Balte ekologicky (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Ochrana životního prostředí je teď velkým celospolečenským tématem, a proto se k umazávání ekologických hříšků každého jednotlivce samozřejmě počítá i to, když sníží objem odpadů produkovaných přes vánoční svátky. Třeba tím, že umenší podíl obalových materiálů, spotřebovaných na zdobení dárků. Myšlenka je to dobrá, ale ne vždy se jí podaří naplnit. Čeho se tedy přidržet a jaké náhradní řešení zvolit?

S rozvernou lechtivostí se zeptáme, zda víte, co má společného erotické prádélko a hezky zabalený dárek? Odpovědí je, že mnohé: vypadá to hezky, nese se s tím příslib očekávání a jisté zvědavé napětí. Jenže nakonec vždy nezáleží na tom, co je uvnitř. Nikoliv na obalu. A první velkou chybou domácí ekologie je předstírat, že to šetrnější volbou obalového materiálu tenhle rok planetu Zemi nějak vytrhneme. Spotřební elektronika, která k vám z Číny putovala v lodním kontejneru na palubě transportní lodi po trase 11 500 kilometrů, za sebou zanechala takovou uhlíkovou stopu, že i ty obyčejné pecky, sluchátka do uší, váží asi 30 kilo. Volba ekologického obalového materiálu, šetrného k životnímu prostředí, je tedy opravdu jen ta poslední třešnička na dortu, která by vás měla trápit.

O návratu k přírodním materiálům Vánoce poslední roky jsou (Zdroj: Shutterstock)
O návratu k přírodním materiálům Vánoce poslední roky jsou (Zdroj: Shutterstock)

Nejlepší odpad je ten, který nevznikne

Druhá věc k zamyšlení? Nejlepší odpad je takový, který vůbec nevznikne. Takže pro životní prostředí příznivější variantou je spíš dárky nebalit vůbec, ponechat je v původní krabici, než se snažit je ještě jednou balit více „ekologicky“. Společenská pravidla a normy nám nicméně velí, že dárky by pro skutečný efekt překvapení měly být zabalené, ale shánění jakéhokoliv dalšího obalového materiálu zůstává jen hraním si na domácí ekologii. Takže je možná účelnější starost o ekologické balení rovnou hodit za hlavu - a balit dárky dál tak, jak jste byli zvyklí. Jen se postarat o to, abyste obalové materiály řádně roztřídili a postarali se tak o jejich recyklaci. Určitě je to lepší, než se shánět po originálním ručně vyráběném bio-papíru z Indie.

Použít staré papíry? (Zdroj: Shutterstock)
Použít staré papíry? (Zdroj: Shutterstock)

Zkuste vyrobit a používat vaky a sáčky

Samozřejmě, že jde balit dárky šetrně k životnímu prostředí, ale chce to vzít rozum do hrsti. Perfektní nápad jsou třeba nejrůznější sáčky, pytlíky a vaky, sešité z látky. Jasná výhoda? Poté, co z nich dárek vyklopíte, je můžete složit a znovu použít za rok. Odpad nevzniká. Háček je v tom, že ne každý dárek odpovídá velikostí ušitému pytlíku. Jejich výroba není kdovíjak pracná, ale celý rok je musíte někde skladovat. Spousta lidí, zlákaných módním pozlátkem „eko“, si tak raději koupí celý set režných, tkaných nebo plátěných pytlíků, které využije jako hezký rustikální obal. Je to špatně? Pokud se něco muselo extra koupit a bylo to vyrobeno kdovíkde, moc ekologické to zrovna není.

Balení dárků nemusí být věda (Zdroj: Shutterstock)
Balení dárků nemusí být věda (Zdroj: Shutterstock)

Takové sáčky je pak třeba používat i 10 let opakovaně, než se jejich stopa na životním prostředí zaplatí. Něco jiného je, když takové balicí sáčky a vaky pořídíte z lokální chráněné dílny. Tam přispíváte na dobrou myšlenku. A dost dobře si je pořád můžete vyrobit i doma, ze starých potahů, prostěradel, povlečení, utěrek. Tím vlastně up-cyklujete, přidáváte hodnotu recyklovanému produktu. To je dobře. Ale ne každému tahle forma sedí. To už je možná lepší zužitkovat staré kartonové krabice, anebo zužitkovat krabice, v nichž zboží-dárek přišlo. Asi bude lepší předtím zevnitř vytáhnout fakturu a odstranit cenovku, ale pak můžete krabici kreativně nazdobit.

