Dobrý den,



spolumajitel příjezdové cesty k našemu RD plus ostatním parcelám/RD okolo nás získal od stavebního úřadu povolení o dočasném užívání stavby(aby mohl ,,pole" rozparcelovat -prodat) k tomu se zavázal, že k parcelám vybuduje příjezdovou komunikaci. Stavební povolení na vybudování příjezdové komunikace již 2x prodloužíl a k dnešnímu dni ( po cca 4 letech) není komunikace vybudována). Nám jako majitelům RD nedokončení příjezdové cesty komplikuje život a to ve smyslu: údržby v zimních měsících/obec příjezdovou cestu nepřevezme do své zprávy, dokud nebude v domluveném stavu viz stavební povolení/díky výstavbě dalších RD je zpevněný povrch příjezdové cesty ( zpevnění štěrkem cca 2 - 3 roky staré) ve špatném stavu: vyjeté koleje/létající štěrk, při jízdě po povrchu. Rádi bychom zjistili, co můžeme dělat pro to , aby původní majitel parcel/prodejce/spolumajitel příjezdové cesty dokončil příjezdovou cestu dle stavebního povolení?



Předem děkuji za reakci.


Odpověď

Kdo tu stavbu povolil, tedy který úřad, tak ten by měl vymáhat splnění podmínek. U komunikací je to dnes zamotané, ale pravděpodobně stavební povolení vydával speciální stavební úřad – většinou MěÚ odbor dopravy. A zkusit to dát na vědomí obci. Je taky důležité, zda podmínky dokončení nebyly uvedeny v nějaké smlouvě o stavbě (to jsou právní vymožitelné dokumenty).

Ale může to mít i jen špatná řešení. Před lety jsme řešili něco podobného. Původní majitel (zjevně zcela účelově) převedl pozemek s nedodělanou komunikací na Libanonce a ten po dvou měsících na vždy zmizel. A najděte řešení….. nakonec se vlastníci parcel složili a komunikaci dokončili

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování