Proč investovat do vířivky, jakou vybrat a kam ji umístit? Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek

Své zdraví fyzické i duševní podpoříme pravidelnou relaxací ve vířivce. Nejde tedy jen o zdravý životní styl, ale doslova o podporu životních funkcí a úlevu od stresu a starostí. Vířivky prostě působí blahodárně na tělo i duši a mysl.

Stačí strávit ve vířivce pouhých 20 minut denně a zlepšíme své fyzické i duševní zdraví. Pocit pohody, úlevy a odpočinku je ve vířivce prostě k nezaplacení. Koupel ve vířivce uvolní napětí nahromaděné ve svalech, svaly se postupně zotavují, někdy až vysilující tempo dne se rozpouští, mysl se zklidní a zmizí z ní nahromaděný stres. Jde o jakýsi osobní reset, aniž byste si museli vymýt mozek například spoustou alkoholu. Zbavíme se únavy, bolesti a napětí, ukončíme či začneme den pohodově.

Vířivka CalderaSpas
Vířivka CalderaSpas

3 kroky k nové vířivce

Pokud toužíte po vířivce, stačí jen tři kroky. Prvním je výběr vhodné vířivky, její velikosti, vybavení a příslušenství. Druhým je prohlédnutí a vyzkoušení vířivky přímo u prodejce, jedině tak si vyberete tu správnou. A třetím krokem je výběr vhodného místa, kam vířivku umístíme. Prodejce vám pak pomůže s přípravou a nastěhováním vířivky.

Vířivka CalderaSpas
Vířivka CalderaSpas

Vířivky spořící energie

Moderní vířivky jsou vybavené řadou prvků, které šetří energie. Díky nim si můžeme užívat hydroterapii bez obav z vysokých účtů za elektřinu, které by jinak mohly náš odpočinek kazit. Není nic lepšího, než nekoukat na spotřebu, ráno se teplou, vířivou vodou nastartovat a večer zrelaxovat. V zimě je navíc možné využít topného systému svého domu. Kolik elektřiny tedy spotřebuje vířivka?

Vířivka CalderaSpas
Vířivka CalderaSpas

V zimě samozřejmě spotřebujeme na ohřev vody více energie než v létě, ovšem moderní, kvalitní vířivky jsou extrémně energeticky účinné a spotřebovávají pouze velice málo elektřiny. Úspornými prvky jsou kvalitní izolace, energeticky účinné vytápění, čerpadla a také kryty, které pomáhají udržet ve vířivce teplou vodu. Zahřátí stovek litrů vody pak sice vyžaduje mnoho energie, pokud je však voda již vyhřátá, udržování této teploty již vířivka dovede jen s minimem energie. Vodu lze navíc prvotně ohřát i pomocí topného systému domu.

Měsíční náklady na spotřebu elektřiny jsou závislé na velikosti vířivky, tarifní ceně elektřiny od dodavatele, průměrné venkovní teplotě, frekvencí používání vířivky, její kvalitní izolací (resp. kvalitou její izolace), energetickou účinností topení a čerpadel vířivky a nakonec konstrukcí a kvalitou termoizolačního krytu. V zásadě by neměl provoz moderní, energeticky úsporné vířivky, denně přesáhnout 25 korun, pokud je vířivka používána 4 až 5 dní v týdnu.

Vířivka CalderaSpas
Vířivka CalderaSpas

Vířivky CalderaSpas a úspory energií

Vířivky CalderaSpas jsou vybavené energeticky efektivním topením EnergyPro. To je použité v prémiových vířivkách řady Paradise a v luxusních vířivkách Utopia. Teplota vody je díky tomuto systému průběžně udržována na nastavené hodnotě. Cirkulační čerpadla EnergyPro také přispívá k ohřevu vody a energetické účinnosti, je navíc nepřetržitě v chodu a zajišťuje filtraci vody, přičemž je jeho vlastní teplo předáváno cirkulující vodě. Snižuje se tak potřeba ohřevu topením, což snižuje úspory elektřiny a tedy provozní náklady.

