Sušení ovoce, zeleniny, bylin a hub není věda, pokud víte, jak na to

Sušení ovoce, zeleniny, bylin a hub není věda, pokud víte, jak na to

Sušení je zcela přirozený způsob konzervace, tradičně se sušily tenké plátky ovoce či hub na vzduchu, v případě zeleniny či masa se ještě přidávala sůl, byliny se zavěšovaly ve svazcích vzhůru nohama třeba na půdách. Mnozí si ještě pamatují sušení hub na sítech. Již dosti dlouhou dobu však máme k dispozici praktické pomocníky – sušičky, navíc lze sušit i v troubě.

Jaké houby si můžeme vypěstovat v zahradě či domě?

Jaké houby si můžeme vypěstovat v zahradě či domě?

Houbařská sezóna se blíží, ovšem pro houby si nemusíme jen chodit do volné přírody, jejich hojnost si můžeme dopřávat každý den jen za cenu několika desítek kroků. Jaké houby si můžeme vypěstovat v zahradě a domě?

Zimní houbaření není pro začátečníky, ale již zkušenější houbaře, jaké houby lze v zimě sbírat

Zimní houbaření není pro začátečníky, ale již zkušenější houbaře, jaké houby lze v zimě sbírat

Pokud milujete potulky po lesích s košíkem a kapesním nožíkem, nesmutněte. Jestliže již nepatříte mezi začátečníky a umíte spolehlivě a bez rizika následné otravy sbírat alespoň více desítek druhů jedlých hub, rozšiřte svůj repertoár i na zimu. I v zimě lze totiž sbírat jedlé houby, a to ty druhy, kterým nevadí chlad a mráz. Navíc jsou zimní jedlé houby i velice zdravé.

Houbaři zbystřete a staňte se mistry, jarní houby pomalu začínají

Houbaři zbystřete a staňte se mistry, jarní houby pomalu začínají

Kdo letos vyzkoušel zimní houbaření, pokročil ve svém houbařském mistrovství o notných pár schůdků, tedy pokud to přežil. Ale dobrou zprávou je, že mezi v zimě rostoucími plodnicemi hub není zrovna mnoho jedovatých. Zato od jara pak postupně do léta narůstá četnost „jedovek“. Jarní houbaření je tedy dalším křestem zkušeného houbaře. Jaké jedlé druhy již můžeme najít, kdy a kde?

Vypěstujte si houby na zahradě

Vypěstujte si houby na zahradě

Pro houby nemusíme chodit jen do lesa – můžeme si je vypěstovat i na zahradě. A kdo se jimi chce jen kochat, nemusí je nakonec ani sbírat. Třeba jen zmáčkne spoušť fotoaparátu.

Kvíz: Jarní houby. Poznáte jedlé a chutné posly jara, i když zrovna nevypadají příliš jedle?
Kvíz

Kvíz: Jarní houby. Poznáte jedlé a chutné posly jara, i když zrovna nevypadají příliš jedle?

Chodíte rádi na houby? A chodíte na ně i na jaře? Pak pro vás bude následující kvíz doslova hračkou. Nejskalnější z houbařů totiž chodí na houby po celý rok a mají vypozorováno, že s koncem zimy a nástupem jara se začíná poměr rostoucích jedlých, nejedlých a jedovatých hub obracet ve prospěch těch, které musíme nechat být, abychom neměli zdravotní problémy, nebo naši příbuzní jednání s drahou pohřební službou. Paradoxně ale právě nejchutnější jarní druhy hub nevypadají zrovna vábně, v lepším případě je amatér nazve prašivkami.

Dům z podhoubí už v Česku stojí. A začne se potulovat po městech

Dům z podhoubí už v Česku stojí. A začne se potulovat po městech

Experimentální projekt SAMOROST proměnil ještě nedávné sci-fi představy v realitu. Částečně z podhoubí byl totiž postaven první obytný dům, vlastně domek, chatka. A vypadá kouzelně. Jako by z oka vypadl Pohádkám z mechu a kapradí. Jedno křídlo má Křemílek, druhé Vochomůrka. Mykokompozit je v případě nového unikátního domu dokonce klíčovým stavebním materiálem. A domek se nyní vydá na putovní tour po českých městech. Včetně například Prostějova, Českých Budějovic, Jihlavy a Pardubic. Inspirovat se tedy můžete i vy a domek si osahat.

