Pokojové rostliny pro velmi slunné byty Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Logicky budeme do slunného bytu pořizovat květiny, které vídáme na dovolené ve Středomoří, kam jezdíme právě kvůli slunci. Vyhovovat ale budou i ty z ještě teplejších oblasti kolem rovníku. Tolik slunce (a též vlhkosti) jako ve své domovině u nás mít nebudou, s tím ale šlechtitelé počítají. Nové kultivary jsou už křížením přizpůsobeny našim podmínkám.

Teď se rozhodněte, v létě pěstujte

Kupodivu nejlepší čas na výběr rostlin je právě teď. Čekají na léto, až přijde jejich chvíle a teď jen pasivně vegetují. Když s nimi manipulujeme, nevadí jim to zdaleka tak, jak by tomu bylo v období intenzivního růstu. Období vegetačního klidu je pro pořízení pokojových rostlin ideální a po donesení domů v původní nádobě se je nemusíme bát přesadit.

Umí s vodou 'hospodařit'

Když vidíme vyprahlou krajinu od nás směrem na jih, lámeme si hlavu, jak tyto rostliny vydrží vedro a sucho. Není to ale žádná záhada. Zemina, která je jim vlastní v jejich domovině tak snadno suchu nepodléhá. Vlhkost po dešti prostě dokáže lépe zadržet než běžný substrát. S tím musíme počítat, když chceme květinu závislou na silném slunečním svitu pěstovat jako pokojovku. Aby voda při zalévání prostě jen neprotekla květináčem, potřebujeme substrát speciální, nebo alespoň vylepšený složkou, která vodu nasaje a drží. Může to být například kokosové vlákno.

Slunný byt je výhoda, ale občas jej opouštíme na řadu dní a nastane problém. Je třeba udělat preventivní opatření pro rostliny. Umístit je dočasně dále od okna a květináče postavit do větších misek se zásobou vody (pokud nemáte květináče samozavlažovací). Ke každé rostlině můžeme také zapíchnout keramický zásobník na vodu, který je zároveň dekorací.
Juka
Juka
List palmy
List palmy

Tak kterou?

Například Strelície pochází z Jižní Afriky a snese maximum světla a to i na plném slunci. Volte pro její pěstování jižní až jihozápadní stranu. V létě může být venku, ale v závětří. Podobně pěstujeme juku, která pochází z Mexika. Chce mimo zimní období vydatnou zálivku, ale pouze dešťovkou přiměřené teploty.

Symbolem středomořské pohody je palma, kterou běžně seženete v mnoha druzích a velikostech. Podobně jako dracénu (ta ale nepatří mezi palmy, byť se jim podobá) je však vhodné chránit palmy před žárem během vrcholného léta.

Hodně u nás zdomácněla také aloe. Nepřelívejte ji, má dostatečnou zásobu vody ve svých masitých listech jako všechny sukulenty včetně kaktusů, které se takto přizpůsobily suchu. Druh aloe vera (aloe léčivá) je navíc poživatelný. V květináči tedy nebudete mít jen rostlinu pro radost, ale také medicínu na bolest v krku a výborný kosmetický prostředek na nejrůznější kožní problémy včetně popálenin.

Vedle sukulentů včetně třeba tlustice lze na jižní straně pěstovat také mučenku, africkou kopřivu (coleus) či citrusy. Chcete-li se dočkat i plodů, citrusy musí být naroubované.

Některé teplomilné květiny slunce vyžadují, ale přímý svit snesou jen po část dne. Například ibišek z Číny se hodí do teplého a velmi slunného prostoru. Úpal mu však nedělá dobře a zimu by měl přečkat v chladu - třeba na chodbě. Dalšími adepty na jihozápadní či západní okno jsou africké fialkyfíkusy.
Zalévání dracaeny (dračince)
Zalévání dracaeny (dračince)
Otírání listů fikusu
Otírání listů fikusu
Africké fialky
Africké fialky
Africké kopřivy
Africké kopřivy
Květy a plody citrusu
Květy a plody citrusu
Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com