Rady a tipy, které si instalatér nechá pro sebe a vy byste je měli znát Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Ne každý je zručným domácím kutilem, s plně vybavenou dílnou. Ale základy jednoduchých oprav by měl znát opravdu každý. Překvapivě dost věcí se dá vyřešit prevencí a tím, že o odpady a kohoutky budete pečovat. Když se vyvarujeme pár zbytečností, možná nebudeme instalatéra ani potřebovat. I když – havárie se nikdy neptá.

Jednoduchá otázka: Kde máte hlavní uzávěr vody?“ potřebuje vaši odpověď. A musíte ji znát. Že to vypadá jako naprostá banalita? Nic proti těm, kdo vědí. Ale je tu opravdu dost těch, kteří o tom, kde se uzávěr nachází, mají jen velmi mlhavé tušení. Dokážete se k němu dostat? Není třeba zaskládaný nábytkem? Dokážete jím otočit a ukončit příval vod? Ano, zní to jako naprostá prkotina, jenže přesně tohle je ten nejčastější problém. Kde se nachází skříň s pojistkami lidé obvykle vědí. Přeci jen, nahazují se častěji, než utahuje kohout. S hlavním uzávěrem ale jasno nemají. Že by snad někde ve sklepě?

Řadu
Řadu "instalatérských" prací zvládnete bez větších obtíží sami
Občas se vyplatí číst návod. A vypnout vodu.
Občas se vyplatí číst návod. A vypnout vodu.

Za zeptání nic nedáte

Kde nejčastěji vznikne potopa? Pokud se nenacházíte během monzunového období v Bangladéši, je druhou správnou odpovědí vaše koupelna a pračka, respektive její špatně napojená odtoková hadice. Plastové objímky jsou sice fajn a levné, ale tady se vyplatí investovat do dobře utaženého kovu. Není to o tolik dražší, a třeba vám to ušetří za jedny vytopené sousedy. Jak vám s radostí prozradí každý pojišťovák, špatně a nalehko napojené přívody/odvody jsou evergeenem pojistných událostí. 

Řekněme, že to úplně nehoří. Nebo tedy, není to úplná Niagára. A vy prostě potřebujete jen dobrou radu. Jednu nebo dvě. Pochopitelně jste rozumní, takže nespoléháte na univerzální radiče z internetu, ale současně také nechcete kvůli dotazu volat (a platit) za instalatéra. Jak z toho ven? Brnkněte do obchodu/skladu, kde je instalatérské zboží k dostání. Ti lidi moc dobře vědí, co a jak. A rádi vám poradí. Nemají z toho profit, jsou jen od fochu, pracují s kvalitou a vyznají se. Za zeptání nic nedáte.

Správné a bezpečné napojení pračky je 90 % jistoty.
Správné a bezpečné napojení pračky je 90 % jistoty.

Pravidelné čištění chemií není údržba, ale likvidace

Krtky, tedy čističe odpadů, jsou zatraceně silné žíraviny. A je trochu protimyslné věřit tomu, že se pravidelné čištění agresivní chemií nepodepíše na kvalitě potrubí. Čistěte s mírou, no, nebo raději jinak. Bez krtků. Pokud v rámci pravidelné očisty domácnosti zaútočíte lavinou hydroxidu sodného na své odpady řekněme 12x do roka, jak dlouho vám asi vydrží? A prosím ještě maličkost: tyhle čističe si rozhodně nerozumí s hliníkem. Jen tak mezi námi: drtivou většinu problémů s ucpanými odpady vyřešíte s obyčejným „záchodovým“ zvonem.

Prosím, žádnou cihlu nebo dlaždici umístěnou do rezervoáru nádržky. Vodu při splachování neušetříte, jen budete bránit splachovacímu mechanismu v jeho práci. Kromě rozhozeného plováku si také můžete nádržku zanést odpadem, nebo ji jednoduše „cinknout“ a naprasknout. A pak by vás tahle rádoby-úsporná akce přišla docela draho. To už se raději vyplatí investovat pár korun do malého/velkého splachování, které je dnes, v sobě environmentálního tahu na branku, samozřejmou normou.

Přemýšleli jste někdy o tom, na kolik přijde rozmontování odpadu zastavěné vany či sprchového koutu? Případně, kolik si instalatér-údržbář napočítá za provoz vysokotlakového čerpadla? Je totiž na mnoho desítek procent jasné, že za ucpaným potrubím odtoku stojí chuchvalce vlasů a chlupů. Preventivní řešení? Záchytné sítko na odtoku, bratru za desetikorunu. Je to maličkost, kterou vám instalatér neporadí. Protože by si brzy nevydělal na chleba.

Výměna těsnění, dotažení nebo rozmontování odpadu? Žádný problém.
Výměna těsnění, dotažení nebo rozmontování odpadu? Žádný problém.

