Praktické i okrasné opěrné zdi v zahradě Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

V zahradách se svažitým terénem je těžké získat rovnou plochu pro terasu, bazén nebo třeba hřiště. Jednou z možností, jak vyřešit výraznější výškové rozdíly v zahradě, jsou opěrné zdi.  Používají se k efektivnějšímu využití pozemků a ploch v kopcovitém terénu, či pro zpevnění náspů nebo záhonů.

Opěrné zdi se staví na dobře připravený základ, protože na ně působí síla tlačící zeminy, kterou se zeď zasype. Zeď musí držet pevně při sobě a je nutné vždy provézt drenáž. Aby nevznikla příliš dlouhá rovná plocha, je vhodné opěrné zdi rozčlenit a doplnit výsadbou rostlin.

Materiály na opěrné zdi

  • Kamenné zdi – nepravidelně i pravidelně lámaný přírodní kámen je nejčastěji používaným materiálem na opěrné zdi, které mohou být rovnané na sucho nebo na cementovou maltu.
  • Dřevěné zdi – používají se převážně k dekorativním účelům.
  • Gabiony – drátěné konstrukce vysypané kameny, velmi účinný způsob zpevnění, funguje výborně i jako ochrana před hlukem.
  • Dřevěné, betonové nebo plastové palisády – palisády ve svahu mohou kromě jeho zpevnění tvořit také zajímavý reliéf zahrady a vytvořit tak několik stupňů ve svahu.
  • Duté tvárnice – využití především dutých vegetačních tvárnic, ale i tvarovek ztraceného bednění.
  • Kamenné nebo cihelné zdi spojované maltou.
  • Opěrné zdi z betonových dílců – používají se betonové tvárnice různých druhů a povrchů, které se rovnají na sucho a spojené jsou speciálními zámky. Jiný druh betonových tvárnic se zalévá betonem a zpevňuje betonářskými ocelovými pruty - jde o výstavbu na způsob ztraceného bednění.
  • Opěrné zdi z litého betonu – v případě opěrné zdi z litého betonu je napřed nutné zhotovit bednění, které se posléze zalije betonem. Pro větší pevnost a odolnost je možné použít ocelovou výztuž, která se do bednění připraví před zalitím betonovou směsí.
Palisády
Palisády
Vegetační tvárnice
Vegetační tvárnice
Opěrná stěna
Opěrná stěna
Opěrná stěna
Opěrná stěna
Opěrná stěna
Opěrná stěna
Existují také systémy zahradních opěrných zdí, které jsou určeny pro okrasné zdi a zídky, dělící stěny nebo pro překonání výškových rozdílů. Je možné jimi vytvářet vyduté a vypouklé oblouky, zaoblené rohy či zvýšit záhony. Jednotlivé terasy mezi zídkami je vhodné propojit schodištěm.

Zdroj: www.presbeton.cz
Svahové tvárnice
Svahové tvárnice
Svahové tvárnice
Svahové tvárnice
Svahové tvárnice
Svahové tvárnice
PRESBETON Nova, s.r.o. Poslat poptávku