Hausbót může nabídnout plnohodnotné bydlení, jen to občas trochu houpe (Foto: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek

Žít na lodi a být celoročním obyvatelem hausbótu zní někomu jako sen. A jak už to tak s romantickými pohádkami a idealizovanými představami bývá, ne vždy jsou úplně praktické. Přesto se v obydlí na vlnách skrývá nejeden klad, který vás možná donutí přehodnotit pohled na tento navýsost alternativní způsob bydlení.

Pořadí kladů můžete volně zaměnit, přesto zůstávají. Jedničkou může být například rozvolněný a pohodový způsob života, který možná už dlouho považujete za nedosažitelný. Na vodě plyne čas jinak, v rozvážnějším tempu. Je tu klidněji, a v rámci jedné kolonie hausbótů i maríny obvykle funguje přátelská a nápomocná komunita podobně sympatických podivínů. Lidé ze souše k vám jen tak nezabloudí, a starosti všedního života vás tak nějak míjejí.

Bydlení na vodě

Život na hausbótu vás přiměje ke skromnosti. Nezatěžujete se zbytečnostmi, konzumním zbožím, cetkami a majetkem. Není ho totiž kam dát. Komfort hledáte v prostších a užitečnějších věcech, v zážitcích. Jednoduše je vedená kuchyně i hygiena, nenáročné je i spaní. Obecně budete trávit více času venku a na čerstvém vzduchu, v relativní blízkosti přírody. Pokud kotvíte ve městě, vystačíte si k pohybu s jízdním kolem, nemusíte řešit parkování. Mimochodem, pořízení hausbótu, který zakotvíte v centru na vodě, vám vyjde násobně levněji, než pořízení bytu na podobné adrese.

Radovánky jako rybaření, koupání nebo jízdu na člunu máte na dosah. Do značné míry může doznat proměny plánování vašich dovolených. Na některé destinace totiž můžete vzít svůj domov s sebou, a volně tam směřovat klidně několik dní. Libí se vám někde? Většinou tam můžete zastavit. Nesedí vám hluční sousedi? Pak můžete klidně zvednout kotvy.

Mezi plovoucím domem a hausbótem je rozdíl, plovoucí dům je vlastně takovým mobilheimem vody, zatímco hausbót je skutečně lodí (Foto: Shutterstock)
Mezi plovoucím domem a hausbótem je rozdíl, plovoucí dům je vlastně takovým mobilheimem vody, zatímco hausbót je skutečně lodí (Foto: Shutterstock)

Šetříte? Ne úplně, utrácíte totiž jinak!

Po celou dobu žijete ve větším sepětím s přírodou, relax si vlastně dopřáváte každým okamžikem, byť třeba na lodi máte svou kancelář a pracujete tu. Šumění větru a vln příjemně uklidňuje. V létě ušetříte za klimatizaci, v zimě za otužování. Tu část se zimou berte spíš jako nepovedený vtip, protože moderní trvale obytné hausbóty obvykle vynikají pokročilou izolací, klimatizační HVAC systémem i vyhříváním, takže chlad na nich nepředstavuje problém.

Dost často se při popisu romantiky a pohody bydlení na hausbótu zmiňují úspory. Což je pravda, ale jen z části. Vlastníte a potřebujete násobně méně věcí, což je prvním zdrojem úspor. A většinou také šetříte na daních z nemovitosti. Utrácíte ale jinak: poplatek za kotvení v maríně, odběr energií ze souše (pokud nejste vybaveni solárními panely a bateriovým systémem), palivo, to není zadarmo.

Peníze plynou na věci, které by suchozemce netrápily. Třeba každoroční revize/prohlídka trupu, u které musí asistovat potápěč. Věčný boj proti rzi. Nebo pravidelné vyčerpávání sběrné jímky záchodu. Ani to není levné. Výdaje spojené s nenadálými poruchami je třeba řešit s velkou urgencí. Kdyby se vám v suchozemském životě pokazilo auto, na servis si můžete počkat. Tady je mobilní prostředek současně obydlím, oprava odklad nesnese. A tím se vlastně dostáváme k záporům.

Bydlení na hausbótu není zadarmo (Foto: Shutterstock)
Bydlení na hausbótu není zadarmo (Foto: Shutterstock)

Mořský vlk? Spíš skromný nomád

Místa je na palubě skutečně málo. Samotu vyhledávající solitér za to může být rád, ale pro dva a více lidí je to téměř k nežití. Doslova po sobě šlapete. Každý kousek nábytku či vybavení je dimenzován přímo na míru vašim potřebám, takže i návštěva to tu bude mít těžké. Nedostatek místa znamená, že je tu problém skladovat cokoliv nad plán, s malou ledničkou nepořídíte třeba větší zásoby potravin. Pro čerstvé musíte vyrážet často, což je obvykle delší cesta.

Hausbót téměř nenabízí možnosti víceprogramového využití. Když se pere prádlo, pere ho celá loď. Nic moc jiného se ale po tuto dobu dělat nedá. Je to určitým způsobem omezující. Není tu prostor pro moc zálib a koníčků. Přidáte místo, patro? Čím víc je hausbót podobnější domu, tím méně funkční je jako loď. Nakonec by mohla být problémem i ona mobilita, jeden z hlavních kladů.

Nomádsko-hausbótí bydlení (Foto: Shutterstock)
Nomádsko-hausbótí bydlení (Foto: Shutterstock)

Cokoliv položené mimo své vyhrazené místo je hned zdrojem nepořádku. Vizuálně i skutečně. A jakákoliv větší nečistota, třeba jídlo zapomenuté na palubě, láká nenechavé racky. V lepším případě. Vše také musí být uchycené, upevněné a zajištěné.

Houpavé námořnické chůze se obávat nemusíte, vzdutí vody nebo vyšší hladinový stav díky dobrému zakotvení prakticky nepoznáte. Ale projíždějící lodě nebo motor startující sousedé vás už rozhoupat mohou. Spojení s přírodou pak má i své nelibé stránky. Komáři, mouchy, ovádi vám budou znepříjemňovat pobyt v teplých dnech, další hmyz se k vám zase bude pokoušet nastěhovat na zimu. A paluba celoročně dost klouže.

Další hausbót (Foto: Shutterstock)
Další hausbót (Foto: Shutterstock)

Nestálá adresa může být komplikace

Když nevyjde počasí, je to problém. Dívat se jak prší, je sice hezké, ale sedět tři dny v jedné místnosti a pozorovat liják se rychle omrzí. A samozřejmě, komplikace mohou být i s běžnou administrativou. Kam vám bude chodit pošta, když nemáte stálou adresu? Vyřeší to PO box, ale jak často jej budete chodit kontrolovat. A také na úřadech na vás budou možná nahlížet jako na dobrovolného bezdomovce.

Bydlet na lodi, obytném hausbótu, je jistě krásné. Určitě to ale není úplná pohádka bez problémů. I když už nemusíte sekat trávník, a můžete si nechat říkat kapitáne.

Bydlení v mořské zátoce, plovoucí dům (Foto: Shutterstock)
Bydlení v mořské zátoce, plovoucí dům (Foto: Shutterstock)
Bydlení na vodě (Foto: Shutterstock)
Bydlení na vodě (Foto: Shutterstock)
Bydlení na vodě (Foto: Shutterstock)
Bydlení na vodě (Foto: Shutterstock)
Bydlení na vodě (Foto: Shutterstock)
Bydlení na vodě (Foto: Shutterstock)
Bydlení na vodě (Foto: Shutterstock)
Bydlení na vodě (Foto: Shutterstock)