Velké starosti s nejmenšími Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Dětský pokoj je zcela unikátní místností. Pro dítě představuje to, co pro dospělého celý byt. Při zařizování dětského útočiště se proto musíme co nejlépe vcítit do dětských potřeb, které se mění s tím, jak se dítě vyvíjí a roste.
Abychom nemuseli každé dva až tři roky vybavení dětské pokoje kompletně měnit, je třeba už na začátku vsadit především na funkčnost a jednoduchost.

Méně znamená více
Barevnost stěn a nábytku v dětském pokoji by měla být spíše neutrální v přírodních tónech. Hravou atmosféru a dojem pestrosti stačí následně navodit různobarevnými doplňky úměrnými aktuálnímu věku dítěte.
Dostatečnou pozornost bychom měli věnovat také výběru vhodné podlahové krytiny, která by měla být snadno omyvatelná, příjemná na dotek a nealergenní. Takové požadavky dostatečně splňuje například linoleum, korek, laminát a dřevo.

Vezměme to od postýlky
Prvním kusem nábytku, který musíme pořídit, ještě než dítě přijde na svět je dětská postýlka. Dostatečně pohodlná a bezpečná postýlka by měla mít rozměr alespoň 50 x 100 cm. Ideální je však rozměr 70 x 140, který vyhovuje až do věku 4 let dítěte. Ať již budeme kupovat postýlku novou nebo v bazaru, základem musí být nová matrace.
Z hlediska usnadnění vlastní péče o dítě bychom měli dát přednost postýlce vybavené jednou stahovatelnou postranicí a umožňující nastavitelnost výšky matrace.
Foto VM NÁBYTEK - kompletní vybavení interiérů
Foto VM NÁBYTEK - kompletní vybavení interiérů
Místo pro hru, učení a samostatný spánek
Jak dítě roste, rozšiřují se rychle jeho aktivity. Vzrůstat budou především jeho nároky na dostatečný úložný prostor. Místo otevřených polic se především v raném věku doporučují zavíratelné skříňky s plnými dvířky, plastové kontejnery nebo patrové závěsné koše. Takto bude moci dítě prakticky a rychle vytvořit alespoň dojem pořádku a to tak, že věci do skříněk jednoduše přesune a zavře.

Pro předškoláka a školáka se nezbytností stane pracovní stůl a židle. Výška stolu by měla být nastavitelná, přičemž bychom měli dodržovat zásadu, že ruce v lokti by měly svírat pravý úhel, pokud je dítě položí na desku stolu. Zatímco prvňáček vystačí s výškou stolu pouze 50 cm, nároky starších školáků se zvýší o dalších 20 - 30 cm.
Pracovní židle by měla být kolečková s pěti rameny, s nastavitelnou výškou sedáku i opěrky zad, která by měla končit pod lopatkami. Užitečná je funkce pohupování, či pružení.
Zatížení páteře snížíme použitím područek.

Jakmile dítě opustí dětskou postýlku, mělo by již využívat kvalitní postel klasických rozměrů pro dospělé s kvalitní zdravotní matrací. Nikdy by dítě nemělo spát na rozkládací pohovce či lehátku. Není-li v bytě dostatek místa, lze využít výsuvné, stohovací nebo patrové lůžko.
Foto VM NÁBYTEK - kompletní vybavení interiérů
Foto VM NÁBYTEK - kompletní vybavení interiérů