Garážová vrata s elektropohonem oceníte zejména v zimě Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky Ať je garáž jakákoliv, potřebuje být předpisově odvětraná a mít co nejvýhodnější typ vrat, který bude vyhovovat potřebám a požadavkům zákazníka. Rozhodující je, zda vyjíždíte z garáže jednou či dvakrát týdně, nebo budeme garážová vrata využívat několikrát denně. Důležité je rozhodnutí, zda si pořídíte vrata ovládaná ručně, nebo dálkově. Rozdíly jsou více než zřejmé – pohodlí a komfort je nesrovnatelný. Garážová vrata se od sebe liší konstrukcí, materiálem, tepelně a zvukově izolačními a bezpečnostními vlastnostmi. Vyrábějí se v nejrůznějších šířkách i výškách na přání zákazníka.

Tři základní typy

Výklopná vrata
Jsou to desková vrata pohybující se na kolejnicích – při otevření zajedou do prostoru pod strop. Jsou vhodná pro samostatné garáže, dvojgaráže i řadové garáže. Jejich předností je snadná instalace a pro mnohé i jejich nižší cena. Mají však i podstatnou nevýhodu, kterou je vyšší náročnost na prostor pro jejich pohodlné otevírání.

Sekční vrata
Patří mezi nejoblíbenější, pohyb těchto vrat zajišťují vodicí lišty. Otevírají se kolmo vzhůru a nejsou hlučná. Jejich jednoduchou a pohodlnou manipulaci zajišťuje dálkový ovladač. Jejich velkou předností jsou vynikající tepelně izolační vlastnosti, s čím je do jisté míry spojena i úspora elektrické energie. Nevýhodou mohou být koleje upevněné na stropě, dlouhé v závislosti na velikosti vrat. Do tohoto prostoru nelze umístit osvětlení či jakýkoli systém pro uložení lyží, kol a podobně. Sekční vrata Hörmann jsou vyrobena z materiálů té nejvyšší kvality, jsou znamenitě zpracována a poskytují maximální komfort. Sekční vrata se hodí do každého otvoru (ten může být i zkosený či půlkruhový).

Rolovací vrata
Při otevírání, jak už název napovídá, se vrata rolují do speciálního boxu. Nevytváří žádné překážky na stropě a ani nejsou náročná na prostor před garáží, takže tam, kde je pro vás prostor limitující, jsou ideální. Přednost jim dávají i ti, co chtějí strop garáže využít například pro uschování surfu či kola. Nevýhodou jsou jejich horší tepelně izolační vlastnosti a také náročnost na údržbu.
Foto: TOR-MASTER
Foto: TOR-MASTER
Elektropohon oceníte v zimě

Ovládání garážových vrat lze řešit ručně nebo pomocí automatického elektropohonu – prostřednictvím klíčového spínače, číselné klávesnice, tlačítka či dálkového ovladače, kterým můžete ovládat i další garážová vrata či vjezdovou bránu. Elektropohon zajišťuje měkký dojezd a rozjezd vrat, při výpadku elektrické energie lze vrata po odblokování ovládat ručně pomocí kliky. Pokud v garáži nemáte přívod elektrické energie a přesto toužíte po automatickém pohonu vrat, nezoufejte. Existuje náhradní řešení v podobě alternativních pohonů s baterií.

Automatický elektropohon oceníte zejména v mrazivém zimním počasí. Dorazit domů suchou nohou je velice příjemné a pohodlné. Ten, kdo si na tento komfort zvykne, považuje mechanické otevírání dveří nepříjemné i za slunečného počasí. Na komfort a pohodlí se velmi snadno zvyká.
Foto: TOR-MASTER
Foto: TOR-MASTER
Nepodceňujte bezpečnost garážových vrat

Mezi nejdůležitější bezpečnostní prvky patří ty, které amezují zejména zranění dětí. U dálkově ovládaných vrat by rozhodně neměla chybět funkce automatického přerušení chodu při najetí na překážku. Tím nejen zajistíte ochranu svých nejbližších, ale v případě poruchy ochráníte i svůj automobil. Narazí-li hrana vrat na jakýkoli předmět, zastaví se a vyjedou o kousek zpět nahoru.

Fantazii zákazníka se meze nekladou, každý může mít garážová vrata podle vlastního vkusu, stačí se jen rozhodnout. Autorizovaný prodejce garážových vrat Hörmann vám na požádání poskytne i  takzvaný bezpečnostní list. Rozhodnete-li se pro garážová vrata Hörmann, rozhodnete se pro kvalitu, atraktivní design šitý na míru a také pro bezpečná vrata, která vám budou sloužit řadu let.
Foto: TOR-MASTER
Foto: TOR-MASTER