Sklo přivede do bytu více světla a prostoru Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek

Sklo je skutečně fascinující materiál. Už to, že jde vlastně o vysoce viskózní tekutinu, která se jeví jako pevná látka, je pro laika určitá záhada.

Hra světla a barev

Někde je sklo nenahraditelné pro svou naprostou průhlednost, ale jako dekoraci více oceníme jiné skleněné materiály. Například sklo rýžové neboli alabastrové není čiré a průhledné. Je to dáno zakalením způsobeným přítomností nepatrných částeček. Dveře nebo výplně z něj nás neochudí o světlo a přitom poskytnou příjemný pocit soukromí.

Matované sklo je zase při výrobě na povrchu narušeno působením kyseliny. Výsledkem je zvláštní, jakoby saténový vzhled. Tabule skla je stále průsvitná, ale už ne čirá. Příjemné je, že takový povrch je málo náchylný ke tvorbě skvrn.

Smaltovaná kalená skla v jsou k mání v široké škále barev sytých i pastelových. S velkou oblibou jsou používána v kuchyních a to nejen jako zajímavá a hygienická plocha na stěnu za linku. Již před kalením skla do ní však musí být vyříznuty všechny potřebné otvory. Tento typ skla vypadá dobře i v koupelnách. Snadno se udržuje v čistotě a jeho montáž je rychlejší oproti lepení dlaždiček.
Smaltované kalené sklo v kuchyni
Smaltované kalené sklo v kuchyni
Celoskleněné dveře
Celoskleněné dveře
Skleněná stěna a dveře
Skleněná stěna a dveře
Celoskleněné dveře
Celoskleněné dveře

Rozčlenění prostoru

Příčka ze skla prostor rozdělí aniž by pak působil stístěně. Světlo se dostane všude a místnosti budou působit vzdušně a čistě. V příčce je vytvořen otvor pro dveře, které jsou samozřejmě také skleněné. Aby fádně nesplývaly se stěnou, je dobré pro ně zvolit zajímavé dekorativní kování.

Potřebujete-li účinnou ochranu před sluncem respektive UV zářením, potřebujete sklo reflexní. Stejnou službu ale udělá i sklo probarvené při výrobě ve hmotě do nejrůznějších odstínů a sklo vrstvené. Vrstvené sklo také splňuje požadavky na zvukovou izolaci. To ale neplatí např. u příček, které těsně nedoléhají ke stěnám.
Skleněná příčka se skleněnými dveřmi
Skleněná příčka se skleněnými dveřmi
Skleněná deska konferenčního stolku
Skleněná deska konferenčního stolku
Celoskleněný konferenční stolek
Celoskleněný konferenční stolek
Celoskleněný stolek na kolečkách a s regály
Celoskleněný stolek na kolečkách a s regály

Střepů se bát nemusíte

I bezpečnostní sklo se vyrábí jako vrstvené. V domácnostech s malými dětmi je nezbytností. Úrazu má zabránit zvláštní fólie. Může být použita i v několika vrstvách. Na ní pevně drží střepy z rozbitého skla, které by se jinak rozletěly na všechny strany. Tato fólie je velmi odolná, přilnavá a pružná. Navíc může dodat sklu zajímavý vzhled, protože se vyrábí i v různobarevných verzích a vzorech.

Po skle se nemusíme bát ani chodit. Pak musí být ale opravdu bytelné a proto se vyrábí převážně jako třívrstvé lepené bezpečnostní sklo. Pro bezpečí uživatele je vhodnější s protiskluzovou zdrsnělou úpravou.

Je až neuvěřitelné, co vše se dnes dá ze skla vyrobit. Kreativita bytových architektů nezná mezí, takže se ve velkorysých moderních interiérech můžeme setkat s překvapivými prvky. Může to být třeba schodiště s nášlapnými plochami ze skla, nebo vinotéka umístěná pod pochozím skleněným poklopem v hale či obýváku rodinného domu a další skleněné prvky bytové architektury.

Zdroj: www.sevcik-sklo.cz
Skleněné schodišťové zábradlí
Skleněné schodišťové zábradlí
Václav Ševčík - sklenářství Poslat poptávku