Léto končí, podzim a zima pomalu, ale jistě klepou na dveře a s nimi i nevlídné počasí. Vlhko, déšť, mráz, vítr a nánosy nečistot zahradnímu nábytku rozhodně nesvědčí. Je proto potřeba ošetřit ho tak, aby nepřízeň počasí přežil bez újmy a mohli jste ho další sezonu opět vytáhnout k příjemnému posezení na zahradě či na terase nebo k zahradním grilovačkám.

Pro údržbu zahradního nábytku se využívají barvy na venkovní nábytek a různé nátěry na zahradní nábytek. Ideální je zamířit k prodejci barev, laků a nátěrů, jako je společnost Lakmarket, který má v sortimentu vše potřebné.

Jak ošetřit dřevěný zahradní nábytek

Zahradní nábytek vyrobený ze dřeva je nejnáchylnější na poškození. Nesvědčí mu zejména vlhko, má tendenci se rozpínat a smršťovat. Aby krása dřeva zůstala zachována po dlouhá léta, je potřeba pravidelně používat barvy a nátěry na zahradní dřevěný nábytek, které mají za úkol především ochránit dřevo před vlhkostí a UV zářením.

Ideální je použít barvy na dřevo, jako jsou:

Impregnace na dřevo: Impregnační nátěry na dřevo chrání dřevo před houbami, plísněmi a dalšími vlivy.

Lazury na dřevo: Jde o poloprůhledné barvy na dřevěný nábytek dostupné v několika různých odstínech určené k přímé ochraně dřeva.

Krycí barvy na dřevo: Používají se jako vrchní barvy na nábytek a mohou sloužit i k ochraně dřeva.

Bezbarvé laky na dřevo: Zachovávají přirozenou strukturu dřeva a zároveň ho chrání.

Oleje a vosky na dřevo: Tyto nátěry slouží k ošetření a zvýraznění krásy dřevěných ploch.

Co potřebuje nábytek z plastu

Plastový nábytek nemá rád zimu. Při minusových teplotách křehne a může začít praskat. Naopak v létě není vhodné vystavovat zahradní plastový nábytek teplotám nad 40 °C. Pro ošetření plastového nábytku se hodí barvy na plasty ve formě základových barev i vrchních nátěrů. Kromě klasické aplikace štětcem se dají využít barvy na plast ve spreji, se kterými dodáte zašlému plastu nový vzhled.

Pečujte i o kovový zahradní nábytek

Zahradní nábytek z kovu je sice odolný, nevadí mu déšť, slunce ani mráz, ale má jednu velkou nevýhodu a tou je rez. Jako prevenci před vznikem koroze nebo v případě, že už se koroze objevila, je vhodné použít základní nátěr na zahradní nábytek s antikorozními vlastnostmi. Poté lze nábytek opatřit vrchní krycí barvou na kov. Čas může významně ušetřit použití nátěrů 2v1, které kombinují vlastnosti základového i krycího nátěru.

Barva na venkovní nábytek by vám rozhodně v domácí dílně neměla chybět. Ošetření nábytku před přicházející zimou si zařaďte do svého plánu prací. Na jaře díky tomu vyndáte nábytek, který je v dokonalém stavu a má perfektní vzhled.

Clubmark Barvy, s.r.o. Poslat poptávku