Jak si vybrat vhodný sprchový kout právě do vaší koupelny Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek

Sprchový kout vybíráme na opravdu delší dobu. Může jít o kompaktní box, který pouze usadíme na místo a nebo o stavebně technické řešení, které obvykle vypadá mnohem lépe a slouží mnohem déle. Vlastně stejně dlouho jako celá koupelna, vyměnit můžeme sprchu, ale ostatní by mělo přečkat i desítky let. Zato sprchové boxy jsou obvykle z větší části plastové a i přes poměrně vysokou cenu zrovna mnoho nevydrží. Do deseti let se s nimi často rozloučíte. Výjimky však potvrzují pravidlo a prodávají se samozřejmě i sprchové kouty, které mají odpovídající životnost, ale patří do kategorie luxusnějšího zboží.

Usadit do betonu odpad, vyspádovat a vydláždit podlahu a nebo jen jednoduše usadit sprchovou vaničku na stávající podlahu a odpad?

Pokud neřešíme radikální rekonstrukci koupelny včetně vybourání podlahy a nových odpadů, obvykle se pouze usazuje sprchová vanička. Jde o jednoduché a praktické řešení, navíc se prodávají vaničky i z takových materiálů a takových provedení, že jde o skutečný luxus.

Sprchové kouty s vaničkou jsou navíc vždy opticky oddělené od zbytku prostoru. Zatímco bez vaničky stačí pouze vyspádovat podlahu a již nepotřebujeme žádnou zástěnu. Sprchovým koutem s vaničkou vymezujeme tento prostor pro hygienu a sprchujeme se tedy po zavření vstupu v uzavřeném prostoru. Předností je, že potřísníme vodou pouze tuto část koupelny a snadnější proto bude i úklid. Povrchy sprchových vaniček jsou navíc standardně vybavované protiskluznou vrstvou a jsou i různě protiskluzně tvarované.

Atypické řešení sprchového koutu
Atypické řešení sprchového koutu

Sprchové vaničky mnoha tvarů a barev

Výběr sprchových vaniček je možný z mnoha druhů, velikostí, tvarů a půdorysů, stejně jako výšek horních hran a možností usazení zástěny. Nejčastější jsou sprchové vaničky ve tvaru čtverce, obdélníku a nebo čtvrtkruhu. Při jejich výrobě se obvykle používají materiály jako akrylát, keramika a nebo litý mramor. Ovšem pokud chcete mít koupelnu vzdušnou a stylově čistou a máte k dispozici dost prostoru, použití sprchové vaničky se vyvarujte.

Prostorný sprchový kout s křídlovými dveřmi
Prostorný sprchový kout s křídlovými dveřmi

Sprchové kouty bez vaničky bývají vybavené odtokovým žlabem, ovšem s těmito žlaby mohou nastat problémy ohledně jejich těsnících schopností, pokud nejde o žlaby opravdu kvalitní, značkové, s kvalitní hydroizolací. Vedle toho lze použít tradiční kanálek a plochu k němu vyspádovat, řešení prostě existuje více. Cílem by vždy měla být maximální bezbariérovost, tedy pokud se jí rovnou nevzdáme volbou sprchové vaničky.

Prostorný sprchový kout s křídlovými dveřmi
Prostorný sprchový kout s křídlovými dveřmi

Rozměry sprchových koutů

Nejmenší dostupnou variantou bývá sprchový kout 70×70. Počítejte však s tím, že se zde dospělý člověk doslova ani nehne. Pokud je to tedy alespoň trochu možné, volte alespoň 1 × 1 metr a u velkých koupelen samozřejmě i ještě mnohem více. Nakonec není od věci pro vícečlennou rodinu, aby se vedle sebe pohodlně vešly 2 sprchy a tedy 2 lidé. Co se týká tvaru, je možné kromě výše zmíněného čtverce, obdélníku a čtvrtkruhu zvolit tvar atypický. Ten pak zaručeně oživí každou koupelnu.

Čtvrtkruhový sprchový kout
Čtvrtkruhový sprchový kout

Konstrukce sprchového koutu

Konstrukce sprchového koutu může být rámová, půlrámová a nebo bezrámová. Rámové sprchové kouty mají konstrukci okolo sebe, čili konstrukce je vždy okolo celého sprchového koutu. Jsou bytelné, odolné vůči nárazům a bývají vyrobené buďto z plastu (méně odolné) a nebo z pochromovaného hliníku, který je též odolný vůči korozi, ale déle vydrží i z mechanického hlediska a udrží si déle i pěkný vzhled.

Strop sprchového boxu
Strop sprchového boxu

Půlrámové konstrukce jsou lehčené, protože u nich chybí svislé rámové profily. Ovšem díky tomu lépe vynikne sprchová výplň (zástěna). Vyrábějí se nejčastěji pro sprchové kouty s posuvnými dveřmi. A bezrámové konstrukce jsou vlastně složené pouze z bezpečnostních skel a pantů. Jde o nejčistší řešení, takový sprchový kout působí moderně a elegantně, přičemž jeho stabilitu zajišťuje kvalitní kování, úchyty a rozpěry. Právě tyto kovové součásti nahrazují jinak běžný rám.

Malý sprchový kout s posuvnými skleněnými dveřmi
Malý sprchový kout s posuvnými skleněnými dveřmi

Materiály sprchových výplní

Pro sprchové výplně se nejčastěji používá sklo a nebo plast. Skleněnou výplň tvoří obvykle bezpečnostní sklo o tloušťce alespoň 6 mm, které je ošetřeno speciální povrchovou úpravou bránící usazování vodního kamene a nečistot. Sklo může být čiré a nebo matné.

Plastová výplň je obvykle tvořena tzv. polystyrolem a nebo lamelami. Ty jsou typické např. pro shrnovací sprchové dveře. Plast má obvyklé provedení matné, navíc na něm nejsou vidět zaschlé kapky ani otisky prstů.

Čirá skleněná výplň sprchového koutu
Čirá skleněná výplň sprchového koutu

Způsoby otevírání sprchových dveří

Při výběru typu sprchových dveří a jejich otevírání bychom měli klást důraz především na praktičnost. Tím je hlavně pohodlný vstup do sprchy a samozřejmě pohodlné a jednoduché otevírání. Sprchové dveře mohou být posuvné, shrnovací, zalamovací, ale i křídlové (jednokřídlé i dvoukřídlé). Ovšem pro křídlové dveře potřebujeme dostatek prostoru.

Důležité je též, aby dveře zajistily stékání vody do sprchového koutu, aby kolem nich nebyla mokrá podlaha. 

Sprchové dveře též mohou být vybavené zdvihovým mechanismem, který je nadzvedne nad prahovou lištu a následně i dovírá. Dosáhneme tak dokonalého utěsnění sprchového koutu, z něhož pak ven neuniká žádná voda.

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com

Sprchový kout, posuvné dveře
Sprchový kout, posuvné dveře
Sprchový kout, křídlové dveře
Sprchový kout, křídlové dveře