V nejjedovatější zahradě světa se ročně otráví desítky lidí. Za zády průvodců

V nejjedovatější zahradě světa se ročně otráví desítky lidí. Za zády průvodců

Že zrovna šíření osvěty o nejjedovatějších rostlinách světa není vůbec snadné, o tom ví své v zahradě s příznačným jménem Poison Garden u hradu Alnwick ve Velké Británii. Každý rok se zde totiž přes veškeré výstražné cedule, varování průvodců a zákazy otráví desítky návštěvníků. „Co mi to může udělat, přece ochutnám jenom trochu, jenom přivoním, jenom se dotknu“ říkají si asi. Jenomže ona to opravdu není žádná legrace, fascinace jedovatými rostlinami dovede být pořádně sebevražedná.

Houby na houby aneb o nejedlých houbách jedlých i jedlých houbách nejedlých

Houby na houby aneb o nejedlých houbách jedlých i jedlých houbách nejedlých

Hned od titulku to vypadá na nějakou boudu. Jenže není. I houby, které považujeme za běžně jedlé, chutné a často výtečné, totiž mohou být jedovaté. Abychom to shrnuli do formátu hodně krátké odpovědi a ušetřili vám čas, i jedlým hřibem se nejspíše můžete otrávit. Jestli vás to zaujalo, čtěte dál. Zrovna teď, když lidé naváží domů celé valníky sesbíraných hub, si to zaslouží určité vysvětlení.

Bude válka? Raději se z nálezů krásných hřibů radujte. A víte co? Nechte nějaké v lese

Bude válka? Raději se z nálezů krásných hřibů radujte. A víte co? Nechte nějaké v lese

Stará pověra skutečně říká, že když roste hodně hub, bude válka. Vzhledem k válce na Ukrajině a válce, kterou právě vede Izrael s Hamásem, vzhledem k napětí ve světě, zbrojení, diplomatickému vyhrožování, lhaní, šíření nenávisti, změnám klimatu, hurikánům, záplavám a naopak suchu a nedostatku vody, by právě tato pověra mohla dnes u některých lidí zvyšovat úzkost a strach z budoucnosti. I slza by mohla ukápnout. Nebo rovnou přijít pořádná deprese.

Švédsko měří radioaktivitu v houbách i po 38 letech od černobylské havárie

Švédsko měří radioaktivitu v houbách i po 38 letech od černobylské havárie

K černobylské havárii, tedy havárii Černobylské jaderné elektrárny na severu Ukrajiny, která tehdy patřila k Sovětskému svazu, došlo 26. dubna 1986 při pokusu na 4. reaktoru. Reaktor se přehřál, protavil a explodoval. Při výbuchu se do ovzduší uvolnily radioaktivní látky, načež došlo ke kontaminaci okolního prostředí, která se kvůli klimatickým vlivům rozšířila na velkou část Evropy. A právě Švédové se rozhodli monitorovat úroveň radioaktivního spadu v houbách ještě dnes.

Zázračné houby rostou i u nás, dokonce i ta nejzázračnější. Čaga sibiřská neboli rezavec šikmý

Zázračné houby rostou i u nás, dokonce i ta nejzázračnější. Čaga sibiřská neboli rezavec šikmý

Jako by se ta drobná epizoda stala teprve před vteřinou. Houbař se posadí s košíkem na terásku místní restaurace a dá si malé pivo. Má opuchlý spodní ret, vlastně celá ústa, ale přes neudržované strniště není vidět místo hmyzího vpichu. „Dostal mě sršáň,“ procedí skrz zuby, přitom se mu však radostně blýsknou oči. „Ale stálo to za námahu, mám pořádnou čagu, rostla na bříze kousek odsud. Prý se u nás vyskytují na každé tisícáté…“

Hřib královský nesbírejte, jediná houba vás může vyjít až na 100 tisíc

Hřib královský nesbírejte, jediná houba vás může vyjít až na 100 tisíc

Hřib královský je vzácný, je dnes dokonce takovou vzácností, že ho většina z nás v přírodě nepotká. Přitom prý ještě před několika desítkami let rostl poměrně hojně. Sousedka mi vyprávěla, že když se před padesáti lety přistěhovali do Červeného Dvora u Českého Krumlova, nosili si jich domů koše, stačilo prý vyjít kousek za dům.