Vanu, nebo sprchový kout? Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek

Ať už se rozhodnete pro vanu či sprchový kout, narážíte na výhody i nevýhody. Ideální je mít v koupelně obojí, ale na to musí být koupelna hlavně dostatečně velká. Někomu na vanách dokonce vadí fakt, že se vlastně smáčíme ve své špíně, pravda – trochu extrémní názor, ale též na něm něco je. Před vstupem do bazénu veřejné plovárny nám též dobré mravy velí nejprve se osprchovat. Nemluvě o cedulkách s obsahem přikazovacího charakteru!

V každém případě vanu ocení především rodiny s dětmi, poté milovníci horké koupele s vonnými oleji a třeba i pěnou a různými solemi, ale také senioři a lidé po úrazu. Když dětem napustíte vanu, máte pro sebe náhle spoustu času, tedy těm malým, které se snadno vejdou do vany i ve dvou.

Při rozhodování o vaně a sprchovém koutu v každém případě vycházíme z velikosti koupelny. Nejmenší vany mají totiž rozměry 120 × 70 cm, nejmenší sprchové kouty 80 × 80 cm. Pokud se však rozhodnete pro sprchový kout, určitě nevolte ten nejmenší, bude v něm hodně těsno a ve dvou už se do něj vůbec nevejdete. Při sprchování vyžadujte větší komfort.

Tvar sprchového koutu může být půdorysně čtvercový, obdélníkový, půlkruhový, čtvrtkruhový. Ovšem lze mít i obojí v jednom, pokud je vana ergonomicky tvarovaná tak, že je hybridem mezi sprchovým koutem a vanou. Další možností je doplnění běžné vany o sprchovou zástěnu, problémem však bude stání ve vaně bez podložky, prostě to klouže a my se vystavujeme riziku zranění.
Prostorná vana se sprchou
Prostorná vana se sprchou
Sprchový box
Sprchový box
Vana a sprchový box
Vana a sprchový box
Vana se sprchou
Vana se sprchou
V případě rozhodnutí pro sprchový kout či box oceníte umístění sprchové vaničky co nejníže. Ideální je zapustit sifon do podlahy a zarovnat tak horní hranu sprchové vaničky s podlahou. V zásadě však jde o detail, protože pak stejně musíme z vaničky vystoupit. Takže vanička nad úrovní podlahy prostě není problém. Skutečně luxusní koupelny mohou mít v podlaze dokonce zapuštěnu i celou vanu či vířivku.

Důležitá je též zástěna sprchového koutu a opravdu již zapomeňte na igelit. Zástěnu si dokonce zaslouží i vana, vždyť přece není třeba, aby byla po každé koupeli či sprchování celá koupelna mokrá. Vybrat si můžeme z nepřeberného množství univerzálních zástěn, lze si však pořídit i skutečně luxusní provedení, například celoskleněné s kovovou kostrou. Místo v každém případě ušetří zástěny posuvné a skládací, křídlové pro změnu usnadňují údržbu. Výplň zástěny může být z plexiskla, ale i z bezpečnostního skla čirého nebo matného. 
Vana s vanovou zástěnou v malé koupelně
Vana s vanovou zástěnou v malé koupelně
Sprchový kout
Sprchový kout
Prostorná vana
Prostorná vana
Luxusní volně stojící vana
Luxusní volně stojící vana
Dalším možným řešením je pevná zástěna a sprchové dveře, případně sprchový kout ve vyzděné nice v kombinaci se sprchovými dveřmi. Dveře mohou být jednodílné a dvoudílné.

Při výběru vany se rozhodujeme mezi volně stojící, se snímatelným čelem a vanou určenou k obezdívce. U obezdívaných van je zásadní jejich odvětrání, kterým zamezíme hromadění vlhkosti v prostoru pod vanou. Stejně tak je zásadní přístup k sifonu! Obklad okolo vany nemusí být až na zem, měl by však v každém případě končit alespoň 150 mm pod úrovní horní hrany vany.

Upřednostníme-li sprchový kout, může být sprchová vanička samonosná, samonosná na obezdívce, případně podezděná. Svislé stěny má mít rovné, což zajišťuje přiléhavost ke stěně. V každém případě je lepší nechat montáž vaničky i vany na odborníkovi.
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com
Sprchový box
Sprchový box