Ne, tohle do odpadu opravdu nepatří

Z podobně laděných samozřejmostí se vyplatí zmínit ještě dvě: ne, použitý tuk na smažení skutečně nepatří do výlevky dřezu v kuchyni, a do záchodu se nesplachuje nic kromě toaletního papíru. Protože by se opakovala situace zmíněná výše. Ještě jednou a pomalu: neexistuje nic jako „spláchnutelný“ vlhký ubrousek, a do záchodu skutečně nepatří tampony a vložky. Z těchto hygienických jednorázovek vznikají dost urputné zátky a ucpávky. Žádné uchošťoury, použité kondomy, dětské pleny, obsah kočičího záchodu, zubní nit, zbytky jídla, žvýkačky… váš záchod není kufřík likvidátor.

Práce instalatéra není levná. Proto by měla být z principu kvalitní.
Práce instalatéra není levná. Proto by měla být z principu kvalitní.
Zhruba třetinu nákladů práce profesionála tvoří materiál.
Zhruba třetinu nákladů práce profesionála tvoří materiál.

Znejte svého instalatéra

Za dobré služby se platí, o tom žádná. Ale jen tak mezi námi: je dobré být s instalatérem smluveni už předem na tom, že placený bude „za dílo“ a nikoliv od hodiny. Není v tom nic osobního, ale jaký motiv má někdo k tomu, aby pracoval rychle, když je placený od hodiny? Cena může být překvapivá, ale platíte za zkušenosti, profesionalitu. A přibližně třetina ceny je materiál. Jen pozor: pokud je někdo nápadně levnější nebo dražší, než konkurence, něco tu nesedí.

Ideální termín pro katastrofu je samozřejmě nikdy, ale pro shánění instalatéra se čistě prakticky jeví nejlépe úterý. V pondělí je totiž zahlcen předem dojednanou prací, v pátek končí dřív. A do čtvrtku se štěstím dorazí. Představa, že kavalérie přijede na první zavolání, se často ukazuje jako lichá. Je dobré mít předem uložený kontakt na „svého“ instalatéra, abyste jej nemuseli hledat na internetu, až bude pozdě. Negativní zrovna jako přehnaně pozitivní recenze práce profesionálů na síti berte s rezervou. Napsat se dá ledacos, a o triku s tisícem děkovných dopisů jste už nejspíš slyšeli. A je dobré vědět, s kým jednáte.

Tip: Pro zákazníky z hlavního města můžeme doporučit např. firmu Instalatér Praha Žák.

Na druhé straně: instalatér je tu od práce, a vy byste mu v tom měli vyjít vstříc. Vědět, kde co je, podle možností mu zpřístupnit vše s prací související. Pozvat si řemeslníka a zmizet někam není fér. Nepleťte si, co vlastně instalatér dělá. Držadla a úchyty kolem vany vám nejspíš nebude chtít namontovat jen proto, že je to v koupelně. To není jeho práce. Mimochodem, je spousta „instalatérských“ činností, které bude lepší zvládnout svépomocí. Výměnu plováku v toaletě, utažení kapajícího kohoutku nebo opravu těsnění, to byste opravdu zvládli sami na počkání. Stejně jako vylovení snubního prstýnku z odpadu. Když tedy víte, kde utáhnout přívod vody.

Rozebrat odpad pod dřezem a vyčistit jej manuálně je lepší, než používat dravou chemii.
Rozebrat odpad pod dřezem a vyčistit jej manuálně je lepší, než používat dravou chemii.
Řešení jako
Řešení jako "dáme pod to hrnec a vydržíme" není řešení.

Nepodceňujte detaily, z kapek vznikají jeskyně

Správná kalamita je pro instalatéra byznys: akutní výjezd k havárii, komplexní výměna většího celku potrubí, to vše je většinou za příplatek. Proto vám většinou neporadí, že některým kalamitám se dá velmi snadno předcházet. Takže? Nepoužívejte žádnou součást trubek jako věšák či nosný systém, doma ani ve sklepě. Nejsou na to stavěné. Zima je na obzoru: zajistěte všechny přívody k hadicím a kohoutkům, které vedete mimo dům. Nechcete přece zamrznout.

Neexistuje nic jako „neškodných pár kapek vody“ a „dáme pod to hrnec“ skutečně není řešení. Nikdy. Lehce protékající toaleta dokáže za den vypustit do kanálu přímo z vaší peněženky klidně 600 litrů vody. A kapající kohoutek v kuchyni? Je to podobné. Ignorovat tyhle detaily dnes znamená hodně připlácet zítra. Určitě víc, než byste chtěli.

ČESKÉSTAVBY.cz

shutterstock.com