Krásný podzim zřejmě končí a kdo se ještě nezamyslel nad topením, má skutečně nejvyšší čas. Návratem k topení uhlím se mnohé domácnosti vypořádaly se zdražováním zemního plynu a elektřiny. Uvádí se, že v České republice topí uhlím zhruba 400 tisíc domácností. Ceny letos výrazně stouply, avšak i tak se topit uhlím vyplatí.

Uhlí je hnědá, černá nebo hnědo-černá hořlavá hornina. Získává se dolováním z povrchových nebo hlubinných dolů a hojně se používá jako palivo. A nejen to; je velmi cennou primární surovinou pro mnoho odvětví chemického průmyslu.

Hnědé uhlí

Je uloženo nehluboko pod povrchem, těží se skrývkou a jeho těžba je poměrně levná. Trh nabízí hnědé uhlí s různým obsahem uhlíku, různou výhřevností a množstvím vody. Hnědé uhlí je používáno jako palivo. Nejkvalitnější je hnědý antracit, který má výhřevnost 3.900 kcal a obsahuje pouze 40 % vody. Za nejméně kvalitní uhlí se považuje lignit, který nemá takovou výhřevnost a poměrně dost kouří.

Černé uhlí

Černé kamenné uhlí má výhřevnost 7.000 až 8.600 kcal a obsahuje malé procento vody. Od hnědého uhlí se liší vyšší výhřevností, barvou, tvrdostí a také množství popela po jeho spálení. Oproti povrchovým dolům na hnědé uhlí je však většina černého uhlí dolována v šachtách pod zemí. Nejjakostnější je antracit, hoří horkým plamenem, vydává málo kouře, avšak obtížně se zapaluje.

Co je důležité vědět

Důležitá je velikost uhlí. Nejčastěji používané druhy uhlí se označují jako ořech 1 až 5 (větší číslo znamená menší velikost). Pro představu, ořech 5 má v průměru 5 až 10 mm. Nejlevnějším druhem uhlí na trhu je ořech 2. Ve většině případů je uhlí dodáváno ke spotřebiteli - až na malé úpravy - v těžebním stavu. Ceny se liší podle těžebních oblastí. Za ořech zaplatíte zhruba kolem 190,- Kč za 1 q, kostka vás vyjde na 200,- Kč za 1 q. Černé uhlí stojí okolo 500,- Kč za 1 q, koks je nejdražší a vyjde na 750,- Kč za 1 q.

Spalováním vznikají škodliviny

Spalováním uhlí se produkuje oxid uhličitý a oxid siřičitý. Oxid siřičitý reaguje v atmosféře s vodní párou a vrací se zpět v podobě kyselých dešťů. Vzniklým zplodinám se přisuzuje i globální oteplování, jehož původ a hlavně fakt, zda je ovlivněno lidskou činností, jsou sporné.

Zásadou číslo jedna je neházet do kotlů vše co shoří, tím dáváme záminku ekologům, kteří topení uhlím kritizují. Obecně také lze konstatovat, že problém není v samotném topení uhlím, ale v používání starých, nevyhovujících kotlů.
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Volba kotle je zásadní

Jednou z nejdůležitějších podmínek je tedy správná volba kotle. Potíž totiž zpravidla není v uhlí, ale v kotli, kde je spalováno. Je mylné se domnívat, že hnědé uhlí shoří v litinovém kotli určeném pro spalování černého uhlí a koksu. Volba kotle je zásadní, lze konstatovat, že i kvalitním uhlím je možné špatně topit. ´Škrtí-li´ se předimenzovaný nebo nevhodně zvolený kotel, uhlí se spaluje nekvalitně a kotel se zanáší dehtem, což je nežádoucí.

Moderní kotle produkují díky dokonalejšímu spalování podstatně méně škodlivin. Jejich účinnost spalování dosahuje hodnot nad 80 %, fungují na principu rotačních roštů a navíc hoří pouze tehdy, pokud je to skutečně potřeba. I náklady na topení v moderním kotli jsou zhruba o jednu třetinu nižší, než už starších kotlů.

Teplo z hnědého uhlí stojí zhruba 0,50,- Kč / kWh. Mnohé to přesvědčilo o tom, že používáním moderních kotlů na spalování uhlí získají levné teplo a zároveň i komfortní užívání. Závěrem lze tedy zkonstatovat, že uhlí rozhodně není zavrženíhodné a lze s ním topit levně a ekologicky.

Přitom třeba firma Antonín Manda nabízí dopravu uhlí zdarma. Bát se nemusíte ani bolavých zad, uhlí je dopraveno pomocí pásového dopravníku přímo až do vašeho sklepa. Problémy s dopravou uhlí nastávají hlavně v zimě, kdy uhlí zamrzá a musí se rozmrazovat. Proto neváhejte a objednejte uhlí včas. Vyhnete se tak zbytečnému stresu.
Foto: ANTONÍN MANDA
Foto: ANTONÍN MANDA