Přesazovaná orchidej, detail kořenů (Foto: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Jak přesazovat orchideje, pokud již nekvetou či jejich kořeny vylézají z květináčů? Když se jim prostě již nedaří? Jaké zásady je třeba dodržet, aby nám orchideje opět bohatě kvetly?

Přesazujeme na jaře, v září, ale i podle potřeby

Ideální dobou na přesazování orchidejí je stejně jako u ostatních pokojovek časné jaro, kdy se rostliny začínají probouzet ze zimního odpočinku. Pokud to však nestihnete, můžete to napravit v září. Stane-li se však, že orchidej viditelně ztrácí vitalitu, neváhejte a přesaďte ji, kdykoli to potřebuje. Za několik měsíců by již mohlo být pozdě. 

Stejně tak, pokud se již nevejde do květináče. Vždy je však ideální přesazovat rostlinu, která je již po odkvětu a nebo alespoň teprve nakvétá. V tomto případě musíme být opatrní, abychom křehký stvol s květy neulomili. 

V žádném případě pak nesmíme přesazovat orchideje s malými nerozvitými poupaty, orchidej by je mohla po přesazení shodit. Nakonec fakt, že orchidej nakvétá či již kvete signalizuje, že se jí zatím daří dobře a s přesazením proto můžeme počkat. I když již kořeny vylézají z květináče.

Prohlédněte si nejznámější a nejkrásnější pokojové orchideje a nechte se inspirovat.

Přesazování orchideje (Foto: Shutterstock)
Přesazování orchideje (Foto: Shutterstock)

Pokud však již nové kořeny příliš vylézají z květináče, je přesazení nezbytné. Pouze počkáme na odkvět a s chutí do toho. Vylézající kořeny mají odlišné zbarvení a rozpadají se. Důležitý je také stav substrátu. Je-li již opravdu nekvalitní, příliš zhutnělý, zasolený a nebo vysychavý, musíme jej vyměnit.

Orchideje na okenním parapetu (Foto: Shutterstock)
Orchideje na okenním parapetu (Foto: Shutterstock)

Průhledný květináč nejen pro začátečníky

Květináč vždy volíme průhledný, nesmí být ani malý, ale ani velký, proto raději použijeme buďto ten původní a nebo jen o něco větší. V příliš velkém květináči se rostlinám prostě nedaří, do malého se kořeny nevejdou. Velká nádoba pojme více substrátu, který nasaje velké množství vody. A to znamená přelití orchideje a uhnívání kořenů.

Průhledný květináč je důležitý proto, že můžete sledovat stav vlhkosti substrátu a snáze ji pak budete korigovat. Pro začátečníky je průhledný květináč zásadní volbou! Důležitý je také tvar květináče, zespodu by měl mít hodně otvorů a nějaké výstupky. Je důležité, aby byly všechny otvory v dostatečné výšce nad podložkou a vzduch proto mohl volně proudit okolo kořenů.

Průhledný květináč je základ (Foto: Shutterstock)
Průhledný květináč je základ (Foto: Shutterstock)

Substrát, který vlastně není substrátem

Výše jsme použili výraz substrát, ale ono vlastně o substrát v pravém smyslu slova ani nejde. Nahradit jej lze čistou kůrou, případně můžeme zakoupit materiál určený pro orchideje, kde opět převažuje kůra a je přimíchána rašelina. Pozor však, rašeliny nesmí být příliš. Dostatečné množství kůry je nezbytný základ a sama o sobě stačí i bez rašeliny. A pozor, některé směsi obsahují dosti velké množství hnojiva. Je proto třeba prostudovat obal a složení směsi. A pokud v substrátu hnojivo je, první měsíc vůbec nepřihnojujte. (Přečtěte si více o hnojení orchidejí.)

Co se týká čisté kůry, lze koupit například kůru jedlovou, prodávanou jako podestýlka pro terarijní zvířata. Hodí se též cocochipsy (nasekaný vnější obal kokosového ořechu). Cocochipsy je však třeba mnohonásobně proprat v čisté vodě kvůli vysokému obsahu solí.

Přesazování orchideje (Foto: Shutterstock)
Přesazování orchideje (Foto: Shutterstock)

Přesazujeme orchidej

  • Rostlinu opatrně vyjmeme z květináče, obzvláště zdravé kořeny přitom nesmíme poškodit.
  • Poté se zbavíme starého substrátu, jímž je kořenový bal vyplněn. Opatrnost je opět nasnadě. Jde o práci jemnou, křehkou. Nejlepší je opatrné vyklepávání pomocí prstů. Pro úplné očištění kořenů můžeme použít sprchu.
  • Kořeny odumřelé, na dotek měkké, tenké a suché je třeba odstřihnout. V novém substrátu by se nám rozkládaly a živým zbytečně ubíraly místo pro vzduch. Zdravé kořeny poznáme tak, že jsou vlhké a mají sytě zelenou barvu. Suché kořeny jsou stříbřitě bělavé.
  • Očištěnou rostlinu vložíme do květináče a zasypeme substrátem. Na dno květináče, kde se drží voda, nasypeme vrstvu drenáže (nalámaný polystyren či pemzu), až teprve zbytek objemu nádoby vyplníme substrátem. Ten je třeba prsty opatrně zasunout do prostoru mezi kořeny. Opět práce jemná a křehká. Kořeny by měly být v substrátu zastrčené všechny. Mohou pak vstřebávat vodu. Ze vzduchu jí mnoho nezískají, nežijeme v tropech, odkud orchideje pocházejí.
  • Zalijeme a je hotovo.
Zálivka na konec (Foto: Shutterstock)
Zálivka na konec (Foto: Shutterstock)