Černé uhlí (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Černobílé vidění v hnědočerném světě. Tak nějak (a samozřejmě i mnoha jinými způsoby) by bylo možné nazvat nelogické proklamace a rozhodnutí, co na nás létají. Řeč je o kotlech a uhlí, tedy kotlech na uhlí. Dosud jsou vypláceny takzvané kotlíkové dotace na výměnu starých kotlů na tuhá paliva novějšími, které jsou zařazeny v lepší emisní třídě. Kotlíková dotace, jak to pěkně zní, líbivě, mile, sympaticky, jako když si v kotlíku nad táborákem vaříte guláš, či čaj z malinových listů. Přitom však nyní webem idnes.cz prolétla informace, že za deset let možná nebudeme smět uhlím topit vůbec. A další výměna kotlů nám prý bude opět dotována. Informace se zatetelila jako horký vzduch nad rozpálenou fosilně-asfaltovou silnicí a zmizela. Vtipně tento blázinec pojmenoval Roman Pospíšil ve svém článku na stránkách svethospodarstvi.cz: Za dotaci si vyměňte kotel a pak si ho vyměňte. Dlužno dodat: Zase za dotaci. PS: Omlouvám se autorovi za MÍRNÉ vykradení názvu článku, lépe to prostě napsat nelze. Odměnou klidně zašlu pytlík uhlí. Černé, nebo hnědé? Kostku, nebo ořech?

Dotovaný Gretin paradox

Opravdu nevím, kdo ve skutečnosti dotuje například někdy až šílené postoje a činy Grety Thunbergové, zřejmě nějaká expanzivní mimozemská rasa, která pochopila, že je třeba nejprve vymýtit dosavadní vládce planety, pupek živočišstva, aby získala životní prostor pro sebe. Té Grety, která odmítá v rámci svých nábožně ekologických misí létat letadlem, přitom však bylo selskými počty sečteno a podtrženo, že její plavba na jachtě zatěžuje planetu mnohonásobně více, než kdyby si koupila letenku. Jsou však i lidé, kteří se letadel a letů bojí a zároveň mají strach to přiznat. Proto pak vymýšlí kdejaké hlouposti.

Greta Thunbergová (Zdroj: Shutterstock)
Greta Thunbergová (Zdroj: Shutterstock)

Sčítání dotací

Nemá smysl kopírovat či doplňovat text pana Pospíšila. Žádný copywriting. Těžba uhlí u nás klesá, o tom žádná. A když se přestane těžit úplně, majitelé kotlů na uhlí budou muset změnit palivo. A s ním i kotle. Tedy pokud uhlí nezačne být do Evropy dopravováno na ekologických nákladních lodích nové generace, poháněných sluneční či větrnou energií. A to v obrovském množství, aby uhlí bylo levné. Vlastně mi dává smysl obsah článku jen kvitovat. Dostat dotaci na něco, co se za krátkou dobu možná zakáže a proto je třeba dostat dotaci na něco jiného, to zní stejně šíleně jako chodit do práce proto, abych si vydělával stále méně a nakonec vůbec nic.

Komín a dým... (Zdroj: Shutterstock)
Komín a dým... (Zdroj: Shutterstock)

Probuzení v podobně divném světě

Možná nám to umělá inteligence již brzy spočítá. Natolik, že budeme zase lézt po stromech a nahřívat si prochladlé hřbety u jeskynních ohňů, abychom si mohli za takzvaný základní nepodmíněný příjem kupovat prezervativy. Kdo by přece přiváděl do šíleného světa další potomstvo?

Patřím do generace, která byla tehdejšími učiteli vychovávána k lásce k přírodě, zatímco vedení země se s přírodou vůbec nemazlilo, stejně jako velká část dospělé populace. A nyní si uvědomuji, že jsem se prožil do doby, kdy vedení země, kontinentu a části planety máchá ekologií, klimatem a záchranou planety jako šílený malíř abstraktním štětcem, zatímco mu mezi prsty protékají řeky peněz a nervových synapsí neustále šikanovaných a oblbovaných voličů.

Povrchová těžba uhlí (Zdroj: Shutterstock)
Povrchová těžba uhlí (Zdroj: Shutterstock)

Mayové to vidí jinak

Jak si my, obyčejní občané, zaměstnanci, nezaměstnaní, senioři, děti, rodiče na mateřské či OSVČ, máme vysvětlit, že nás někdo chce motivovat k další výměně uhelných kotlů dotacemi, stejně jako nám nyní dotuje výměnu kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy? Skoro to vypadá, že někteří z nás vědí, že lidský svět končí, proto zkouší kdejaké kotrmelce, aby oddálili vlastní záhubu. Podle Mayů prý měl svět skončit 21. 12. 2012. Neskončil. Někteří dokonce tvrdili, že žádný konec světa nebude, naopak začne nový život, nový cyklus planety. A jak to tak vypadá, opravdu začal. Pestrobarevná planeta se podle některých skutečných potomků někdejší slavné mayské říše nadechla do nového cyklu, zatímco náš západní svět se dusí neustálými černobílými výhrůžkami. 2030, 2034. A co dál? Možná by bylo bývalo lepší, kdyby svět v roce 2012 skončil. Alespoň pro někoho.

Práce je důležitá, ale musí mít nějaký smysl

Zatímco se dusíme hrozbami, ovšem s úlevou, že konec světa ještě nenastal, Mayové už dávno oslavili začátek nového cyklu. Napadá mě jedna otázka, naléhavá a vtíravá. Nechcete prostě jen tak v klidu žít? A SMYSLUPLNĚ pracovat? Práce, ohánění se za živobytím, k lidskému životu sice patří, měla by nás však také něčím naplňovat. Neměla by být zbytečná. Upřímně, být nyní topenářem, jsem pořádně naštvaný, ještě více než majitelé nových kotlů na uhlí. Byť je mnozí údajně nemuseli platit. Museli, vážení, dotace jsou vypláceny především z našich daní.

Zdroj: svethospodarstvi.cz, idnes.cz, novinky.cz

Těžba černého uhlí v dole (Zdroj: Shutterstock)
Těžba černého uhlí v dole (Zdroj: Shutterstock)