Vířivka CalderaSpas
Vířivka CalderaSpas

Izolace FiberCor udržuje teplo uvnitř vířivek CalderaSpas a brání jeho úniku do okolního prostoru. Pokud si chcete vyzkoušet účinnost této izolace, položte jednoduše dlaň ruky na obložení vířivky. I když je teplota vody ve vířivce 40 stupňů Celsia, vnější povrch obložení má stejnou teplotu jako okolní vzduch.

Dalším ochranným prvkem je termoizolační kryt. Ten je navržen a vyroben přesně na míru každé vířivce. Kryt je pevný a zabraňuje vzniku mezery mezi ním a vířivkou. Brání tak účinně únikům tepla. Vhodným doplňkem je zvedák krytu usnadňující manipulaci.

Vířivka CalderaSpas
Vířivka CalderaSpas

Jak provozovat vířivku ve venkovním prostředí

pro umístění vířivky ve venkovním prostředí (třeba na terase) je třeba dodržet několik základní pravidel. Pokud chcete terasu s vířivkou, vyžaduje to předvídavost již při budování samotné terasy. A nejde jen o přívod vody a elektřiny a o možnost vodu vypustit, ale také o snadnou přístupnost k vířivce a dosažení soukromí, díky kterému se budeme moci ve vířivce koupat i nazí. 

Na prvním místě je výběr vhodného materiálu terasy, který by měl být dostatečně odolný a únosný. Ideální jsou například kompozitní materiály (např. Fiberon se zárukou 25 let). Na druhém umístění vířivky. Ta by měla být co nejblíže k domu, což nám uspoří energie. Navíc platí, že čím je cesta k vířivce delší, tím méně ji budeme používat, obzvláště pak v zimě. Zcela ideální je v tomto směru umístění na terase, která je kryta hliníkovou prosklenou pergolou tvořící zimní zahradu. Za teplých a slunných dní lze pergolu zcela otevřít a naopak. U příliš vzdálených vířivek je drahý i přívod elektřiny a vody.

Vířivka CalderaSpas
Vířivka CalderaSpas

Praktické je též zjednodušení vstupu do vířivky. Pokud je umístěna horní část vířivky co nejblíže rovině terasy (vířivka je vlastně v terase utopena), snadno budeme do vířivky vstupovat a zároveň uspoříme za energie. Výrobci doporučují umístění cca 50 cm nad úroveň terasy. Dostaneme se pak bezpečně do vířivky i z ní ven. Částečně zapuštěná vířvka také působí pěkně esteticky, není v prostoru tolik dominantním prvkem.

Důležitý je také přístup pro servis. Ten je obvykle třeba řešit odnímatelnou částí terasy, u vířivek CalderaSpas je to však třeba jen na jedné straně vířivky.

Vířivka CalderaSpas
Vířivka CalderaSpas

I vzdálenost terasy od vířivky je důležitá, Spára mezi terasou a vířivkou musí být přiměřená v závislosti na materiálu terasy. Do mezery by neměly zapadávat menší předměty a nesmí umožnit naše zranění, musí však být dostatečně velká pro odtok vody a případnou roztažnost materiálu terasy. Doporučuje se spára 1 až 2 cm.

Je též dobré, aby základna pro umístění vířivky nebyla součástí konstrukce terasy. Ideální je deska z alespoň 10 cm silného, armovaného betonu. Pokud není toto řešení v konkrétním případě možné, nechte si poradit od odborníka.

Zdroj: galerievirivek.cz

Vířivka CalderaSpas - přístup k technologiím částečně zapuštěné vířivky
Vířivka CalderaSpas - přístup k technologiím částečně zapuštěné vířivky
Galerie vířivek - wellness, fitness Poslat poptávku