Představujeme u nás nejprodávanější druhy vánočních stromků Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Není nad vůni jehličí a smůly, která se rozprostře po celém domě. Během adventu bývá k dostání hned několik druhů jehličnanů, které se hodí jako vánoční strom. V následujícím článku vám je představíme.

Smrk pichlavý stříbrný

Se smrkem pichlavý stříbrným (Picea pungens glauca) se setkáme v různých barevných variantách od tmavě zelené po stříbrnou. Jak už sám název napovídá, jeho jehlice píchají – jsou pevné a ostře zašpičatělé. Na stranu jeho předností si připočtěte dlouhou trvanlivost – neopadává. Jako vánoční stromek můžete tento druh použít i v květináči a po Vánocích ho opět přemístit ven. Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, neměli byste strom přemístit rovnou z mrazivého počasí do vytopené místnosti. Vhodné je „zvykat“ strom postupně na chladnější chodbě. 

Smrk stříbrný
Smrk stříbrný

Smrk ztepilý

Smrk ztepilý (Picea abys) patří mezi naše původní domácí dřeviny. Ne nadarmo je proto ve střední Evropě považována snad za nejtradičnější vánoční strom. Bývá to právě smrk, který na vánoce tvoří dominantu mnohých náměstí. O jeho volbě většinou rozhodne nižší cena. Nevýhodu však skýtá brzký opad jehličí v teplých místnostech. Smrk ztepilý poznáte podle krátkých jehlic o délce 1-2,5 cm, které jsou na průřezu čtyřhranné a na konci zašpičatělé. Pro svou snadnou dostupnost se jeho větve často používají na různé vánoční dekorace včetně adventních věnců.

Smrk ztepilý a v pozadí i smrky stříbrné - plantáž
Smrk ztepilý a v pozadí i smrky stříbrné - plantáž

Borovice lesní

Borovice lesní (Pinus sylvestris) je též náš původní druh. Koruna bývá tvarovaná pravidelně do kuželovitého tvaru. Jehlice dosahují délky mezi 3-8 cm. V Čechách se jedná o oblíbenou klasiku. V porovnání se smrkem ztepilým vydrží v teple déle bez opadání.

Borovice lesní
Borovice lesní

Borovice černá

Borovice černá (Pinus nigra) je oblíbena pro svou sytě zelenou barvu a bohatost větví. Jednotlivé jehlice měří mezi 8-15 cm. V porovnání s borovicí lesní má hustší a širší korunu. Tenhle druh borovice má svůj původ v jižní Evropě, na Balkánském poloostrově a v Malé Asii. 

Borovice černá
Borovice černá

Jedle kavkazská

Jedle kavkazská (Abies nordmanniana) se dělí se smrkem pichlavým o prvenství v počtu prodaných kusů v Evropě. Svoji oblibu získala zejména pro svůj pravidelný tvar, do kterého většinou naroste. Jehlice má dlouhé okolo 3 cm. Voní příjemně po ovoci. Zbarvená je do lesklé tmavě zelené barvy. Jako většina jedlí dokáže navíc vydržet v teplých místnostech hezká poměrně dlouho dobu. 

Jedle kavkazská
Jedle kavkazská

Jedle ojíněná

Jedle ojíněná (Abies concolor) pochází ze Severní Ameriky a Mexika. Nepochybně se jedná o jeden z nejkrásnějších druhů jedlí. Jehlice dlouhé okolo 6 cm mají sametově hebký povrch. Celý strom bývá většinou narostlý rovnoměrně. 

Jedle ojíněná
Jedle ojíněná

Jedle vznešená

Jedle vznešená (Abies procera) mívá též velmi pravidelnou a hustou stavbu koruny. Charakteristická je velkými šiškami a kvalitním jehličím. Díky němu se větve tohoto druhu používají na luxusní adventní věnce a do podzimních a vánočních sazeb a dekorací. 

Jedle vznešená
Jedle vznešená