Ceny nemovitostí jsou natolik vysoké, že jenom málokdo zvládne jejich koupi financovat bez úvěru. Na tomto poli jasně dominují hypoteční úvěry, které jsou k financování bydlení jako stvořené. 

Koupě, nebo stavba nemovitosti však není to jediné, na co se dají hypotéky použít. Jejich unikátnost je spojena a také s rozmanitostí, jelikož finanční prostředky lze často získat i na:

  • Rekonstrukci
  • Vypořádání majetkových vztahů

Hypotéka tak může mít všestranné využití. Je jedno, jaké je to vaše. Všem se bude hodit několik faktů, které vás provedou tím, jak snadno a jak správně vybrat tu hypotéku, která bude tou nejvýhodnější. Není to až tak složité, jak se zdá.

Úrok jako to hlavní

To nejdůležitější, na co je třeba při výběru hypotéky dát, je samozřejmě úroková sazba. Stejně jako u jakékoliv jiné půjčky, tak i tady jasně platí, že čím je sazba nižší, tím je úvěr výhodnější. Dnes už není problém porovnat si hypotéky online a tak snadno v pohodlí domova posoudit, která banka nabízí výhodný a která méně výhodný úvěr. I když se někde mohou lišit jenom o desetiny, i to je rozdíl, který je na místě brán v potaz. Vzhledem k objemu peněz, které si půjčíte, může i jedna jediná desetina hrát velkou roli a přinést nemalou úsporu peněz.

Porovnejte si jednotlivé nabídky

Můžete sice jít od jedné banky k druhé, nechat si vytvořit nabídku a následně ji porovnat s další. Toto právo vám dokonce garantuje zákon, který říká, že sestavená nabídka za určitých podmínek nesmí být ze strany banky po několik dní změněna a vy tak máte právo na sjednání za takových podmínek, které vám byly uvedeny.

Zároveň ale uveďme, že tento postup není úplně jednoduchý, jak pokud jde o čas, tak pokud jde o administrativu. Proto je lepší využít online nástroje, kterým je kalkulačka hypotéky. Díky němu během chvíle, v pohodlí domova získáte první srovnání. Úrok totiž není to jediné, co může výhodnost ovlivnit. Jsou tu i různé poplatky a další věci, které musí být ze zákona shrnuty do sazby RPSN.

Šetřete nejenom peníze, ale i čas

Mnoho lidí hledí při výběru hypotéky jenom na to, kolik ušetří peněz. Ne vždy je to ale jediný parametr, na který hledět. Nezapomínejte také na to, že často může být výhodné ušetřit starosti, ale i váš čas. Stejně jako existují půjčky online, je možné vyřídit, tedy alespoň pokud jde o první kroky, svou hypotéku. Nemusíte nikam jezdit, nikde čekat, ani nic slouho sepisovat. Čas tak můžete využít mnohem efektivněji. S úsporou času a starostí ale souvisí i další věci, které poznáte až v budoucnu. Může jít třeba o:

  • Provedení odhadu ceny
  • Doložení čerpání hypotéky
  • Vklady na katastr

To vše jsou věci, které stojí člověka nervy a čas a tak může být dobrou volbou vzít si hypotéku u banky, která toto dokáže z velké části zařídit za vás. I když může být lehce dražší, v porovnání s tím co ušetříte na tomto, až tak špatně vycházet nemusí.

Zaměřte se na fixace

Fixace hypotéky je známý pojem. Bude však lépe, když budeme používat termín fixace úrokové sazby, který se přece jenom hodí více. Délka by měla odpovídat predikcím budoucího vývoje. Pokud se očekává, že sazby půjdou v budoucnu dolů, je vhodná krátká fixace. Když se však očekává růst, je na místě zafixovat si úrok na co nejdelší dobu.

Roli hraje i správný čas

Ekonomická situace se neustále mění a tak cesta k nejvýhodnější hypotéce může souviset i s časem, kdy si ji vezmete. Zároveň ale dodejme, že ne všechny odhady vyjdou, což potvrzuje třeba článek Dramatický propad hypoték se nekoná. Jejich objem byl v dubnu rekordní. Ne vždy se totiž může vyplatit čekat, zvláště pokud chcete bydlet co nejdříve, a ne až dokonce za několik let. Kdo však nespěchá, pro toho může být vyčkávání optimální strategií.



 

2AB NET Solutions s.r.o.
Poslat poptávku