Málokdo odolá kouzlu japoských zahrad Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Vzhled a uspořádání japonských okrasných zahrad vychází z tradic východní kultury, ale svou popularitu získaly i v západním světě. Japonská zahrada není pouze estetickou záležitostí a svou oblibu získala především díky uklidňujícímu vlivu na lidskou psychiku. Jaké jsou základní typy japonských zahrad a jak si můžeme japonskou zahradu založit? Jaké jsou její nejdůležitější prvky a které rostliny jsou pro ni vhodné?

Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Základní typy japonských zahrad

Japonské zahrady se dělí na dva základní typy - zahrady vodní a suché. Jak již sám název napovídá, zahrada vodní je založena především na vodě a to v podobě potůčků, jezírek a vodopádů. Vodní zahrada může být pahorkovitá, kde jsou uměle vytvořeny pahorky a cesty mezi kameny, kudy voda protéká. Plochá vodní zahrada připomíná spíše lesní či jezerní krajinu, která má svůj původ v klidných vodních plochách, které odrážejí světlo.

Typ japonské zahrady suché se skládá s písku, štěrku a kamene a proto je méně náročný na úpravu. Právě bílý písek zde nahrazuje vodu, bílé oblázky jezírka. Dobře naaranžované kameny vytvářejí dojem horských útvarů a vodopádů.

Celoživotní záležitost?

Pokud chceme vytvořit opravdu dokonalou japonskou zahradu, jistě to nezvládneme během jednoho roku, ani během pěti let, ale je to práce na celý život. Nejprve je samozřejmě důležité prostudovat filosofii, kterou se japonská zahrada řídí. Poté sledovat místo, kde chceme zahradu vybudovat, abychom zjistili, jak je během dne osluněné a kam dopadá stín. Je důležité myslet také na to, že zahrada se bude proměňovat během ročních období a podle toho zvolit rostliny, které budou v zahradě umístěny.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Jen pro velké plochy?

Japonské zahrady se vyznačují tím, že maximálně využívají volnou plochu, proto je možné si zahradu založit na několika málo metrech čtverečních a můžeme tak dosáhnout stejného efektu, jako na velké ploše. Samozřejmě prvky jako zahradní jezírko s vodopádem budou těžko realizovatelné, ale vodu je možné nahradit pískem, který ji symbolizuje. Důležitou podmínkou pro japonskou zahradu je, aby byla oddělena od rušivých vjemů i například od zahrady užitkové, která se nachází na stejném pozemku.

Příroda živá i neživá

V japonské zahradě dochází k ladnému propojování přírody živé a neživé. Jsou to například kameny porostlé mechem, které nesmí chybět v žádné japonské zahradě. Každá zahrada by měla mít kamenný solitér, který dříve sloužil k meditaci. Pokud si vedle něj postavíme dřevěnou lavičku, můžeme u něj i dnes příjemně relaxovat. Pokud kameny umisťujeme do skupin, měly by být vždy v lichém počtu. Kámen má v zahradě také podobu bílých oblázků nebo štěrkových cestiček.

Voda, jak již bylo zmíněno, je zásadním prvkem japonské zahrady, ať už je to voda opravdová, nebo pouze symbolicky znázorněná pomocí bílého písku. Voda v jezírkách může být obohacena nejrůznějšími vodními rostlinami či živými tvory jako jsou třeba kapři, kteří mají nejrůznější barvy a jsou krásným živým doplňkem. Japonská zahrada žije. Voda může být také dynamickým prvkem zahrady a to jako nejrůznější potůčky prodírající se skrz kameny nebo malé vodopády, které dotvářejí zvukovou kulisu zurčící vody.

Do japonské zahrady ale patří i vkusné altány, lávky přes vodní plochy a další prvky ze dřeva, postavené v japonském stylu. Obzvláště pro zdatného kutila jsou příležitostí k vyzkoušení schopností i zakoupeného nářadí. Bez určité dávky uměleckého talentu a bez trpělivosti to ale nepůjde.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Japonská specialita - bonsaj

Bonsaje (tvarované stromy v misce) představují zmenšeniny volně rostoucích stromů a keřů a jsou další důležitou součástí japonské zahrady. Vypěstovat a vytvarovat tuto rostlinu do požadovaného tvaru je opravdové umění. Protože je stromek umístěn ve velmi malé misce, trpí nedostatkem živin a proto je velmi důležité jeho pravidelné přihnojování, které je uzpůsobeno jednotlivým fázím růstu stromu i ročnímu období. Pokud nemáte dostatek trpělivosti si bonsaj sami vytvarovat, je možné zakoupit již hotový upravený stromek. Ale i tak vaše práce na něm nekončí, protože tvar se musí neustále upravovat a větve zastřihávat.

Speciální rostliny?

Do japonských zahrad není nutné shánět exotické rostliny, ale používají se zde i rostliny, které nalezneme v našich zeměpisných šířkách. Jsou to stromy jehličnaté i listnaté, které jsou zajímavé dekorativním tvarem koruny či listem, nebo svým jedinečným zbarvením. Jsou to především různé druhy borovic, javory, sakury, jinany. Mezi kvetoucí keře patří rododendrony a pivoňky. To vše mohou doplnit magnolie, kapradiny, bambusy, nejrůznější vodní trávy a v neposlední řadě také mechy.

Pokud si chcete svoji zahradu proměnit do japonského stylu, inspiraci můžete nalézt v mnoha publikacích, které jsou k dostání na našem trhu. Jako živá inspirace poslouží Botanická zahrada v Praze, která se pyšní věrnou ukázkou japonské zahrady. A v každém případě je vhodné oslovit zahradního architekta, který vám po řadě konzultací a prohlídce lokality zahradu fundovaně navrhne.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)