Dovolená v karavanu (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Dovolená na čtyř a více kolech, s mobilním obydlím za zády, je o trochu levnější, než dovolená statická. Investice se vám ale bohatě vrátí v množství zážitků, které cestou za dobrodružstvím posbíráte. Pro rodiny s dětmi je cestování s karavanem ideální. Chce to jen zásobu Kinedrylu.

Výdaje za rodinnou dovolenou se skládají z několika položek: platíte za dopravu do cílové destinace a přesuny v místě; utrácíte za stravu v místě pobytu a samozřejmě jste již peníze vydali za ubytování. Dohromady je to pořádný balík. Který nemusí úplně odpovídat očekávané kvalitě zážitků. Z místa pobytu se ale jen zřídka na dovolené postěhujete o kus dál, kde to je lepší. Tyhle nevýhody klasické statické dovolené pak odrušují výhody proaktivní dovolené z karavanu.

Karavany se stanovými předobýváčky (Zdroj: Pixabay)
Karavany se stanovými předobýváčky (Zdroj: Pixabay)

Střešní stan, upravená dodávka, karavan anebo trochu vzpomínkami na socialistickou dovolenou zavánějící obytný přívěs. To jsou cesty, které vám otevírají daleko širší pole možností, jak si užít pobyt v cizině podle vlastních představ. Vyjde to levněji? Na první pohled to tak nevypadá, protože za zapůjčení mobilního příbytku platíte něco mezi 1-5 000,- korun za den. O kus komfortu pak přicházíte tím, že se musíte sami postarat do řízení do cíle. Jenže to už tu jsou dobré zprávy. A není jich málo.

Karavan může být menší, kompaktní... (Zdroj: Pixabay)
Karavan může být menší, kompaktní... (Zdroj: Pixabay)

Volnost pohybu i pestrost možností

Zastavíte (víceméně) tam kde chcete. Pokud vás lokalita omrzí, můžete se pohodlně přesunout dál. Za jednu dovolenou tak projedete vyhlášených přímořských letovisek třeba deset. Jste v pohybu a tím poznáváte cizinu mnohem aktivnějším způsobem. Ze všech stran a úhlů, ne jen z bungalovu jednoho resortu. Máte přístup k pestřejším zážitkům, žádný klenot regionální kuchyně nebo historická památka vám už nejsou příliš vzdálené. I cesta může být cíl.

... anebo s sebou můžeme vozit rovnou menší domek (Zdroj: Shutterstock)
... anebo s sebou můžeme vozit rovnou menší domek (Zdroj: Shutterstock)

Když se to nasčítá – kolik byste museli investovat při statické dovolené do podobných přesunů – začnou být výhody mobilního zázemí jasnější. Samozřejmě, že svého čtyř a více-kolového miláčka musíte pořád krmit pohonnými hmotami. A platíte za povolení ke stání v autokempech. Ale začne to vycházet v součtu o něco levněji. Zvlášť, když se nebudete bát občas si něco z místních surovin sami uvařit. Ostatně v útratách máte větší volnost – sami se můžete rozhodnout o tom, že to pojmete jako low-cost dovolenou, okolí vás neomezuje.

Trocha nepohodlí (ale o kolik místa je tu vlastně méně, než na hotelovém pokoji?) je vyvážena kvalitou prožitků a jejich množstvím. Cestou toho prostě nasbíráte do vzpomínek víc. Také karavany vynikají jistým soukromím (už nemusíte řešit, že vaše děti nebo vy v noci řádíte, a budíte tím celé patro na hotelu). Máte svůj vlastní dům na kolech. Je to prostě hodně jiný, osvěžující druh dovolené.

Zážitky jiného druhu

Není to pro každého. Někdo má předchystanou pohodu all-inclusive pobytů prostě rád a chce, aby o něj bylo plně postaráno. Ale pro ty, které statické dovolené omrzely, nebo jen chtějí vyzkoušet něco nového, je karavan&spol ideální řešení.

Moderní karavan (Zdroj: Pixabay)
Moderní karavan (Zdroj: Pixabay)

Umožní vám totiž kombinovat to, co se dříve zdálo nemožné: byl to buď výlet, túra, pobytovka - příroda, pláže město. Teď to ale může být všechno dohromady. Nejste omezení jedním dvěma kufříčky, vše potřebné si vezete s sebou. Třeba jízdní kola i surfovací prkna. Libovolně můžete cestou měnit plány – když se změní počasí, můžete změnit trasu i cíl. Zastavíte tam, kde se vám líbí.

Interiér karavanu (Zdroj: Shutterstock)
Interiér karavanu (Zdroj: Shutterstock)

Cestou taky narazíte na spoustu podobně smýšlejících lidí. Lovce zážitků, vyhledávače adrenalinu, pohodáře. Trochu jinou sortu lidí, než co se jen tak sluní dva týdny na té samé pláži. Dobře vybavený karavan znamená, že máte vlastní kuchyni, ledničku, toaletu a sprchu, kapacitní úložný prostor. Nespoléháte tedy na nikoho, jen sami na sebe. Bezpečným přístavem vám budou autokempy, kde vyřešíte detaily, kterých se vám nedostává.

Hlavním kladem pak je, že pokud na dovolenou v karavanu vyrazíte s rodinou, je pak celá dovolená skutečně o rodině. Pojížďky v komfortu pojízdného pokoje zvládnou malá mimina i odrůstající puberťáci. Nikdo se nenudí, pořád se něco děje. Přitom jste pořád spolu. Což se počítá.

Klasický karavan (Zdroj: Pixabay)
Klasický karavan (Zdroj: Pixabay)

Má dovolená v karavanu nevýhody?

Nedá se zatloukat, že určité neduhy tu jsou. V první řadě po vás bude chtít dovolená v karavanu spoustu průběžného plánování. Nestačí si jen vytýčit cíl, ale musíte už přemýšlet dva-tři kroky dopředu: kudy se tam dostanete, kde vůz zakotvíte. Hledání dobrého autokempu může být výzva. A co budete dělat, když tam náhodou nebude místo? Objížďky a nestandardní dopravní situace řešíte v jednom kuse.

Pohled do karavanu (Zdroj: Shutterstock)
Pohled do karavanu (Zdroj: Shutterstock)

Prvek nejistoty se pojí s novými zkušenostmi: Jak funguje chemický záchod? Kolik vody můžu vyplýtvat na mytí a kde potom dočerpám další? A – protože cizina nemusí být jen pohostinná – pořád bude platit, že auto není trezor. Takže s cennostmi a předrahou technikou to v karavanu raději nepřehánějte. Jinak je ale všechno v nejlepším pořádku. Dovolená v karavanu je totiž tak dobrá, jak si ji uděláte. Takže může být opravdu nejlepší.

I cesta může být cíl... (Zdroj: Pixabay)
I cesta může být cíl... (Zdroj: Pixabay)

Zdroj: Radomír Dohnal