Kvalitní střecha je základ komfortního bydlení Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek S ohledem na lokalitu, ve které se váš dům nachází, je třeba připravit i projekt střechy. U nás rozlišujeme celkem osm klimatických pásem pro výpočty zatížení střech sněhem. Převážná část území leží v mírnějších pásmech do čtvrtého stupně, vrchoviny pak tvoří stupeň pátý, šestý a vyšší a nejvyšší polohy s řídkou zástavbou tvoří stupně sedm a osm. Tady už se pohybuje povolené zatížení střechy až do 320 kg na m2. Náklady na střechu ve vyšších meteorologických pásmech mohou být oproti střeše v nížinách až dvojnásobné, protože je náročnější na materiál i bezpečnostní prvky (ochrana před sněhem a ledem).

Začínáme

Konstrukcí každé střechy vždy začínají tesaři. Kvalitně provedené tesařské práce přesně podle projektu a s ohledem na platné aktuální normy zaručí, že vaše střecha bude stabilní a trvanlivá. Hlavními nároky na konstrukci střechy jsou její stabilita a únosnost. Tesařské práce tedy budou první, které si na stavbu nebo opravu střechy zajistíte. Při rekonstrukcích si mnohdy vystačíte jen s výměnou některých poškozených dílů krovu. Při větším poškození a stáří původní konstrukce pak většinou navrhne odborník starý krov rozebrat, upotřebit část materiálu, který není poškozený a postavit s jeho využitím krov nový.

Krovy

Krov je nejpodstatnější částí celé nosné konstrukce právě střech šikmých. Krov přenáší zatížení svou vlastní vahou a vahou střešní krytiny, ke které se navíc v zimě přidává i váha sněhu a během celého roku zatížení silným větrem. Zatížení je na krov přenášeno vždy svisle, tomu pak odpovídá i způsob, jakým je konstruován.

Krovy dělíme buď podle použitého materiálu (dřevěné, kovové, kombinované) nebo podle způsobu podepření krokví. V moderní architektuře se setkáváme s krovy z oceli a někdy též železobetonu. Tradičně se ale jedná o dřevenou tesařskou konstrukci. U nás je pak nejrozšířenější soustava vaznicová.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), střecha plochá a šikmá
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), střecha plochá a šikmá
Střechy dělíme podle jejich konstrukce do dvou základních skupin, na šikmé a ploché. U nás patří k nejoblíbenějším šikmým střechám sedlové, stanové a pultové. Objevují se ale i střechy valbové, polovalbové a mansardové. Z hlediska podnebí na našem území vychází nejlépe a nejvýhodněji střechy sedlové o sklonu 40 až 45o a rozpětí krokví 7 až 10 metrů. Mezi nejvíce používaný konstrukční materiál pak patří smrkové dřevo, které je spojované ocelovými spojovacími prvky.

Krovy je třeba chránit proti dřevokaznému hmyzu a chorobám. To se provádí ochranným nátěrem často už při výrobě prvků krovu. Neváhejte se ale na provedení impregnace zeptat a ověřte si její kvalitu. Na vaši stavbu by mělo dorazit již ošetřené dřevo. Pokud ovšem máte krovy starší, lze impregnací ošetřit i je. V tom případe ale doporučujeme konzultaci s odborníkem, případně i statikem, protože na dodatečnou impregnaci je třeba střechu rozkrýt.

Kromě fantazie vaší a vašeho architekta najdeme při volbě střechy ještě jeden rozhodující a velmi významný ukazatel. Je jím územní plán, ve kterém je jasně definováno, jaké střechy a jakou krytinu můžeme v naší lokalitě použít. Zvlášť přísná jsou tato vymezení ve starší zástavbě. Důležité pravidlo platí o jednoduchosti celé střešní konstrukce: čím je krov jednodušší, tím je i spolehlivější. Pokud se ovšem rozhodnete pro složitou střešní konstrukci, počítejte i se složitějším prováděním izolací.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Kromě jednoplášťových střech v poslední době stavebníci často v rámci úspor energií a tepla navrhují dvouplášťové a víceplášťové střechy. Nejčastěji se setkáme se střechami dvouplášťovými, kde jsou od sebe oba pláště oddělené vzduchovou mezerou.

Na krovy patří fólie

Difúzní fólie je nedílnou součástí současné střechy. Zabraňuje pronikání vody pod konstrukci, zároveň je však prodyšná zevnitř a umožňuje tak střeše „dýchat.“ S výběrem fólie si nechte poradit přímo při jejím nákupu, rozhodující je typ střechy. Při aplikaci fólie na konstrukci střechy je třeba nejvyšší opatrnosti. Fólie nesmí být poškozená a pokládáme ji vždy zásadně pod latě, tedy ještě než je přitlučeme hřebíky. Střešní krytinu nakonec ukládáme buď na latě, nebo na bednění. I v případě bednění střechy pak můžeme krytinu ukládat na latě připevněné na bednění. Záleží na jejím typu a doporučeních výrobce.

Střešní krytina

Střešní krytinu pokládáme na krovy z kvalitního dřeva opatřené difúzní folií a latěmi, nejčastěji tedy na latě. Pod asafaltovými a bitumenovými šindely a pásy, krytinou plechovou a plastovou však musí být bednění. Typ střešní krytiny i barvu máme předem určené projektem. Rozhodujícími faktory pro její výběr jsou klimatické podmínky, sklon střechy i celková plocha. Na výběr je z mnoha materiálů, jako jsou pálené tašky, betonové tašky, bitumenové šindele a pásy a samozřejmě je zde i možnost využít krytinu plechovou, poplastovanou či plastovou.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Foto: STUDIO STŘECHY
Foto: STUDIO STŘECHY