Kvalitu každé stavby tvoří její detaily. Jedním z důležitějších prvků, je i venkovní zábradlí. Na zábradlí v exteriéru jsou kladeny vyšší nároky na životnost a odolnost vůči povětrnostním vlivům. Přesto je k dispozici řada materiálů, mezi kterými je možné volit. Od nerezové oceli, přes sklo, až po dřevo. Snadné, jednoduché a efektní řešení nabízí stavebnicový systém od německého výrobce dieda, který u nás dodává společnost Dastech.

Samotné zábradlí určené do exteriéru je vyráběné z ušlechtilé nerezové kartáčované oceli řady 18-08 odpovídající ČSN 17 240. Nerezové výplně mohou být lankové, tyčové nebo z nerezového plechu. Výplně zábradlí a jeho madla však nemusí být pouze ocelová. V souladu s celkovým architektonickým výrazem vašeho domu je možné zvolit vedle nerezových, také skleněné, akrylátové nebo velmi efektní dřevěné výplně a madla.

Pro exteriérové použití jsou vhodná madla ze dřevin s hustší skladbou dřeva, které obsahují větší množství pryskyřice (smrk, modřín). Pryskyřice zvyšuje odolnost před vlivy klimatu.

Pro výrobu madel Dieda je využíváno pomalu rostoucí dřevo z chladných lesů Skandinávie, které je sušené přírodní cestou (doba sušení je až 5 let). Madla jsou dodávaná bez povrchové úpravy a jsou vhodná pro následnou úpravu mořením a lakováním. Můžeme je proto barevně sladit s konkrétní stavbou.

Dnes již existuje celá řada kvalitních mořidel a laků s UV filtrem, které zajistí barevnou stálost materiálu a dlouhou životnost všech prvků. Výhodou stavebnicového sytému dieda je, že díky široké nabídce doplňujících prvků nabízí řešení pro nejrůznější typy schodišť, teras a balkonů.

K madlům vhodným ro exteriér nabízí Dastech pojení obloukem 90 nebo 45 stupňů a zakončení madla koncovkami ze stejných dřevin, z jakých je vyrobeno. Zároveň ale také zaručuje soulad s ČSN 74 3305 z ledna 2008 i atest Státní zkušebny pro užití zábradlí v interiéru i exteriéru.

Je tak zajištěna kvalita a dlouhodobá životnost všech materiálů i v náročnějších podmínkách exteriéru, přitom je zachována široká paleta ve výběru materiálu na přání každého zákazníka.

Více informací najdete na www.zabradli.cz

Článek připravila: Ing.arch. Martina Horkelová
Foto: Dastech, s.r.o.
Foto: Dastech, s.r.o.
Foto: Dastech, s.r.o.
Foto: Dastech, s.r.o.