Ucelený systém pro rekuperaci, ohřev teplé vody a vytápění – to je sen pro každého, kdo považuje za klíčové maximálně ušetřit za drahé energie a přitom zdravě bydlet. Tepelná čerpadla patří v současnosti mezi nejvýhodnější zdroje vytápění. Jejich klady se však několikanásobně umocní, pokud se k vytápění přidá ještě ohřev teplé užitkové vody a řízené větrání.

Novinka - modul AQUALEA

K jedné z atraktivních novinek na tomto poli patří modul AQUALEA od společnosti Géothermie Confort. Jde o tepelné geotermální čerpadlo pro vytápění s recirkulací pro všechny typy zásobníků teplé vody (například elektrické, solární, plynové).

AQUALEA se dá použít jak pro nové, tak pro stávající systémy vytápění, aby snížila na minimum velkou spotřebu elektrické energie ohřívače vody.

Jak to celé funguje?

Princip spočívá v cirkulaci obsahu teplé vody v zásobníku na kondenzátor modulu AQUALEA až do dosažení teploty nastavené uživatelem (maximálně 65 oC) v době, kdy se voda nečerpá. Fungování celého systému řídí elektronická regulace.
Foto: www.geothermie-confort.com, AQUALEA  a zásobník na&nbspteplou vodu
Foto: www.geothermie-confort.com, AQUALEA a zásobník na teplou vodu
Foto: www.geothermie-confort.com
Foto: www.geothermie-confort.com
Proč AQUALEA?

Potřeba teplé užitkové vody se velmi liší od potřeby vytápění. Systém AQUALEA byl vyvinut se záměrem zamezení spouštění tepelného čerpadla vysokého výkonu pouze v případě potřeby teplé vody. Toto řešení je totiž mnohem úspornější než ohřev teplé užitkové vody tepelným čerpadlem určeným k vytápění. V porovnání se solárními systémy jsou zde podstatně menší investice a spotřeba. Vše zajišťuje jednoduchý modul, který je možné kombinovat se všemi druhy zásobníků teplé vody.

Nedochází k vrstvení vody v zásobníku

Modul AQUALEA umožňuje zachovat celý obsah zásobníku vody při stejné teplotě a nedochází tedy k vrstvení teplot. Zásobník o 300 l obsahuje 300 l vody stejné teploty (až o 65 oC), nikoli 250 l, jak je tomu v případě zásobníků se statickým odpařovačem (elektrická spirála, vestavěný vodní odpařovač, vestavěný statický kondenzátor atd.).
Obr: www.geothermie-confort.com, funkce tepelného čerpadla
Obr: www.geothermie-confort.com, funkce tepelného čerpadla
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Horizontální, nebo vertikální jímání

Podle umístění statického odpařovače (venkovního kolektoru) dělíme způsob jímání tepla na horizontální a vertikální.
  • Horizontální
    Horizontální kolektor z mědi potažené polyethylenem je umístěn ve výkopu, který je dlouhý 30 m, široký 40 cm, v hloubce od 60 do 120 cm v závislosti na podnebí.
Obr: www.geothermie-confort.com, horizontální a vertikální jímání, čerpadlo země-země
Obr: www.geothermie-confort.com, horizontální a vertikální jímání, čerpadlo země-země
  • Vertikální (plošné)
    Geotermální sonda z mědi potažené polyetylenem se umístí do 15 m hlubokého vrtu a 15 m je určeno k připojení.
Drahá energie vyžaduje pečlivé zacházení. S moderním nezávislým modulem AQUALEA budete mít vše pod kontrolou. Snadno naprogramovatelný systém umožňuje, aby veškerá zařízení byla regulována dle potřeby a zajistila tak perfektní pohodlí a následný neomezený komfort.
Obr: www.rosain.cz, rekuperační jednotka MAXI 6000 DC
Obr: www.rosain.cz, rekuperační jednotka MAXI 6000 DC
Pavel Čermák - obchodní servis ve stavebnictví
Poslat poptávku