V Turecku se zřítily amnestované domy, město bez obětí Erzin však amnestie nepovolilo

V Turecku se zřítily amnestované domy, město bez obětí Erzin však amnestie nepovolilo

V roce 2019 se současný turecký prezident Recep Tayyip Erdogan chlubil před volbami takzvanými stavebními amnestiemi, že jimi prý vyřešil problém 144 556 obyvatel provincie Kahramanmaraş. Podobně se pak dle opozičního portálu Duvar chlubil i v provinciích Malatya a Hatay. A právě tyto provincie jsou nyní jedněmi z nejhůře postižených zemětřesením. V provincii Kahramanmaraş se zřítilo či bylo vážně poškozeno více jak 25000 budov. Na opačném pólu však stojí město Erzin v další zemětřesením silně postižené provincii Hatay. Zde totiž stavební amnestie nepovolili a nyní zde nehlásí jedinou oběť na životech.

Jak zachránit staticky narušený dům?

Jak zachránit staticky narušený dům?

Pokud má váš dům porušenu statiku, je třeba rychle zasáhnout. Mnohdy může jít i o bezprostřední záchranu objektu, jindy o zamezení ještě většímu poškození.

Nepodceňujte statiku svého domu

Nepodceňujte statiku svého domu

Statika je součástí dynamiky a řeší mechanické vztahy. Zabývá se tělesy, která se v určité vztažné soustavě nacházejí v klidu, silami, které mezi těmito tělesy působí a rovnováhou takového systému. Není však cílem tohoto článku vykládat fyzikální pojmy, nýbrž poukázat na nezbytnou úlohu statiky v moderním stavebnictví.

Poruchy a vady sklepů II. díl

Poruchy a vady sklepů II. díl

Suterén je část budovy, která je zcela nebo částečně zapuštěna v terénu. Tyto prostory bývaly velmi často využívány jako byty. V současné době jsou suterénní prostory používány komerčně (kanceláře, galerie, archivy či restaurace). To s sebou pochopitelně přináší i podstatně vyšší nároky, na které se v době výstavby ani v době pozdějšího využívání nehledělo. A tak dochází k nejrůznějším poruchám a vadám.

Poruchy a vady sklepů I. díl

Poruchy a vady sklepů I. díl

Suterén je část budovy, která je zcela nebo částečně zapuštěna v terénu. Dříve byly tyto prostory využívány jako sklepy, sklady a případně i jako dílny. Na konci 19. století, kdy docházelo k čilému stavebnímu ruchu, se začalo využívat i ne příliš příznivě položených pozemků ve svazích. Díky rozdílné výškové úrovni v půdorysech staveb začala vznikat podlaží z jedné strany nad nebo v úrovni terénu, z druhé strany pak zcela zapuštěná. Tyto prostory bývaly velmi často využívány jako byty. V současné době jsou suterénní prostory využívány komerčně (kanceláře, galerie, archivy či restaurace). To s sebou pochopitelně přináší i podstatně vyšší nároky, na které se v době výstavby ani v době pozdějšího využívání nehledělo. A tak dochází k nejrůznějším poruchám a vadám.

Ideální volba pro stavbu V. díl

Ideální volba pro stavbu V. díl

Připravili jsem pro vás analýzu příčin vad a následně vznikajících poruch cihelných svislých a vodorovných konstrukcí. Poruchy vznikají jako důsledek vad projektu stěnových a stropních konstrukcí, vad projektu otopné soustavy a vad při realizaci stavebního díla. Poruchy též může způsobit nevhodný provozní režim otopné soustavy, nedostatečné větrání či nadměrný vývin vodních par a další.