Pozor, soukromé hranice Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky Pod pojmem hranice se nám spíše vybaví pojem v souvislosti s cestováním. Ale neméně významný je to pojem i v poměrně soukromé záležitosti jako je hranice pozemku. Od nepaměti si lidé vyhraňují své pozemky a tím tak dávají okolí najevo svá práva a své vlastnictví. Jednoduché ploty se objevily už u prvních trvalejších lidských obydlí. Člověk začal pěstovat obilí a také chovat domácí zvířata, a to všechno potřeboval oplotit. Materiál se volil takový, jaký byl po ruce: větve, kusy dřeva, kámen. Tato zásada plotů přetrvala staletí a je tu dodnes, jen množství materiálů k výstavbě jaksi mnohonásobně přibylo.Vzorem nápadů a tvarů oplocení by mohla být Anglie – ne nadarmo v ní vznikl první přírodní park vůbec.

Nejvýznamnější funkcí každého oplocení je především ochrana pozemku a majetku na něm. Nejčastěji jde o vymezení hranice mezi soukromým prostorem vlastníka a jinými typy prostředí, jako jsou například veřejná komunikace, sousední pozemek anebo nezastavěné území. Kromě toho vymezuje plochu a svou výškou zvýrazňuje pozemek v prostoru.
Plot je i důležitou součástí zahrady, hlavně v její vstupní části. Stejně jako dům, tak i oplocení reprezentuje. Vytváří první dojem před vstupem na pozemek a poměrně dost vypovídá i o majiteli pozemku i následné nemovitosti.

Oplocení v sobě spojuje rozměr jak funkční, tak i estetický. Navrhnout plot proto není až tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo. Dobře navržený plot by měl respektovat všechna prostředí, která odděluje. Oplocení je liniová stavba a vzhledem na svoji délku je finančně náročná.
Pro každý typ pozemku lze v současnosti najít vyhovující řešení. Na venkov se hodí například hlavně dřevěné ploty. K rustikálnímu a v poslední době k oblíbenému venkovskému stylu bydlení patří přírodní dřevo, někdy zušlechtěné nátěrem. V některých oblastech, především v blízkosti vodních toků ,jsou často k vidění bílé dřevěné ploty, které velmi pěkně vypadají v kombinaci s cihlovými neomítnutými domy. Na venkovské prostředí se rovněž hodí i romantické proutěné ploty. Naopak ve městě se dřevěné ploty občas nahrazují kovem.

Možnosti řešení plotu jsou mnohostranné, ale opomíjet by se neměla ani stránka praktická, s kterou velmi úzce souvisí i výška plotu. Vysoký plot nám může na jedné straně zajistit patřičné soukromí, ale je třeba vzít do úvahy i druhé hledisko, a to, že se nám zároveň postará i o značný stín, hlavně ráno a v podvečer, ale i na jaře a na podzim. Zároveň je zapotřebí zvážit, zda bude mít plot jednotný charakter po celé své délce, nebo zda ho přizpůsobíme osobitým podmínkám daného místa a sestavíme ho z dražších i levnějších částí.
Vzhled a účelnost oplocení je rovněž závislé i na použitém materiálu, na rozličných detailech a i na již výše zmíněné výšce plotu. Výška závisí na účelu: oplocení do 1 m je nenápadné a při vhodné výsadbě ho téměř nezpozorujeme, jeho ochranný účinek je nepatrný. Plot vysoký do 150 cm tvoří jasné ohraničení, ale ještě nepřekáží oku. Plot nad 150 cm působí prostorotvorně a při výšce nad 190 cm jde již o pohledovou bariéru. To je i výška, která velmi zvedá náklady na realizaci i nároky na stabilitu konstrukce.
Ideální je výška 150 – 180 cm (působí i jako zábrana proti přeskočení velkého psa). Pokud tato výška jako zábrana nestačí, je vhodné doplnit oplocení v exponovaných úsecích výsadbou živého plotu.

V dnešní době jsou nejběžnější formy oplocení: dřevěné ploty – působí podle nátěru přírodně nebo decentně. Stupeň průhlednosti závisí na hustotě řazení latěk často rozmanitě ozdobných. Dřevěné ploty mohou být i pletené, a to horizontálně i vertikálně. Tento typ plotu se hodí především k zahradám přírodního typu.

Kovové ploty – spojují v sobě ozdobnou a ochrannou funkci. Drátěné a kovové mříže jsou vhodnou podporou pro popínavé a plazivé rostliny.
Moderní ploty z poplastovaného drátu nevyžadují žádnou péči a jsou pevné. Pro svou jednoduchost a průhlednost nechávají vyniknout zahradu i dům v plné kráse.

Ve výčtu plotů nelze opomenout ani živý plot. Pěstování živého plotu je proces, který je poměrně náročný a trvá roky. Základem úspěchu je správná výsadba,ale neméně důležité jsou i další parametry jako například výška, šířka a rychlost růstu, nároky na světlo, teplotu, půdu i vláhu, ale i velikost a barva listů či jehličí.
Krásný vysoký plot je možné vypěstovat z rostlin jako je tis, tuje, borovička . Takovýto vysoký plot ochrání zahradu i před větrem. Z opadavých stromů, jejichž vzhled se během roku zajímavě mění, lze vyjmenovat alespoň buk, lípu, javor a hloh. Pro nižší živý plot lze doporučit rostliny jako ptačí zob, zimolez, břečťan apod. Stále se dostatečná pozornost nevěnuje smíšeným živým plotům – tapisériím. Vytvářejí se kombinací dvou až tří druhů dřevin, které se střídají v minimálně metrovém odstupu- osvědčená je například kombinace tis – hloh. Používají se stálezelené a opadavé dřeviny, které se dají efektně doplnit kvetoucími druhy anebo rostlinami s plody. Samozřejmě fantazii se meze nekladou, a proto lze uplatnit i okrasné jabloně, smrky a jiné.

Poslední zmínka dnes bude o zděném plotu. Zejména v dnešních městských podmínkách má svůj půvab. Velmi pěkně vypadá oplocení ve formě velkých balvanů zkombinovaných s dřevěnými palisádami. I tyto ploty mívají různou výšku, bývají ozdobené břečťanem, někdy skalničkami. I zde je bohatá rozmanitost možná.

Ať už si vyberete plot jakýkoli, nezapomeňte, že oplocení není záležitostí, kterou vnímá jen okolí, ale je to především i váš prostor, který vnímáte vy, a to ze strany opačné, než okolí. Proto by prostor kolem plotu měl být takový, aby lahodil vašemu oku a vy jste za plotem měli své soukromí a cítili se i bezpečně.
Stavební firma aBM, s.r.o.
Poslat poptávku