Zdvojené podlahy i sanitární příčky jsou lehkými a snadno smontovatelnými doplňky mnoha veřejných prostor a firemních pracovišť. Svou lehkou konstrukcí příliš nezatěžují statiku budov, jsou vyráběné z moderních materiálů s dostatečnou odolností a určené jsou především pro rychlá a praktická řešení. Nechcete, aby se vám po vašem IT pracovišti po zemi povalovaly stovky metrů různých kabelů, o které může každý snadno zakopnout? Chcete, aby měli vaši zaměstnanci, studenti vaší školy a podobně dostatek soukromí na toaletě nebo při sprchování? K tomu jsou určené právě zdvojené podlahy a sanitární příčky.

Zdvojené podlahy

Zdvojené podlahy využijete v administrativních budovách, technologických provozech, bankách, kancelářích, prostorech počítačových firem a jinde. Zdvojené podlahy využijete všude, kde je třeba vytvořit meziprostor pro rozvedení elektrotechnických, vzduchotechnických, zabezpečovacích a dalších sítí a protipožárních systémů pod podlahou. Je tak umožněna velká variabilita jak samotného prostoru, tak dílčích instalací.

Výška volného prostoru pod podlahou může být 50 až 600 mm, je-li pak třeba, může být i větší. Nosnost zdvojených podlah je podle použitého typu konstrukce a použitých desek od 920 až do 4.130 kg/m2.

Zdvojené podlahy se při pokládce skládají z ocelové konstrukce, kterou tvoří výškově stavitelné stojky s antikorozní úpravou. Ty se lepí pružným tmelem na podkladní beton. Na takto postavené ocelové konstrukci jsou pak uložené desky zdvojené podlahy. Desky jsou vlastně čtverce o rozměru 600 x 600 mm, vyrobené z materiálu MDF o tloušťce 30 nebo 40 mm. Boční hrany těchto desek jsou kryté plastovou lištou, čímž je zajištěna ochrana proti nárazu i vlhkosti.

Spodní strana desek je navíc opatřena hliníkovou fólií. Styk desek se stojkami je vyřešen elektrostaticky vodivou podložkou. Ta má i výborné zvukově izolační vlastnosti. Na položené desky se jako vrchní podlahová vrstva pokládají především kobercové čtverce, případně PVC v antistatickém či nevodivém provedení (PVC i kobercové čtverce se lepí přímo na desky zdvojené podlahy). Použít ale lze i vodivou gumu, dřevěné parkety, keramickou nebo žulovou dlažbu a další materiály.
Foto: PEKO - GDS
Foto: PEKO - GDS
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Sanitární příčky

Sanitární příčky nabízí mnohostranné možnosti svého uspořádání a využití. Jsou vyrobené z velmi odolného materiálu, který je doplněn dokonalou povrchovou úpravou v široké nabídce dekorů a barev. Rámy sanitárních příček jsou z duralu a jejich základním barevným provedením je stříbrný elox, případně různé barvy podle barevné stupnice RAL. Výplní příček jsou dřevotřískové desky oboustranně potažené laminem. Jejich barva je standardně bílá nebo světle šedá, případně podle vzorníku MAX.

Standardní výška sanitárních příček činí včetně výšky nožiček 2.045mm od země (povrchu podlahy). Kování těchto příček je nouzově otevíratelné zvenčí. Pokud se při výrobě použijí jiné kompaktní desky než dřevotřískové, mohou být stěny těchto sanitárních příček 100% odolné vůči vodě. Sanitární příčky můžeme použít především pro oddělení toalet či sprch umístěných vedle sebe. Zajistíme tak soukromí jednotlivých osob a při oddělení sprch se i sníží dostřik vody do prostoru.

Systém sanitárních příček je však velice variabilní. Můžeme je proto použít pro jakýkoli interiér, vždy podle požadavků zákazníka a návrhu projektanta. A to jak z hlediska dispozičního, tak provozního. Velký význam pak má pro celkový dojem i zpracování detailů příček. Jejich dveře jsou dodávané s kvalitní designově a barevně sladěnou klikou. Přestavitelné podpěry s krycí rozetou potom pomáhají vyrovnávat podlahovou nerovnost.

Systém sanitárních příček výrobce doplňuje množstvím sanitárních doplňků. Zásobníků na toaletní papír, WC štětek, háčků na šaty, držáků na mýdlo a sprchový gel i jiných. Sanitární příčky jsou velmi lehké a proto nezatěžují stropní konstrukce budov, respektive jejich celkovou statiku. Další ohromnou výhodou je velice rychlá, suchá a čistá montáž.
Foto: PEKO - GDS
Foto: PEKO - GDS
Foto: PEKO - GDS
Foto: PEKO - GDS