Terasa z plastových rýhovaných desek nepotřebuje údržbu Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Plastové rýhované desky určené pro pochozí plochy, terasy, balkóny, lodžie, ale i zahradní chodníky či přístupy k bazénům a zahradním jezírkům jsou příjemné na dotek jakoukoli částí těla, nezadřete si přitom do chodidla třísku. Jsou vyrobené z materiálu Traplast, což je recyklovaný plast, znovu využitý plastový odpad. Desky jsou vyrobené výhradně ze směsových plastů a při jejich výrobě nevznikají žádné odpady, které by ohrožovaly životní prostředí.

Vlastnosti a výroba Traplastu

Výrobce Traplastu patří mezi odborné podniky pro nakládání s odpady, což dokládá i certifikátem. Odpadní plasty jsou recyklovány a zpracovávány do finálních výrobků dle ČSN EN ISO 9001 : 2001. Recyklovaný materiál Traplast lze navíc opět plně recyklovat. Výrobky z něj jsou nenáročné na údržbu, nemusíme je impregnovat a natírat. Materiál neabsorbuje žádnou vodu, nehnije, nepodléhá plísním, houbám a hmyzu. Přitom je zcela odolný vůči povětrnostním vlivům, udržuje si barevnou stálost a navíc je i poměrně lehký.

Traplast se snadno řeže, ovšem jeho nevýhodou je poměrně značná tepelná roztažnost (rozmezí 1,2–1,8 × 10-4 K-1), proto musíme zachovávat dilatační spáry a při montáži musíme vrtat širší otvory a šrouby nesmíme zcela dotahovat. Velikost dilatační vůle určíme s ohledem na způsob použití materiálu, velikost předpokládaného teplotního rozmezí, použité konstrukční materiály, způsob spojování dílů a rozteče spojovacích bodů. Dilatační vůle mezi jednotlivými deskami se vymezí například pomocí dřevěných klínů.
Molo z Traplastu
Molo z Traplastu

Využití rýhovaných plastových desek

Rýhované desky jsou vhodné pro jakoukoli menší pochozí plochu, pro restaurační zahrádky, terasy, balkóny a lodžie, zahradní chodníky, plochy kolem bazénů a molové můstky. Zaujmou svým přírodním vzhledem, přitom jsou však o řád odolnější než dřevo, a to bez jakékoli údržby. I instalace těchto desek je poměrně jednoduchá, navíc nevyžaduje výkop základů a betonáž. Velice praktický je i protiskluzný povrch desek (rýhy), který je ovšem příjemný na dotek – netlačí, nedře, …

Technické parametry plastových rýhovaných desek

Tyto desky jsou opatřené z obou stran rýhováním. Rýhování zajišťuje odvodnění desek, ovšem působí i protiskluzně. Hustota a tvar rýhování jsou různé, také podle toho si desky vybíráme. Desky jsou vyráběné o délce 150 cm, šířce 33 cm a síle 3 cm, v barvě tmavě hnědé, která působí přírodně. Časem nezesvětlají působením sluníčka, vodních srážek a mrazu. Jednotlivé díly váží 14,5 kg. Desky vydrží teplotní rozmezí -30 až +70 oC.
Terasa z Traplastu
Terasa z Traplastu

Montáž plastových rýhovaných desek

Rýhované desky se připevňují na konstrukci, která by měla ležet na rovné ploše (stačí rovná plocha pozemku). Na konstrukci můžete použít hranoly (4 x 4 cm a 8 x 4 cm), které jsou také vyrobené z recyklovaného plastu. Absolutně by bylo nesmyslné používat dřevěnou konstrukci. Nejvýše lze plastové hranoly nahradit konstrukcí kovovou s nerezovou úpravou povrchu.

Desky upravujeme (řežeme, vrtáme) běžnými nástroji na kov a dřevo. Rozteč nosných profilů z hranolů by neměla být větší jak 50 cm. Pro zvýšení stability konstrukce bychom měli použít i příčné spoje. Při napojování desek musí vždy oba konce ležet na podkladovém rámu. Je tak zajištěna nosnost, kterou desky garantují a nedochází k prohýbání.

Dokonalé odvodnění pochozí plochy zajistíme sklonem 1 cm na 100 cm. Desky pokládáme tak, aby měly na podélné straně dilatační spáru alespoň 12 mm. Nejvhodnější šrouby na uchycení desek jsou samořezné s antikorozní úpravou (6 x 60 mm), je ale třeba, aby jednotlivé otvory na šrouby byly nejméně o 3 mm větší než samotný šroub. Důvodem je teplotní roztažnost Traplastu.

Zdroj: www.recyklace.cz
Montáž plastových rýhovaných desek
Montáž plastových rýhovaných desek
Montáž plastových rýhovaných desek
Montáž plastových rýhovaných desek
Montáž plastových rýhovaných desek
Montáž plastových rýhovaných desek
Transform a.s. Lázně Bohdaneč Poslat poptávku