Pro koho jsou určené dotace z programu Nová zelená úsporám light?

Na co jste se ptali v energetické poradně? Přinášíme vám dva zajímavé dotazy a vyčerpávající odpovědi na ně. První dotaz se týká dotačního programu Nová zelená úsporám light a druhý možnosti čerpání dotace na pořízení tepelného čerpadla.

Dobrý den, doslechl jsem se o dotaci nová zelená light, že je možné žádat i bez projektu. Je to tak? Pro koho je dotace určena?

Dobrý den, v listopadu byly zveřejněny podmínky nového dotačního programu Nová zelená úsporám Light. Tento program je určen pouze pro nízkopříjmové domácnosti. Podmínkou je, že žadatel a všichni členové domácnosti pobírají starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně nebo domácnost pobírá příspěvek na bydlení. Podporu až 150 tisíc Kč lze pak čerpat na výměnu oken či dveří a zateplení fasády, střechy či stropů rodinného domu. Žádný projekt ani výpočty nejsou potřeba. S vyplněním potřebných formulářů vám mohou pomoci pracovníci místních akčních skupin (MAS) nebo poradci energetických konzultačních a informačních středisek (EKIS).

Dobrý den, bydlím v zánovním rodinném domku, který vytápíme elektrokotlem. Vzhledem ke zvedajícím se cenám elektřiny uvažuji o pořízení tepelného čerpadla vzduch-vzduch, které by sloužilo jako doplňkový zdroj vytápění a v létě samozřejmě na chlazení domu. Chci se zeptat, jestli je možné čerpat dotaci.

Dobrý den, na výměnu zdrojů je aktuálně aktivní pouze program Nová zelená úsporám. V programu je nově podporována i instalace tepelných čerpadel vzduch-vzduch, nicméně musí se jednat o náhradu stávajícího hlavního zdroje vytápění a dále je tato varianta podporována pouze v případech, kdy dům v navrhovaném stavu nemá provozuschopnou teplovodní otopnou soustavu s jiným zdrojem. Z těchto podmínek vyplývá, že vámi zamýšlené pořízení TČ vzduch-vzduch jako doplňkového zdroje k elektrokotli s otopnou soustavou nelze zadotovat. Jedinou možností jak získat dotaci by byl přechod z elektrokotle na tepelné čerpadlo (vzduch-voda, země-voda, případně voda-voda).

Energy Centre České Budějovice Poslat poptávku