Proč si pořídit domácí výtah do rodinného domu Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Pro koho jsou domácí výtahy ideálním řešením, do jakých budov jsou vhodné a proč si domácí výtah vůbec pořídit? Ptali jsme se Mgr. Romana Zdařila ze společnosti LIFTMAN s.r.o.

Domácí výtahy Liftman spojují dokonale moderní bydlení, funkčnost a nadčasový design. Jde o novou značku dlouholetého anglického výrobce výtahů a bezbariérových přístupů, firmy Stiltz. Jaké jsou přednosti těchto zařízení a proč si malý osobní výtah Liftman pořídit?

Liftman DUO
Liftman DUO

Pane magistře, komu byste osobní výtah doporučil?

Osobní výtah bych doporučil rodinám, které žijí ve vícepatrových domech, případně mezonetových bytech. Od domácího osobního výtahu se očekává, že je určen především osobám se zdravotním postižením, ale to v žádném případě nemusí být pravidlem. Často se o naše zařízení zajímají lidé, kteří si staví dům a zároveň už myslí na stáří. Kabina je praktická, i když potřebujete odvézt mezi patry nákup, koš na prádlo či vysavač. Pokud bych měl odpověď shrnout, pak je náš domácí výtah určen pro každého, kdo považuje schodiště za překážku nebo si jen chce zpříjemnit život ve vlastním domově. 

Liftman DUO - pokud přejede do dalšího patra, vidíme pouze stojny
Liftman DUO - pokud přejede do dalšího patra, vidíme pouze stojny

Mohl byste nám v rychlosti představit důležité vlastnosti právě domácích výtahů Liftman?

Tyto výtahy nejen pro vozíčkáře jsou především prostorovým zázrakem, nejmenší kabina zabírá plochu okolo 0,8 m2. Mají přitom velmi levné provozní náklady, kabina je poháněna elektromotorem o výkonu 750 W. Domácí výtah do rodinného domu je dle norem zdvihací plošinou, nespadá tedy pod přísné regule klasických výtahů, odpadají proto nákladné výtahové revize i stavební povolení. K uvedení těchto výtahů do provozu vám přitom stačí pouhá domácí elektrická zásuvka na 230 V. Při výpadku proudu navíc zařízení pojede dál díky režimu akumulátorů. Tato zařízení jsou díky speciálním kolejnicím a kvalitní pohonné jednotce velmi tichá, i vrzání dřevěných schodů je vlastně hlučnější. A především je malý osobní výtah Liftman ozdobou vašeho interiéru. Kabina je ze všech stran prosklená, takže nepůsobí jako nevzhledná krabice, ale spíše jako kus designového nábytku.

Liftman TRIO
Liftman TRIO

A jak složitá je instalace výtahu v domě?

Vždy záleží na konkrétní instalaci a technických možnostech v domě. Ve své podstatě potřebujeme pro úspěšnou instalaci pouze plochu pro umístění zařízení a zásuvku. 

Samotná instalace netrvá déle než 3 dny, nejdůležitější je stavební a přípravná fáze. Pokud lze osobní výtah instalovat do vstupní haly nebo mezi schodiště, kdy kabina vyjíždí do patra na galerii, nejsou zapotřebí žádné velké konstrukční zásahy, pouze se upraví zábradlí v horním patře a vyrobí se branka. Pokud se vrtá otvor do stropu, pak je zapotřebí nejprve zjistit složení stropní konstrukce a poradit se se statikem. Jakmile statik otvor posvětí, pak už může nastoupit stavební firma. U této varianty je třeba počítat se třemi až čtyřmi dny stavebních prací. 

Liftman TRIO
Liftman TRIO

Jak byste popsal jízdu v domácím výtahu?

Je to prostě zážitek! Pro mě je především zážitkem pozorovat spokojené zákazníky, jak si užívají své nové „pohodlí domova“. Jednu z instalací jsme řešili u paní, která vinou nemoci přišla o jednu plíci a nemohla se do patra po schodišti dostat bez toho, aniž by několikrát zastavila a odpočinula si. Její úsměv a šťastná tvář při jízdě výtahem pro mě byly tou největší odměnou.

Myslím si, že bezbariérový pohyb pro většinu našich zákazníků znamená pocit domova, ze kterého se už nikdy nemusí stěhovat např. kvůli problémům s pohybovým aparátem. Je to jistota, na kterou se můžete spolehnout. A samotná jízda je jen pomyslnou třešinkou na dortu těchto pocitů.

Liftman TRIO
Liftman TRIO

Kam lze tento výtah umístit?

Jak jsem již říkal, díky samonosné konstrukci prakticky kamkoli v domě, například i do prostoru točitého schodiště, po kterém se jinak chodí velmi obtížně. Představte si, že například nesete tác s chlebíčky. Prostě se po svém domě díky domácímu výtahu pohybujete s volností a lehkostí. Už nemusíte přemýšlet nad seznamem věcí, co vše si musíte vzít s sebou, abyste nemuseli schody vycházet zbytečně znovu a znovu. Je to svoboda! Pohodlí a komfort!

Liftman DUO
Liftman DUO