Dobrý den,měla bych dotaz. Přítel dostal od bratra nemovitost a my bychom chtěli přistavět a udělat obytné podkroví. Vůbec netušíme kam prvně. Úřadu a povolení nás bude čekat hodně,to je nám jasné,ale vědět ještě kam dřív. A hlavně dům je z kotovice,tak jen víme,že plány od architekta nebudou určitě na prvním místě. Jen prosím o radu kam zajít prvně a kam dál. Moc děkuji za odpověď

Odpověď Tak za prvé – domluvte se, jak budete stavět, tedy právně. Toto lidi dnes neumí a když prostavíte půl milionu zpětně se už většinou nedomluvíte. Ideální je asi ve vašem případě předmanželská smlouva. Ovšem úřadu bude stačit jen souhlas (pokud byste na ohlášení byli uvedeni oba). Ale prosím tento krok pečlivě zvažte.

Za druhé, vzal bych několik fotek a snímek katastrální mapy a šel bych se zeptat na úřad územního plánování. Najdete jej na tzv. trojkové obci (většinou jde o bývalé okresy). Někde je to samostatný odbor, někde je to oddělení v rámci jiného odboru.

Totiž nejdůležitější je dnes soulad s územním plánem a tam musí být vydáno, závazné stanovisko a to písemně.

Když v tomto prvním kole uspějete, tak hledejte projektanta a ten si musí se vším poradit (doměří co není, navrhne a definitivně projedná s úřady)….

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování