Stará umakartová jádra jsou významným úložištěm prachu, ale i častým zdrojem plísní, jež mohou způsobovat vážné zdravotní problémy. Umakart již nevyhovuje základním standardům dnešního bydlení z estetického, ani užitného hlediska. Různé drobné úpravy jsou pouze dočasné a řešení problému jen oddalují. Jediným trvalým východiskem je proto kompletní rekonstrukce bytového jádra. Nejčastěji se nové jádro vyzdívá tvárnicemi Ytong, můžete však zvolit i přestavbu suchou cestou pomocí sádrokartonu.

Jak se na přestavbu bytového jádra připravit

Prvním krokem je samozřejmě vybrat si specializovanou firmu, která vám rekonstrukci provede. Odborník dané společnosti bytové jádro zaměří a pomůže vám s výběrem nové dispozice.

Padnout musí také rozhodnutí o použitých materiálech - například zda Ytong, nebo sádrokarton, jaké obklady a podobně. Dohodne se výsledná cena, trvání a termín rekonstrukce - počítejte s asi deseti dny přestavby, vše však záleží na konkrétních podmínkách a především na tom, jak moc se mění konkrétní dispozice.

Než se začne budovat, je také více než vhodné mít již koupenou novou vanu, či sprchový kout, záchodovou mísu a vodovodní baterie. Nejen, že budete znát dopředu potřebné rozměry zařizovacích předmětů, ale budete mít i jistotu, že budou opravdu po ruce, až je budou pracovníci firmy potřebovat v den osazení.
Foto: REKONSTRUKCE KOUPELEN a BYTOVÝCH JADER
Foto: REKONSTRUKCE KOUPELEN a BYTOVÝCH JADER
Jak postupuje samotná rekonstrukce - Ytong

Nejprve se vybourá staré bytové jádro, vyveze se suť a naveze se nový materiál. Založí se půdorys podle grafického návrhu a skelet jádra se vyzdí z tvárnic Ytong. Příčky se ukotví montážní pěnou a začistí se rohy a montážní otvory. Poté se musí vysekat drážky pro nový rozvod elektřiny, vody a odpadů, případně i vzduchotechniky.

Zdivo se zpevní armovací tkaninou (neboli perlinkou) a na stěnách se provede celoplošná stěrka stavebním lepidlem. V místech, kde nebude obklad, se natáhne štuková omítka. Stěny u sprchového koutu a u vany se opatří hydroizolační stěrkou. Před obkládáním se musí vyrovnat původní stěny bytového jádra a podlahy.

Pak se pokládají obklady a dlažba, vyspárují se flexibilní spárovačkou. Také se provede zavěšený sádrokartonový podhled, do kterého se většinou umisťují zapuštěná bodová světla. Zazdí se vana, či sprchový kout – po namontování se toto zařizovací předměty také obloží a vyspárují. Zbývá osadit ostatní zařizovací předměty, dveře, provést dokončovací práce a uklidit.
Foto: REKONSTRUKCE KOUPELEN a BYTOVÝCH JADER
Foto: REKONSTRUKCE KOUPELEN a BYTOVÝCH JADER
Rekonstrukce při použití sádrokartonu

Před montáží sádrokartonu se nejprve postaví nosná kovová kostra. Z jedné strany se sádrokarton zaklopí. Nezaklopenou stranou se ve stěně provedou instalační rozvody vody, odpadů a elektroinstalace. Pro tepelnou a zvukovou izolaci se dále meziprostor sádrokartonu vycpe minerální vatou. Zaklopí se druhá strana a spoje sádrokartonových desek se přetmelí.

Konstrukce se vyztuží v místech, kde bude zavěšené umyvadlo, případně další těžké prvky. Stejně jako u Ytongu se provede zavěšený sádrokartonový podhled, do kterého se většinou umisťují zapuštěná bodová světla. Místa, která nebudou obložená, se vymalují. Sádrokarton a podlaha se napenetrují v místech, kde budou obklady a dlažba – ty se potom lepí pomocí flexibilního lepidla. Vše se vyspáruje flexibilní spárovačkou.

Stěny v prostoru sprchového koutu a vany se opatří hydroizolační stěrkou. Zbývá osadit zařizovací předměty (vanu a sprchový kout ještě případně obložit a vyspárovat), osadit dveře, provést dokončovací práce a uklidit.
Foto: REKONSTRUKCE KOUPELEN a BYTOVÝCH JADER
Foto: REKONSTRUKCE KOUPELEN a BYTOVÝCH JADER
Hlavní výhody použití tvárnic Ytong

  • Tvárnice Ytong jsou velmi lehké – z pohledu statiky je jejich použití pro panelové domy mnohem vhodnější než použití klasických cihel
  • Příčky jsou velmi štíhlé a zdí se tenkovrstevnou maltou - to zaručí tenké stěny
  • Obklady se lepí přímo na neomítnutou stěnu pomocí tenkovrstvé malty
  • Stěny zvládnou i větší zatížení, snadno na ně zavěsíte i těžké umyvadlo, zrcadlo a podobně (nemusí se tedy vyztužovat konstrukce na každý těžší zavěšený předmět, jako je tomu u sádrokartonu)


Hlavní výhody použití sádrokartonu

  • Stěny mají ještě nižší hmotnost než ty z Ytongu a mají velmi malou tloušťku – nezatěžují stropní konstrukci a hodí se i na místa, která mají problémy se statikou
  • Není nutné sekat drážky na rozvody - rychlejší postup rekonstrukce
  • Suchý proces – nečeká se na vysoušení, povrchy lze ihned upravovat
  • O poznání méně stavebního odpadu a nečistot než při použití Ytongu


Uvažujete-li o rekonstrukci starého bytového jádra, neváhejte se obrátit na specialisty, kteří zrealizují vaše představy - a to od základního ekonomického provedení až po luxusní atypická řešení interiéru bytového jádra.