Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Každé zaměstnání s sebou nese určité penzum nabytých znalostí, které laici běžně neznají. Účetní ví, na co si dát pozor při podávání vlastního daňového přiznání, svoje finty ze silnic mají profesionální řidiči. A zrovna tak existují věci, kterých se instalatéři ve svých vlastních domácnostech nikdy nedopouští. Protože dobře vědí, k čemu to může vést.

O výlevce v dřezu se často mluví jako o „odpadu“, ale na odpadky z kuchyně rozhodně určená není.

  • Proto instalatéři (a všichni, kdo se velmi rozumně přidržují jejich příkladu) do dřezu nevylévají tuk z pánví a pekáčů, protože je to pro kanalizaci pohroma. A taky se tímhle způsobem nezbavují škrobnatých látek, zbytků těsta, mouky. Vařící tuk může udělat solidní požár, nebo tepelně deformovat plastové potrubí. Škroby mohou stejně jako tuky odpad zanášet a ucpávat. Ne hned, ale jednou určitě. A většinou tehdy, kdy se to bude hodit nejméně. 
  • Instalatéři se také nebojí sítek v odtocích umyvadel. Možná tyhle zachytávače nevypadají kdovíjak luxusně, ale rozhodně jsou praktické při lapání nečistot. Typicky třeba lidských vlasů, šupinek kůže anebo mazlavých kusů mýdel, které jsou podobně dobrým ucpavačem potrubí, jako tuk a škroby. Sítko za desetikorunu vám může ušetřit stokoruny v náhradních dílech, opravách anebo čisticích prostředcích.
  • A když už tak zmiňujeme čisticí prostředky – instalatéři se ve svých domácnostech zdráhají používat agresivní čističe, krtky a podobné průrazné chemikálie. Proč? Čistě z hlediska působení je jejich dosah omezený. Zasáhnou a pročistí jen svrchní část vývodu, a přispějí k sedimentaci nečistot hlouběji. Problém samotný nevyřeší, jen odsunou níž.
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Když přijde na „babské rady“, nepatří instalatéři k vděčným posluchačům.

  • Proplachovat domácí odpady octem nebo prosypávat jedlou sodou, to rádi nevidí. Ocet je slabá kyselina (a jedlá soda zásada), ale pořád kyselina. A samozřejmě, každá žíravina nepůsobí jen na nečistoty, ale samotné potrubí. Snižuje jeho životnost.
  • Instalatéři nejsou šťourové. Tedy, alespoň když přijde na vydobývání nečistot z domácích výlevek a odpadů. Snahu vylovit nečistoty háčkem nebo nějak vydloubat jako dobrý nápad nevnímají. Protože to může vést k netěsnostem, porušení těsnění, navýšení zápachu v okolí zdroje anebo přilákání hmyzu. Proplachovat odpad pod tlakem, pracovat se zvonem anebo čisticím šnekem, to už je něco jiného.
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

V domácnostech instalatérů se nesetkáte s tím, že by se do záchodových mís splachovaly hygienické ubrousky, dámské vložky, anebo dokonce jednorázové plínky. Proč?

  • Protože to je příšerný nápad, který ve svém výsledku možná neucpe vaši toaletu, ale skoro jistě časem ucpe kanalizaci o kus dál po proudu. A ty trable za to nestojí. Může být, že se splachováním vlhčených ubrousků zaděláváte doma na problém, který pak bude muset vyřešit bagr. Reklama nelže, dámské tampony skutečně nabydou na objemu. Potrubí ucpávají skvěle.
  • Sifon je sice geniální vynález, sloužící v praxi jako „uzávěra proti zápachu“. Těm klasickým, nastavitelným „péčkům“, šroubovacím z plastu, ale instalatéři moc nefandí. Je to spíš kutilské řešení, než skutečné řešení. Fungují totiž jako dokonalé pasti na zachytávání odpadů, často se ucpávají. Nejen kvůli špatnému vyspádování. Standardní sifon s podložkou s kluznou maticí je lepší.
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

A pro co ještě mají praktičtí instalatéři pramalé pochopení?

  • Pro čisticí tablety, vkládané do rezervoárů splachovacích toalet. Cena za pocit „hygienické čistoty“ a modrou nebo zelenou vodu v míse je až příliš velká. Chemické látky totiž štěpí těsnění. A čím déle si v rezervoáru plavou, tím větší škody napáchají. Protékající toaleta? Nejčastější diagnózou je časté čištění tabletami. Pokud chcete mít čistou mísu, je stará dobrá štětka pořád to nejlepší.

Instalatéři také nepodceňují varovné signály, řešení problémů s vodovodními instalacemi neodkládají na poslední chvíli. Do oprav se nepouští bez vypnutého přívodu vody, nenechávají po sobě nepořádek. Při nákupu materiálu dávají přednost kvalitě nad laciným nespolehlivým zbožím. A taky nezapomínají na pravidelnou údržbu a preventivně kontrolují stav vodoměru i tlak v systému.

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Chcete mít doma míň komplikací a nenadálých katastrof? Buďte víc jako instalatéři.

Zdroj: oatey.com, jkmechanical.com, FamilyHandyman.com, AnyHoursService.com, HuffPost.com