Vyplatí se stavba komína? Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

V zásadě platí, že bez komína se neobejde žádný dům, respektive málokterý. Při volbě kombinace tepelné čerpadlo + solární kolektory komín sice nepotřebujeme, ale kdo by se vzdal možnosti zatopit si třeba v krbových kamnech či krbu. Jednoznačně tedy platí – komín ano. Ale jaký?

Současný komín je stavební systém

Komín se postupem času stal systémem stavebních dílců, svou dřívější cihelnou podobou počínaje. Dnešní komínové systémy se skládají z tvárnic vyrobených z různých materiálů, vložek a ilozace. Jako vnější opláštění komína jsou možné omítky, keramický či kamenný obklad a v případě jeho nadstřešní části nadstřešní návleky. Komín je nad střechou vhodné zastřešit komínovou stříškou, neprší nám pak do něj a nebude hrozit ani riziko ucpání kouřovodu sněhovou čepicí.

Dnešní komíny jsou tedy tvořené stavebními dílci skloubenými do jednoho konstrukčního celku.
Jde o vícevrstvé keramické, betonové či pórobetonové konstrukce. A zásadní roli hraje komínová vložka, která je od tvárnic, jimiž vede, odizolována. Komínová vložka je požárně odolná a plynotěsná. Její vnitřní povrch je hladký, proto na něm neulpívají žádné saze a jiné nečistoty.

Nejčastěji komín stavíme hned vedle nosné stěny domu, setkáme se však i s takovými, které vedou stropními otvory skrz interiér, obzvlášť v případě, že nechceme krb umístit ke stěně. Je to však méně obvyklé řešení, umístění ke stěně navíc zvyšuje stabilitu komína.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Tepelná izolace keramické vložky zaručí optimální tah komína při jakémkoli teplotním režimu v něm. Tepelná izolace komínové vložky může být dokonce integrovaná přímo do tvárnic. Dříve běžné šamotové vložky jsou přitom nahrazené vložkami tenkostěnnými s profilováním na vnějším povrchu.

Nejčastějším řešením nosné části komína jsou tvárnice z lehčeného betonu nebo tvárnice keramické. Tyto tvárnice jsou nejčastěji jedno a dvouprůduchové. Ty dvouprůduchové využíváme nejčastěji k odvádění kouře i větrání. Tvárnice mohou mít i víceúčelové šachty. Komíny pro běžné rodinné domy, chaty a chalupy mají malý průřez pro komínovou vložku. Nabízené jsou však i tvárnice s velkým průřezem, určené pro průmyslové objekty. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Konkrétní komín s vložkou konkrétního průřezu musí být vždy navržen s ohledem na zvolený způsob vytápění, používané palivo, svou výšku a výkon kotle. Důležitá je též normovaná výška komínu nad střechou, která je různá podle jeho vzdálenosti od hřebene střechy. Pořídit si můžete i komín určený pro dodatečnou montáž. Není proto třeba zoufat si nad „zapomenutým komínem.“ Komíny pro dodatečnou montáž mohou být vedené po fasádě, mohou se však stát i dominantním solitérem interiéru.
Nabízené jsou nerezové fasádní komíny, uvnitř kterých je umístěna nerezová nebo keramická vložka. Tyto komíny jsou lehké a smontujeme je velmi rychle. Rychlá je však i výstavba klasické komínové stavebnice, zvládne ji i zručný kutil. Uvedení komína do provozu a jeho revizi však musí provést kominík s příslušným certifikátem. 

Nezapomeňte na bezpečný provoz komína. Alespoň jednou ročně je komín nutné vyčistit a u běžného rodinného domu, chaty či chalupy pak potřebujeme pravidelnou roční revizi, pokud komín skutečně používáme. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)