Dobry den, Poridila jsem RD s rozlehlimy pozemky a chci postavit hospodarskou stavbu 4x8m (40m2). Podle §103 by na to mel stacit uzemni souhlas. Jake nalezitosti musi takova stavba splnovat, abych ziskala uzemni souhlas? Rada bych stavbu postavila cca 4m od RD (pricemz by nezastinovala zadna okna RD) , rada bych ji postavula blize nez 2m od hranice pozemku, pricems by sousedila s pozemkem lesu CR, a cca z poloviny by budova stala na parcele "zastavena plocha a nadvori a z poloviny na parcele" trvaly travni porost". Prosim poradte mi jak nejlepe postupovat, co by mohlo byt nejvetsim zadrhelem, je-li neco, co jsem opomenula a jak dlouho muze takovy proces trvat? Mnohokrat dekuji za vasi odpoved.


Odpověď

Není to tak jednoduché, jak by se zdálo….. Začal bych u vašeho územního plánu. Opět není až tak rozhodující, jak jsou pozemky pro stavbu zapsané v katastru nemovitostí, ale v jaké ploše jsou vedeny v územním plánu. Hrubou informaci získáte nahlídnutím do vašeho ÚP, dnes jsou digitální, takže přes web obce či krajského úřadu se k němu dostanete. Důležitý je hlavni či koordinační výkres. Váš dům totiž může být v ploše, kde některé stavby nelze umisťovat nebo jsou nějak omezeny. Ovšem přesný výklad vám poskytne až úřad územního plánování – kde bude nutné se zeptat. V územních plánech je spousta dalších věcí, které laik nevyčte. Řada územích plánů třeba uvádí podmínku, že lze vydat výjimku z ochranného pásma lese pouze do vzdálenosti větší než 25 m (samotné pásmo je 50 m) a pak blíž žádnou povolovanou stavbu neumístíte. To mne napadlo, když se zmiňujete o sousedním pozemku Lesů ČR.

Takže pokud si alespoň laicky prostudujete územní plán, nastudujte si ještě § 79 stavebního zákona 186/2006 Sb. Bod 2 o)… Tam jsou vyjmenované stavby, které za určitých okolností nevyžadují nic (zjednodušuji), ale jsou omezené velikostí do 25 m2 a musí být na pozemku rodinného domu – nemohou „přelézat“ do vedlejšího pozemku.

Dále § 103 stavebního zákona chápu trochu složitěji. Stavba pro zemědělství, když je navržena v ploše pro bydlení (a většinou je) dle územního plánu, tak ji nelze povolit. Takže u vás spíš půjde o nějakou stavbu skladu či domácí dílničky, která bude doplňovat bydlení a ne o čistou zemědělskou stavbu. Tam právě § 103 už nepoužijete. Takže pozor na názvosloví. Muselo by se jít do § 104 1 d) – tudíž taková stavba by už vyžadovala územní souhlas + ohlášení (to znamená řádný projekt s kulatým razítkem).

Další složitost může být v odstupové vzdálenosti od hranice pozemku, či umístění na dvou pozemcích.

Ale v prvním kroku bych si vytiskl snímek katastrální mapy 1:1000, do něj bych v měřítku zakreslil obdélníček zamýšlené stavby a šel bych se napřed zeptat na úřad územního plánování, když by s tím neměli problém, následně bych se šel zeptat na stavební úřad. Není to jednoduchá problematika a je tam pro začátek dost neznámých. Samozřejmě se to dá na tyto úřady poslat elektronicky. Všude prosím uvádějte jméno, datum narození a celou adresu i s telefonem.

Do větších detailů pro začátek nechci jít, uvidíte jak si budete stát po prvním kole.

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování