Proč se vyplatí parkety a jejich renovace Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Při profesionálním šetrném broušení ztratíme při každé renovaci parket jen několik desetin milimetru z mocnosti vrstvy masivu. Parkety jsou různě velké a různě tvarované dřevěné dílce, ze kterých se dají vytvářet zajímavé vzory. Ty klasické mají rozměr 50 na 350 na 20 mm. Zapadají do sebe díky perům a drážkám (takzvané vlysy), nebo se pokládájí na tupý sráz, kdy jsou dílce po stranách seříznuté našikmo a nemohou se proto při zatížení pohybovat nahoru a dolů. Pokládka na tupý sráz zabraňuje vrzání parket. Parkety se navíc lepí k podkladu speciálním lepidlem. Pohybu do stran zase brání zatvrdlý kyt ve spárách mezi parketami. Ideálně by spáry měly být co nejtenčí (ovšem s ohledem na dilataci) a perfektně sesazené.

Velká - ale dlouhodobá investice

Parketová podlaha sice nepatří k nejlevnějším, ale to se týká všech výrobků z poctivých přírodních materiálů. Klasika stále boduje a masiv je v některých ohledech nenahraditelný. Žádnou jinou podlahu než dřevěnou nemůžete prostě zbrousit a vrátit jí tak původní vzhled.

Pokládce parket bude předcházet přesné zaměření místnosti pracovníkem firmy, kterou si pro dodání vaší nové podlahy vyberete. Ten stanoví podle podlahové plochy a dispozic místnosti, kolik materiálu koupit včetně nezbytné rezervy na okraje, kde bude třeba dílce zařezávat.
Parketová podlaha
Parketová podlaha
Parkety před renovací
Parkety před renovací
Parkety před a po renovaci
Parkety před a po renovaci
Nové parketové dílce - pero a drážka
Nové parketové dílce - pero a drážka

Jak dlouho parkety ještě vydrží?

Zda podlahu ještě jednou renovovat, nebo už rovnou vyměnit za novou, se určitě poraďte, někdy totiž může druhá možnost vyjít levněji. Zbroušením se dá ještě mnohé zachránit třeba v případě sesychání parket. A pokud jde o poškození lokální, je třeba některé dílce ještě předtím odborně vyměnit.

Natírání je věda

Co se týká povrchové úpravy, bude vám možná doporučeno voskování či různé oleje, které vyžadují občasnou obnovu. Některé typy interiérů však vyžadují spíše odolné laky, které vydrží až do další renovace parket.

Aplikace povrchového nátěru parket vyžaduje jistou zkušennost. Nejde totiž jen o mechanickou ochranu podlahy, množství laku má také vliv na barvu dřeva. O hezkém jednotném odstínu se ale rozhoduje už na začátku renovace. Hodně záleží na dodržení osvědčených zásad při broušení parket.

Když se množství laku přežene, může se to dodatečně projevit zdvihnutím vláken dřeva, proto tuto část renovace rozhodně nepodceňujte.
Roztírání oleje strojově
Roztírání oleje strojově
Roztírání oleje špachtlí
Roztírání oleje špachtlí
Broušení parket
Broušení parket
Dobrušování
Dobrušování
Lak se na parkety nanáší válečkem
Lak se na parkety nanáší válečkem
Doslova mravenčí práci pak představuje kytování a přebrušování spár. Odborná firma však provede tuto práci dostačně pečlivě, aby byl povrch parket zcela hladký a dobře připravený na nanášení laku.

Téměř na závěr se okraje a různé přechody začistí lištami včetně těch, které v sobě šikovně skryjí různé kabely. Upevnění lišt může být pomocí šroubů, hřebíčků, nebo lepením.

Zdroj: www.prochazka-parket.cz
Parketová podlaha
Parketová podlaha
Jiří Procházka - renovace a pokládka parketových podlah Poslat poptávku