Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Létá to na nás z Bruselu stále a stále. Regulace, opatření, cíle, regulace. Chodíme v kruhu, mumlaje stále stejné mantry. Krvavé koleno, tuto dětskou hru hrávaly velmi malé děti na Moravě a ve Slezsku, říkalo se jí také Krvavý dědek. Je to vlastně velmi jednoduché, děti chodí v kruhu a stále opakují: „První hodina odbila, lampa ještě svítila, druhá hodina odbila...“. Třetí, čtvrtá, pátá… Pak Krvavé koleno (ten, který je právě krvavým kolenem) vykřikne „Lampa zhasla“ a vrhne se na ostatní (ideálně v tu chvíli skutečně zhasne světlo, hra má smysl právě večer a v noci). Koho prvního chytí, ten se stává Krvavým kolenem. A hra se opakuje.

Všichni jsme se již v rámci další kolektivní hry zvané KOGNITIVNÍ DISONANCE tak nějak smířili s tím, že je třeba zachránit planetu, zvrátit klimatické změny, prostě si navléct obleky nějakých komiksových superhrdinů a ukázat světu, jak právě My, Evropané, jsme na tom dobře, a jak právě My půjdeme všem příkladem. Zřejmě čekáme na zázrak, že to samé udělají chudé miliardy lidí po celém světě. Jenže tak bohatí, abychom si mohli dovolit, co všechno na nás evropští politici chystají, nejsme ani my sami. Ani v bohatém Německu, natož v chudším Česku. Vlastně máme šanci ztráty konkurenceschopnosti a propad to nakonec může být opravdu velký. Možná až do třetího světa.

Ozývají se už i někteří kapitáni průmyslu, například šéf automobilky Renault Luca de Meo. Ten ve svém otevřeném dopise adresovaném politikům, kteří směřují do evropských voleb, varoval: „USA motivují, Čína strategicky plánuje, zatímco Evropa reguluje. Cena lithia v baterii elektromobilu je přitom podobná ceně celého spalovacího motoru. Každý rok se objeví osm až deset nových předpisů. Po automobilech se požaduje, aby byly stále sofistikovanější, úspornější a zároveň levnější. Sociální a ekologické požadavky se promítají do nekonečných testů a kontrol, které je třeba absolvovat, a nových norem, které je třeba splnit, což už má zcela kontraproduktivní účinek: v průměru jsou nyní automobily dražší než kdykoli předtím.“ (Zdroj: svethospodarstvi.cz)

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

A podobně je to prakticky se vším. Tu a tam se cukne, jako třeba nyní s plynem. Tedy obecně s fosilními palivy. Zákaz používání fosilních paliv k vytápění budov nejpozději od roku 2040 členské státy EU ve finální verzi směrnice odmítly. Avšak již od roku 2027 nebude možné získat dotaci na pořízení jakéhokoli kotle na fosilní paliva. Zřejmě přetrvají dotace pouze na tepelná čerpadla a soláry. A tak dlouho budeme přecházet na nejistou zelenou energetiku, až světlo zhasne. Již se to dělo a děje na nejzelenějším severu Evropy, zač je toho loket poznal třeba i nizozemský Utrecht. Kapacita místní sítě už nepostačuje ani na chod běžných institucí. Nemohou třeba postavit novou nemocnici, jelikož ji již nelze napájet elektřinou. A s domácnostmi je to stejné. Možná se přestane stavět úplně a zastropuje se počet obyvatel.

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Utrecht, toto nádherné historické město s 370 000 obyvateli (v širší aglomeraci 750 000) splnilo většinu evropských ambiciózních cílů ještě před tím, než byly nějak centrálně celoevropsky vytčeny. A výsledek? Kdykoliv lidé doma spínají tepelné čerpadlo, zapínají třeba indukční varnou desku či rychlovarnou konvici, perou či suší prádlo, případně připojují k dobíjení svůj ekologický elektromobil, přetěžují městskou elektrickou síť. Přechod z plynu na elektřinu sice prospěl, přinesl zlepšení emisní bilance města, hodně to však bolí. Elektřina není a bylo to sakra drahé.

A my se nyní máme podle posledních informací smířit s tím, že budou muset fungovat všechny státní budovy postavené od začátku roku 2027 bezemisně. Od roku 2030 se pak ta samá povinnost dotkne všech ostatních nových budov včetně domů rodinných. A do roku 2050 by žádná budova na našem území neměla produkovat emise. Pouze některé historické budovy dostanou výjimku. Plyne to ze Směrnice o energetické náročnosti budov, kterou minulý týden schválil Evropský parlament.

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Evropská unie prostě nastavila pravidla, dokdy mají budovy v členských státech dosáhnout nulových emisí, což je vlastně opět a jen regulace. Jako důvod je uváděn fakt, že budovy podle odhadů spotřebují 40 procent veškeré vyrobené energie a vyprodukují 36 procent emisí skleníkových plynů. Během následujících dvou let mají členské státy principy směrnice zavést do svých zákonů, spoustu parametrů si přitom mohou upravit po svém.

Dobrá zpráva! Je jedno, na koho se Krvavé koleno vrhne, až se zhasne. A pak se zase nové Krvavé koleno vrhne na někoho jiného. Jedno je jisté: Krvavých kolen je v Evropě k dispozici téměř nekonečné množství, jelikož tu samou hru můžeme hrát pořád dokola všichni.

Další dobrou zprávou je, že kdyby přijely ruské a jim spřátelené elektromobilní tanky, nebudou mít kde dobít.

„První hodina odbila, lampa ještě svítila…“

Mimochodem doporučuji si pustit písničku Krvavé koleno od české alternativní hudební skupiny Dybbuk. Je stará skoro 40 let a klip končí provokativním dobovým prozřením…

Zdroj: idnes.cz, svethospodarstvi.cz, Wikipedia, ČESKÉSTAVBY.cz, youtube.com, europarl.europa.eu