Vyplatí se půdní vestavba? Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky Půdní vestavby jsou stále oblíbeným řešením pro poměrně snadné získání bydlení ve městě. Leckteré půdy jsou snadno využitelným prostorem, stačí jen síla a odhodlání vyhodit pár nepotřebných věcí a patřičně získané prostory využít. Velice často se nám podaří získat unikátní dispozice, které dávají podkrovním bytům nezaměnitelné kouzlo a komfort. Na co bychom při budování nového podkrovního bydlení určitě měli myslet?

Půdní prostory jsou někdy skladištěm věcí, které se nám jednou určitě budou hodit, pro někoho snadno využitelným prostorem pro bydlení. Obzvláště, když nemáme možnost investovat do pozemku a domu, nebo se nám nezamlouvá život v satelitních městečcích a věčné dojíždění. Rozšíření podkrovních prostorů nám často nabízí atraktivní možnost pěkného bydlení ve městě. V současnosti přibývá takto upravených domů, ve kterých žije i několik generací.

Porovnání

Na první pohled může vize rekonstrukce a zvedání podkroví působit jako finančně velice náročná úprava. Na druhou stranu vyjde v porovnání s ekonomickými aspekty stavby v přízemí nesrovnatelně levněji. Nejvíc můžeme ušetřit na pozemních a výkopových pracích, nemusíme hloubit prostor pro základy ani řešit hydroizolaci.
FOTO: ATTACK ART
FOTO: ATTACK ART

Projekt

Na začátku každé úspěšné půdní vestavby stojí kvalitní projekt. Půdní prostory totiž mají i mnohá úskalí, se kterými si je třeba poradit. Kromě stavebního povolení budeme v začátcích úprav potřebovat i posouzení stavu budovy z oblasti statiky. Nové zatížení se do budoucna bude vyskytovat především v oblasti stropu.

Stropy

Současná konstrukce stropu může být nadimenzovaná pouze pro malé zatížení. Pro využívání plochy k bydlení, pro kancelářské prostory nebo ateliér musíme nosné vlastnosti stropu zvýšit. V nejnáročnějších případech se neobejdeme bez úplně nového stropu. Často ale máme i druhou variantu – zvýšit únosnost stávajícího stropu. Jakým způsobem se únosnost konstrukce bude zvyšovat záleží na posouzení odborníků, kteří podrobně studují stav současného stropu. (přítomnost škůdců v dřevěných částech apod.)

Střecha

S půdní vestavbou se velice často pojí i investice do nové střechy a do kvalitní izolace. Známou nevýhodou starších podkrovních bytů jsou nepříjemné výkyvy teplot. V zimních měsících musíme víc topit a naopak léto přináší nepříjemné vedro. Moderní izolace si s těmito extrémy dokáže velice dobře poradit a horka ani zimy se pak už nemusíme obávat.
FOTO: ATTACK ART
FOTO: ATTACK ART

Možnosti…

Na první pohled může jako zdánlivá nevýhoda působit přítomnost zešikmených stropů. Tuto dispozici ovšem poměrně lehce vyřeší vhodné rozestavení nábytku a použití vestavěných skříní.

Mnohé z nás fascinuje dokonalá struktura dřevěných trámů. Jejich přítomnost můžeme využít a začlenit je do interiéru jako jeho atraktivní estetickou součást. Trámy můžeme použít i pro zavěšování rozličných předmětů, ozdob, kuchyňského náčiní a podobně.

I podkrovní byty nám s využitím rad odborníků a moderních technologií nabízí vysoce komfortní bydlení. Prvků pro stavbu podkrovního bytu, jako jsou například střešní okna, kvalitní sádrokartonové příčky a další, se nám nabízí opravdu mnoho a máme tedy z čeho vybírat.
FOTO: ATTACK ART
FOTO: ATTACK ART