S čím vám pomohou na pile? Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Dřevo splňuje i ty nejnáročnější stavebně-technické, izolační a estetické požadavky současnosti. Ze všech materiálů používaných např. pro výrobu oken má nejnižší součinitel tepelné roztažnosti, vyniká vysokou pevností při relativně nízké hmotnosti a vyznačuje se dobrými tepelně izolačními vlastnostmi a požární odolností. Je to materiál vnášející do našich domovů nezaměnitelnou charakteristiku příjemného dotyku přírody.

Dřevo nás obklopuje a dělá interiér příjemnější, komfortnější a hřejivější. Uchylujeme se k němu nejen při výběru nábytku nebo podlahy, milovníci tohoto materiálu vybírají schody ze dřeva, protože se jim zdají měkčí a teplejší. Rovněž interiér bez dřevěných dveří a zárubní si snad ani nelze představit. To vše dokáží vytvořit šikovné ruce truhlářů z produktů pil a dřevozpracujících závodů. I když stěžejním programem bývá řezivo, specializují se i na tesařskou nebo truhlářskou výrobu. Třívrstvé oboustranně broušené desky vhodné pro laminování, kašírování a potahování

Pilařská výroba
Pila je vstupním článkem; hlavním produktem je stavební a truhlářské řezivo. Z hlediska staveb jde o prkna, hranoly, fošny a střešní latě. Prkna se používají většinou na různá bednění anebo plošné konstrukce. Pro rámové konstrukce a konstrukce krovů jsou vhodné hranoly. Fošny použijeme jako doplňkové konstrukční prvky krovu (kleštiny), dále jsou vhodné pro pokládání bednění na větším rozpětí. Střešní latě jsou třeba k pobití krovu na položení střešních tašek. U stavebních konstrukcí se jednotlivé výrobky kombinují podle potřeby. Zde se využívá měkké dřevo např. smrk a borovice.
Dalším sortimentem, které můžete získat na pile, jsou palubky, podlahovky a plotovky. Jsou to výrobky, které používáme jako lícové vrstvy konstrukcí. Před osazením na konstrukci (stavbu) je musíme povrchově upravit.
Z výše uvedených výrobků se skládají sendvičové panely, které využívají vlastností jednotlivých materiálů. V kombinaci s tepelnou nebo zvukovou izolací je lze použít např. na obvodové konstrukce anebo mezibytové příčky.

Přepravní obaly
Podle přání zákazníka pily zajišťují výrobu přepravních obalů pro lodní či jinou dopravu. Vyrábí se celodřevěné přepravní bedny, dřevěné palety a latění či poloklece a dřevěné klece. Vše je vyráběno podle technických norem ČSN nebo podle zahraničních norem.
Foto KASALOVA PILA s.r.o. - stavebně truhlářská výroba
Foto KASALOVA PILA s.r.o. - stavebně truhlářská výroba
Sušení dřeva
Další službou, kterou pily nabízejí je sušení dřeva na vlhkost požadovanou zákazníkem. Suší se tvrdé i měkké dřevo pro stavební, truhlářskou a bednárenskou výrobu v automatických sušárnách pomocí mikropočítače, který vyhodnocuje aktuální vlhkost dřeva v sušárně pomocí zavedených snímacích sond. Dřevu tak zaručíte vysokou kvalitu.

Impregnování dřeva
V neposlední řadě pily nabízejí impregnaci dřeva látkou Diffusit® S nebo Bochemit QB, jež účinně chrání dřevo vůči dřevokazným houbám a dřevokaznému hmyzu. Dřevo ošetřené těmito materiály je neškodné pro zvířata a je možné jej barvit. Výhodou je nulová ztráta účinnosti dřeva v kontaktu s betonem nebo maltou. Impregnace rovněž snižuje hořlavost dřeva, což je z hlediska bezpečnosti velice efektní.

Truhlářské práce
Většina pil nabízí tesařské práce. Na zakázku vyrobí z kvalitního materiálu např. krovy, jež mohou být klasické (např. sedlový, valvový krov atd.) anebo za použití vazníků, které jsou dnes vyráběny v co nejekonomičtějším provedení. Tyto výrobky jsou většinou dodávány již s impregnací.

Co se zbytky
Při výrobě vznikající štěpky, piliny a kůra se z velké části zpracovávají na výrobu OSB desek a dřevotřískových desek. OSB desky jsou lepeny fenolformaldehydovou pryskyřicí, která tvoří cca 2,5 % váhového podílu. Mají řadu výhod, ke kterým patří: dobrý tepelný odpor, odolnost proti nárazům a vibracím, rozměrová stálost, odolnost proti vlhkosti, snadná opracovatelnost a zdravotní nezávadnost. Použít je můžete zejména jako konstrukční desky v místech s vysokými nároky na mechanické vlastnosti, jsou výhodné jako konstrukční desky stěn, přepážek, podlah, střešních záklopů a při realizacích mnoha dalších konstrukcí. Z dále již nevyužitelných zbytků se vyrábí palivo pro domácí použití (brikety).
Foto KASALOVA PILA s.r.o. - stavebně truhlářská výroba
Foto KASALOVA PILA s.r.o. - stavebně truhlářská výroba