Roboti staví domy Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Digitální stavební systémy jsou realitou. Hadrián X je první část digitálního konstrukčního systému, o kterém se jeho tvůrci domnívají, že změní svět a bydlení bude dostupné pro každého.

Výstavba nosných stěn, ale i stropů a příček domu strojem, který přijede na místo stavby a pracuje místo stavbních řemeslníků, je realitou. Australská společnost Fastbrick Robotics představila prvního stavebního robota Hadrian X a úspěšně dokončila první blokovou tištěnou strukturu z mobilní základny. Hadrian X může během dvou dnů postavit stěny obydlí průměrné velikosti. Jde o první fázi revoluce v oblasti digitálních konstrukcí, kdy je na staveništi využito plně automatizovaných strojů.

Předností tohoto způsobu stavění je naprosto dokonalá přesnost, jelikož robot pracuje z původních CAD souborů navržených architekty. Stavby jsou proto přesné na milimetr. Hadrian X je vlastně něco jako obrovská 3D bloková tiskárna, která spojuje stavební bloky lepidlem. Ale dovede toho ještě mnohem víc. Prohlédněte si prezentační videa.
Zdroj: www.fbr.com.au
Hadrian X od Fastbrick Robotics
Hadrian X od Fastbrick Robotics