Rekonstrukce začíná u podlahy Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek Potřebujete novou podlahu? Ať už máte staré linoleum, koberec nebo parkety, popřemýšlejte nad tím, zda je chcete vyměnit pouze za novější variantu. Jistě dobře víte, že si dnes můžete zvolit podlahy z nejrůznějších materiálů. Je ale třeba vědět, jaké vlastnosti má konkrétní materiál. Ne vždy se vyplatí vybírat jen to, co se nám líbí. Srovnejme výhody a nevýhody jednotlivých typů podlah, životnost a vhodnost umístění do různých prostor domu.

Podlahy z masivu


Podlahu z masivu si můžete vybrat ve formě fošen, palubek nebo parket. Pokládka fošen a palubek je o něco náročnější, opracovávají se a lakují až při pokládce, pak se napevno přibíjejí či šroubují. Parkety jsou již lakované nebo olejované od výrobce, a tak se jednoduše přilepí na podklad. Podle typů místností volíme i použití dřeva (měkké, středně tvrdé a tvrdé). Rádi vám poradíme, jaká dřevěná podlaha je nejvhodnější právě pro vás!

Největší předností podlahy z masivního dřeva je jedinečný přírodní vzhled, dlouhá životnost a možnost opravy při poškození. Pochůzná plocha je teplá, příjemná a snižuje kročejový hluk. Kvůli značným reakcím na teplo a vlhko není vhodná na podlahové topení či do vlhkých prostor. Nevýhodou podlah z masivu je údržba, pravidelně se musí lakovat či olejovat. Je také třeba počítat s tím, že dřevo pracuje.

Dřevěné vícevrstvé podlahy


Dřevěné plovoucí podlahy jsou oproti masivu dvou či třívrstvé nebo dýhované, horní nášlapná vrstva je vždy z tvrdého dřeva. Všechny varianty lze celoplošně lepit, plovoucím způsobem se používají pouze třívrstvé a dýhované. Jsou už od výrobce povrchově upravené, proto je montáž rychlejší a jednodušší. Značnou výhodou vícevrstvých dřevěných podlah je méně spojů (oproti klasickým dřevěným), je tak menší riziko vytváření spár.
Ilustrační foto: www.shutterstock.com
Ilustrační foto: www.shutterstock.com
Ilustrační foto: www.shutterstock.com
Ilustrační foto: www.shutterstock.com
Díky spojení více vrstev je tento typ podlahy vhodný také na podlahové topení. Dřevěné plovoucí podlahy vás potěší přírodním vzhledem, dlouhou životností, tlumením hluku a příjemným teplým působením. Aby to ale splňovaly, potřebují stálé klimatické podmínky mezi 18-20oC a vzdušnou vlhkost kolem 50%.

Laminátové plovoucí podlahy


Jak už název napovídá, pokládají se plovoucím způsobem s podložkou a parotěsnou fólií. Hodí se do všech typů místností a interiérů, k dostání je také lamino do koupelen s adekvátními vlastnostmi. Pro silně zatěžované prostory se doporučuje celoplošné lepení jednotlivých dílů. Vyberete si z věrné imitace dlažby nebo dřeva v nejrůznějších odstínech. Díky tomu je laminátová podlaha jen těžko rozeznatelná od dřevěné varianty.

Při výběru sledujte hustotu nosné desky (obsah korundových zrníček v melaminu) a impregnaci hran, jedině tak vám laminátová podlaha zajistí i kvalitní mechanickou odolnost. V případě poškození totiž není možné jednotlivé díly opravit. Kvalitní laminátová podlaha je odolná, stálobarevná, naproti tomu také tvrdá, studená a hlučná. Výhodou je i příznivá cena.
Ilustrační foto: www.shutterstock.com
Ilustrační foto: www.shutterstock.com
Ilustrační foto: www.shutterstock.com
Ilustrační foto: www.shutterstock.com

Korková podlaha


Korková podlaha je buď v podobě celoplošných lepených čtverců nebo plovoucí podlahy se zámkovými spoji. Tento typ podlahy můžete renovovat, ale nedoporučuje se do zátěžových prostor. Korek je sice o něco finančně náročnější, zato má vynikající vlastnosti. Je bezkonkurenčně nejteplejším podlahovým materiálem, který navíc odhlučňuje. Je lehký, pružný, odolný proti mechanické námaze a především je to přírodní materiál s luxusním vzhledem. Je ideálním a praktickým doplňkem do bytu či kanceláře

Dlažba


Je jednou z nejodolnějších a prakticky nezničitelných podlah. Kvalitní dlažba je voděodolná, ve variantě mrazuvzrodná, rezistentní vůči mechanickém tlaku, a tak ideální i do zátěžových prostor. Díky tomu, že velmi rychle vodí teplo, používá se na podlahové topení. Designové možnosti jí propůjčily také atraktivní vzhled, a tak jsou pryč doby, kdy působila chladně a sterilně. Velkou výhodou je i cenová dostupnost a snadná údržba. Naproti tomu je velmi tvrdá, a tak se nedoporučuje chůze naboso, jinak může způsobovat bolesti zad a nohou.
Obr: ČESKÉSTAVBY.cz, struktura povrchu korkové podlahy
Obr: ČESKÉSTAVBY.cz, struktura povrchu korkové podlahy

Nebojte se poradit s odborníky


Pokud si stále nejste jistí, jaký druh podlahy byste potřebovali právě vy, neváhejte nás kontaktovat. Odborně vám poradíme a doporučíme takovou podlahu, která pro vás bude prakticky i finančně nejvhodnější. Cenovou kalkulaci vám samozřejmě zpracujeme zdarma. Nezapomeňte, že podlaha podtrhuje celkový vzhled bytu! Podlaha vám musí vydržet mnoho let a hlavně se nesmí okoukat.

Kromě pokládky podlah zajišťujeme celkové rekonstrukce a úpravy interiérů, ale také dokončení staveb. Nabízíme kvalitní zednické, obkladačské, elektrikářské, instalatérské, stolařské a další montážní práce. Rádi vás inspirujeme nejnovějšími trendy, materiály a praktickými radami.
Ilustrační foto: www.shutterstock.com
Ilustrační foto: www.shutterstock.com