Modře kvetoucí orchideje? (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Chtělo by se napsat laciný podvrh. Ale zrovna orchideje s modrými květy k těm nejlevnějším nepatří. Právě proto, že jsou tolik odlišné, se prodávají za dvojnásobek ceny. Tu vysokou přirážku ve skutečnosti platíte za obyčejnou bíle kvetoucí orchideu a trošku potravinářského barviva.

Hned na začátku je třeba nakreslit tlustou dělicí čáru. Tou oddělíme ty, kteří si jsou dobře vědomi toho, že jsou podváděni. A vůbec jim to nevadí. To není chybou charakteru, protože orchideje s modrými květy opravdu vypadají exoticky, neobvykle, krásně. Takže pokud jste si vědomi toho, že modré barvy orchidejí bylo dosaženo uměle, že ta krása nevydrží déle než jednu sezónu, a pokud vás netrápí ani jejich vyšší cena, nic špatného se vlastně neděje.

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Na druhé straně budou ovšem stát ti, kteří jsou nepoučení a upřímně věří, že ta modrá barva květů je naprosto autentická. Ti neutrácí za imitaci, ale za unikát. Pak prožívají hořké zklamání z toho, když se v další sezóně ze syté nebo blankytné modři květů stane fádní bílá. A to ještě většinou hledají nějaké pěstitelské pochybení na své straně, protože jim ta modrá kráska znenadání zbělala.

Tihle nešťastníci být podvedeni nechtěli, a stojí tedy za čárou.

K čemu jsou dobré orchideje v modré?

Už to tu vlastně padlo. Jejich kvalita je v tom, že jsou jiné. Orchideje, až na velmi vzácné čestné výjimky, totiž modře nekvetou. Ty nejčastější běžně pěstované rody – PhalaenopsisDendrobium – modrou vůbec nemají v repertoáru, a vypěstovat v modré se zkrátka nedají. Ale protože za odlišnost se slušně připlácí, někomu se vyplatí je v modré vyrobit. Není to o pěstitelské kuriozitě, je to zkrátka obyčejný zištný motiv.

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Navíc to vlastně není nic moc těžkého. To proto, že bíle kvetoucí můrovce a stromobytce (ano, takhle nehezky se jim říká česky) prakticky neobsahují žádný vlastní pigment. Žádné přírodní barvivo. Proto jsou tak bílé. Takže si stačí v kelímku naředit modré potravinářské barvivo, a do květního stonku injekčně trochu toho umělého barviva vpravit. Květy orchideje pak do čtyřiadvaceti hodin zmodrají.

Nebylo by těžké takhle vytvořit i jinou barvu, ale většinu barevné palety orchideje už samy obsáhnou, tudíž se to vyplácí jen s modrou. Jediný kumšt je umět správně orchideu napíchnout a aplikovat do ní přiměřeně koncentrovaný roztok kontrastního barviva. Když to ale budete dělat na odbyt, rychle vám to přejde do ruky a těch pár prvních rostlinek, které to nerozchodily, se vám brzy zaplatí na zisku.

Modrá je v přírodě vzácné zboží

Z přibližně 280 000 kvetoucích rostlin jen méně než 10 procent vsadilo při vybarvení květů na modrou barvu. A pokud byste k tomu přistoupili nesmlouvavě s barevným vzorníkem, ani většina z těch, co máme za modré, úplně modrými nejsou. Jsou spíš tak šmrncnuté fialovou, levandulovou, narůžovělé. Proč? Není to proto, jak se často říká, že modrou bravu květů nevnímají opylovači. Vidí ji docela dobře.

Problém je v tom, že rostliny nemají prostředky, jak to přírodní modré barvivo jednoduše vyrábět. Pokud opravdu chtějí modré květy, musí si je přírodně-chemicky obarvit s barvivy, která už ve výbavě mají. Obvykle tedy s antokyany, které ale hrají do červena.

Aby je přebarvily, potřebují dosáhnout změny pH barviva, mísit několik různých pigmentů, pohrávat si s molekulami. Tím několikastupňovým procesem dosáhnou modifikace antokyanové struktury a vyrobí si modré květy. Je fuška to jenom popsat, natož pak provést. Výsledek nám ukazují chrpy, olověnce, denivky, hortenzie, zvonky a ostrožky, ale ta práce navíc za to většině kvetoucích rostlin zkrátka nestojí.

Ale zpět k orchidejím

Thelymitra crinita kvete skutečně modře (Zdroj: Shutterstock)
Thelymitra crinita kvete skutečně modře (Zdroj: Shutterstock)

Jak dlouho vydrží modrá orchidej modrá?

Do doby, než se zbaví květu.

V další sezóně – pokud vykvete, což nemusí být pravidlem, protože je předchozí barevný experiment mohl narušit – bude mít tu svou původní fádní transparentní barvu, ke které je geneticky předurčená.

Takže nejspíš bílou.

Pokud byste vážně toužili po modré orchideji – která bude opravdu modrá – musíte sáhnout hlouběji do peněženky. Tajemství přírodní modré barvy květů ovládá například Boella coelestis, tedy střevličník Lafosseův. Zvládne to i Acacallis cyanea neboli Zygopetalum, Thelymitra crinite a chladnomilná epifytická kráska vanda blankytná (Vanda coerulea). PhalaenopsisDendrobium ale modrou ve výbavě od přírody nemají.

Modře kvete i Vanda Coerulea (Zdroj: Shutterstock)
Modře kvete i Vanda Coerulea (Zdroj: Shutterstock)

Na vás je rozhodnutí, kam se zařadíte. Zda budete chtít unikátní podívanou, která je pravá asi jako silikonové poprsí, anebo se nenecháte šidit a modré můrovce, které dlouho nevydrží, si raději odřeknete.

Zdroj: TreeHugger.com, TheSpruce.com