Revize hromosvodů a elektrorevize zvýší bezpečnost Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Revize elektrozařízení a rozvodů má důležité cíle: bezpečnost a jistotu uživatelů. Zvláštní kapitolou je posouzení zařízení před uvedením do provozu, později se setkáváme především s pravidelnými revizemi. Ty mohou mít hlavní roli opět v otázce bezpečnosti, která se týká osob i majetku. Elektrické spotřebiče, informační technika i spotřební elektronika nás obklopují doma i v práci – proto se problematika revizí rozhodně nevyplatí podcenit.

Kontrolní a revizní procesy se týkají mnoha zařízení – od elektrozařízení všeho druhu až po hromosvody. Komplexní revize kvalifikovaným technikem s moderním vybavením nám dá jistotu, že jsme pro zvýšení bezpečnosti a pro naši ochranu udělali maximum.

Revize elektrozařízení

Periodické revize elektrozařízení jsou často podceňovaným tématem, ovšem bezpečnost se podceňovat nevyplatí. Revize může provádět pouze revizní technik elektrických zařízení s platným osvědčením. V průběhu revize jde o posouzení bezpečnosti elektro zařízení a vydání dokumentu o zjištěném stavu. V případě, že přístroj neodpovídá platným normám – třeba kvůli závadě, může revizní technik zakázat provoz zařízení, doporučit jeho opravu nebo přímo opravu realizovat a uvést elektrozařízení do odpovídajícího stavu.
Provádění kontrol je dáno normami ČSN 333 1600 a ČSN 33 1610. Hlavním cílem je posouzení funkčnosti a bezpečnosti elektrických spotřebičů. Kontroly se týkají všech elektrických spotřebičů, které jsou připojovány k vyššímu než bezpečnému napětí a které tedy mohou být nebezpečné. Revidují se prodlužovací kabely, rozdvojky, různé elektrické spotřebiče, se kterými manipulujeme, elektrické nářadí atd. 
Výstupním dokumentem je revizní protokol. Revize se opakuje podle druhu prostředí, ve kterém se zařízení nachází: v normálním prostředí po pěti letech, venku po čtyřech až po každoroční prohlídky zařízení v mokrém a korozně agresivním prostředí.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Revize hromosvodů

Revize hromosvodů nám potvrdí funkčnost soustavy. Revize se musí provádět tak často, jak je uvedeno v revizní zprávě. Nejčastěji to je po třech nebo po pěti letech, ale také po každém zásahu blesku, který může bleskosvod nebo jeho části poškodit. Samozřejmostí je také výchozí revize a revize po rekonstrukci střechy při jeho opětovné instalaci nebo při instalaci střešní antény. Při revizi se kontroluje celá soustava, její úplnost i funkčnost všech součástí. Při nedostatečných výsledcích může být například posílen určitý zemnič.
Cena revize se odvíjí od velikosti a členitosti střechy domu, u běžného rodinného domu se částka pohybuje řádově ve stokorunách, proč tedy riskovat?
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)