Zdobení je zásadní

Můžete ji třeba vesele pomalovat, ozdobit hezkou páskou, dekorativně zavázat lýkem a mašličkou, vlastním tiskařským razítkem, mašlemi a pentlemi, přidat origami, kousky smrkových větviček anebo zkrášlit z papíru vystříhanými vánočními motivy. Prostě dle chuti a vkusu. Dá se tak udělat hodně parády a málo odpadů. A rozhodně se nedá říct, že tím balení nějak odbýváte, protože si dáváte záležet na celkové podobě dárku. Prezentujete tím svou dovednost a chuť dělat někomu radost. To „zdobení okolo“ je pak mnohem důležitější, než se zdá. Uchovává totiž hodnotu, není to jen papír, který rozervete a zmuchláte na jednu velkou hromadu.

Nechcete papír? Dělejte balíčky (Zdroj: Shutterstock)
Nechcete papír? Dělejte balíčky (Zdroj: Shutterstock)

Použitý papír? Pozor na něj…

Balit se pochopitelně dá i do výběhového papíru (ne, to není toaletní papír), papíru, který už nemá původní funkci. Je to hodně módní záležitost, často doporučovaná. Která ale ne každému sedí. Češi nad jiné národy (překvapivě) vynikají kladným vztahem ke knihám a literatuře, takže těžko říct, jak bychom přivítali domácí eko-balicí papír ze starých knih. Rozcupovat knížku na jednotlivé listy a zužitkovat ji jako obalový materiál je prostě trochu barbarské, a těžko říct, jestli by někoho potěšily dárečky zabalené ve stránkách Marxova Kapitálu. Podobné je to i s balením do stránek starých atlasů a map. Dost možná by obdarovaného potěšil víc ten starý atlas a mapa, než to, co je uvnitř.

Tradiční vánoční papíry s potiskem doplňte něčím přírodnějším (Zdroj: Shutterstock)
Tradiční vánoční papíry s potiskem doplňte něčím přírodnějším (Zdroj: Shutterstock)

Zkrátka a dobře, tady ekologie naráží na to, co je zažité a tradice jde proti módnímu trendu. Samozřejmě, že přičinliví výrobci obalových materiálů na to zareagovali výrobou balicího papíru s potiskem napodobujícím stránky zahraničních novin. Aby to „jako“ vypadalo. Ale není to zbytečné? Je. Když už si chcete s balením novinovým papírem pohrát, můžete sestříhat třeba nějakou vtipnou koláž. Je to ale trochu pracné, a chce to šikovné ruce i bystré oči. Abyste náhodou nebalili do stránek z černé kroniky nebo přílohy nedělního Blesku…

I pytlíky jsou řešením (Zdroj: Shutterstock)
I pytlíky jsou řešením (Zdroj: Shutterstock)

Z Ježíškovy pošty

Možná je lepší zříci se nadbytečné snahy, a ekologický postoj demonstrovat třeba jen tím, že se zřeknete papíru s potiskem, a spokojíte se s klasickou balicí klasikou z pošty. Je to režný a původní materiál, nevypadá to zle. Klidně na něj můžete instalovat vlastní vyrobené poštovní známky z Ježíškova zasilatelství. Hlavně se ale vzdejte papírů křídových, voskovaných a ošetřených povrchovou úpravou, ty totiž do modrých kontejnerů na papír nepatří a s jejich recyklací jsou potíže. To už je lepší balit do látek. Rozstříhaná košile, v které je zabalená nová, je vlastně docela původní nápad. Aby pak látky užité na obal nepůsobily příliš zašle, chce to nějakou hezkou mašli nebo výraznější zdobení. Nebo můžete stará trička na takové veselé mašle vystříhat. Podobně pak můžete nalézt netradiční využití, jako trvalého balicího materiálu, u šátků. Pokud jich tedy doma máte dost. Existuje i celá škola technik jejich vázání a balení, takže se fádnosti nemusíte bát.

A zase pytlíčky a přírodniny (Zdroj: Shutterstock)
A zase pytlíčky a přírodniny (Zdroj: Shutterstock)

Tajemství proutěného košíku

Aby balením odpad nevznikl, můžete vyzkoušet znovu-zužitkovat dárkové tašky. Dají se využívat opakovaně, a nikomu to v zásadě nevadí. Nápaditější variantou je pak metoda ne-balení, při níž se všechny dárky vloží do jedné velké truhly nebo lodního kufru. A z něj se pak vytahují hotové kousky na světlo, až zazvoní zvoneček. Zužitkovat se dají i nejrůznější kovové krabičky od čaje, kakaa a kávy. Jen je těžké jich mít naskladněnou dostatečnou zásobu. Ale na roztomilé maličkosti je to velmi příhodný obal.

Podstatné je to nepřehánět, nezapomenout na to, co a proč komu vlastně dáváte. A že to není jen o dárcích, ale celé té atmosféře. Kterou nemá cenu kazit si tím, že vám došly biodegradabilní lepicí pásky nebo pralesní liána na ovazování balíčků.

Jednoduše balené dárky (Zdroj: Shutterstock)
Jednoduše balené dárky (Zdroj: Shutterstock)