U laciných oken nešetřete alespoň na montáži! Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Okno bůhví jakého původu, ale za minimální cenu. Ne každý je kvalitář a jsou mezi námi tací, kteří opravdu nakupují jen podle ceny. Dnes můžeme nové plastové okno pořídit až za „podezřele“ malé peníze. O životnosti a funkčnosti takového výrobku pak můžeme jen diskutovat. Nicméně jde o osobní rozhodnutí každého kupujícího a těžko mu to někdo rozmluví.

Pokud se dostanete do situace, že vás při výběru nových oken praští do očí až nehorázně nízká cena, s tvrzením až zázračné kvality, a vy prostě neodoláte, trvejte alespoň na správné montáži. Nekvalitní okna, a k tomu ještě nainstalovaná amatérským způsobem, nejsou žádnou výhrou ve srovnání s těmi, která si necháte vybourat. Dobře provedená montáž totiž dokáže i to levné okno alespoň částečně posunout na pozici produktu s dobrými tepelně izolačními vlastnostmi. S oknem jako takovým pochopitelně nic neuděláte. Máte ale možnost perfektně ošetřit to, co je mezi okenním rámem a zdí – tedy spáry a trhliny způsobené stavebním zásahem.

Okno musí být s domem spojené

Usadit, přišroubovat, vypěnit, v lepším případě ještě přetáhnout štukem. To je běžný způsob montáže okna v Česku, ale vůbec ne příklad správné instalace, která by měla z vašeho levného okna udělat okno kvalitní co do těsnosti. O kvalitně namontovaném okně může být řeč pouze v takovém případě, pokud je okno přirozeně spojené se stavbou. Ano, může to znít trochu fantasticky. Ve skutečnosti je přirozené spojení okna s domem to, po čem tak všichni toužíme: okno bez jakýchkoli vedlejších, řekněme negativních jevů, jako jsou chladné rohy, promrzání, zatékání dešťové vody a tvorba plísní.
Usazené okno
Usazené okno

Nenechte se mýlit

Pouhé vypěnění spáry mezi okenním rámem a zdí není žádné spojení se stavbou. Ačkoliv to mnoho dodavatelů oken tvrdí. Nenechte se mýlit. Použití montážní pěny jako jediného instalačního materiálu je způsob dávno zastaralý a dnes spíše ztělesňuje odfláknutou práci. Montážní pěna je tepelně izolační hmota, která je bohužel náchylná na vlhkost a sluneční záření. Stačí několik měsíců a tento jinak skvělý izolant se začne rozpadat. V prostoru mezi oknem a zdí tak vzniká opět trhlina.

Jak spojit okno s domem

Současným trendem montáže oken, kterým zajistíme přirozené spojení, jsou komprimované pásky illmod Trio+. Řešení je velmi prosté: pěnovou páskou, která je v předstlačeném stavu, se oblepí okenní rám a v tomto stavu se vsadí do otvoru, kde se ukotví. Páska pozvolna nabývá, až vyplní prostor mezi rámem a zdí. Tím je instalace hotová. Jak jednoduché! Výhodou pásky je její neustálá pružnost. Pokud okno pracuje, okenní rám se vlivem rozdílných teplot například roztahuje, komprimovaná páska dokáže takový jev stále vyrovnávat. Utržení pásky od zdi či okna je takřka nemožné. Okno nainstalované pomocí komprimované pásky illmod Trio+ je v tomto případě přirozeně spojené s domem. Tento způsob montáže je ideální pro všechna okna. I ta velmi levná, u kterých je kvalita okenního profilu více než diskutabilní. Proč takové okno alespoň precizně nenamontovat?

Zdroje: www.tremco-illbruck.cz, www.montazokna.cz
Montáž okna pomocí komprimované pásky illmod Trio+
Montáž okna pomocí komprimované pásky illmod Trio+
Tremco illbruck s.r.o. Poslat poptávku