Ilustrační foto: Sven Brandsma/Unsplash

Lidé jsou vynalézaví a neustále přemýšlejí, jak si ulehčit práci. V případě štípání dříví je to pochopitelné, protože připravit palivo na zimu je dřina a navíc docela nebezpečná. Podívejte se na několik zajímavých nápadů. Ani jeden z nich nepracuje na elektrický nebo motovorý pohon, zužitkují jen lidskou sílu a  využívají fyzikální principy.

Leveraxe

Na první pohled vypadá Leveraxe jako sekyra od Picassa, ale rozhodně nejde o nějaký umělecký artefakt. Střed této sekyry je vyosený tak, že se po prvotním nárazu vykloní do strany a oddělí od sebe dva kusy dřeva. Sekyra by měla být velmi lehká, ale přesto nahrazuje práci pořádného kalače. Největší nevýhodou ale bude cena: stojí více než 3 tisíce Kč…

Pořádná štípačka na pevné konstrukci

Tuhle štípačku si šikovný kutil vyrobil sám. A podle videa opravdu funguje na výbornou. Jen je otázka, kolik času stála její výroba a kolik práce nakonec ušetří. Pokud ale potřebujete naštípat dříví na celou zimu pro několik domácností, asi se to vyplatí.

Princip je zjevný: těžký klín na pevném rameni odlehčeném pružinou vám ušetří námahu s mácháním sekyrou. Stačí rameno stlačit dolů a klín vykoná svou práci. 

Třískovač aneb ostří místo špalku

Tahle vychytávka je docela známá. Místo toho, abyste ostří sekyrky zasekli do polínka, položíte polínko na ostří a pak do něj klepnete paličkou nebo kladivem. Na videu vidíte vylepšený model, který pod prvním ostřím skrývá ještě níže položené ostří druhé, takže polínko rozseknete hned na 4 dílky. 

Výhodou tohoto vynálezu není ani tak úspora energie, ale při poměrně nízkých pořizovacích nákladech získáte pomocníka, se kterým bude štípání dříví mnohem bezpečnější. Polínka také nepadají na podlahu, ale zachytí se uvnitř obvodového prstence.

Využití padajícího závaží

Hodně štípačů funguje na principu padajícího břemena. Jedná se většinou o tyč, zakončenou na konci ostrým klínem. Na tyči je pohyblivé závaží, které zvednete do vzduchu a necháte spadnout.

Gravitace by pak měla vykonat svoje. Otázkou je, jestli opravdu ušetříte nějakou energii, když musíte závaží - stejně jako sekyru - zvedat do výšky…

Pneumatika nebo gumicuk

Asi nejjednodušší a zároveň vysoce efektivní vychytávkou je pneumatika nebo obyčejné gumové lano neboli gumycuk. Ten (třeba v kombinaci s kusem řetězu na jednom konci) umožní poleno obepnout a udržet na místě, dokud si ho opakovanými údery kalačem nerozštípeme. Podobně poslouží i pneumatika, do které poleno vložíte, ale ta má pevně daný rozměr. 

Trhavina

Poslední video je na odlehčení. Ano, i takhle se dá rozštípnout pořádný špalek. Ale možné následky si určitě domyslíte sami. Zlatá sekyra!