s akumulátorovým pohonem. Samozřejmostí je široká škála barev, lakování dle RAL, nebo potažení renolitovou folií s imitací dřeva v několika odstínech. Rovněž je do zaomítacího roletového boxu možné instalovat ochrannou síť proti hmyzu.

Vysoký komfort zajišťuje i jednoduchý akumulátorový pohon Akkurol. To pro případ, kdy ovládací systém venkovních žaluzií není možné napojit na elektrickou síť. Jeho motor je umístěn na boku roletového boxu. Tenký kabel je veden vodící lištou k držáku na stěně, do kterého se jednoduše zasune řídící jednotka s dvanáctivoltovým akumulátorem. Samozřejmostí je i v tomto případě možnost použití dálkového ovládání, konkrétně až pro 9 skupin rolet zároveň.
Obr: CONTOUR CZ, rolety do nosného roletového překladu Heluz
Obr: CONTOUR CZ, rolety do nosného roletového překladu Heluz