Dobry den, zakoupili jsme mobilheim a postavili na nasi zahradu. Zjistili jsme vsak, ze vyrobek se musi nahlasit protoze "plni funkci stavby" a bude k nemu potreba dostat povoleni podle ustanovení § 96 odst. 2 stavebního zákona vydání územního souhlasu místo územního rozhodnutí.
Elektrinu a vodu budeme mit napojenou z naseho domu, na odpady chceme pouzit cisticku odpadnich vod. Od sousedova plotu jsme vzdaleni zhruba 4 metry. Mobilni dum ma svetlou vysku 2,3m, tudiz neplni normu nad 2,5m.
Prosim o radu, co vse je potreba pripravit a zaridit k potrebnemu povoleni. Dale prosim o radu, zda toto muze udelat stavebni urad na urovni obce, nebo to musi jit na krajsky stavebni urad. Obavam se hlavne toho, ze se vsude na internetu pise, ze zalezi na konkretnim urednikovi, zda povoleni vyda ci ne.
Dekuji vam za odpoved.

Odpověď Přiznám se, že já „mobilhaimy“ taky v Jihočeské krajině nemiluji. Z hlediska práva jde skutečně o výrobek plnící funkci stavby a podléhá tím pádem stavebnímu zákonu.

A pokud nějaká stavba podléhá stavebnímu zákonu, musíme začít zkoumáním regulativů územního plánu v dané ploše. Některé nové územní plány mají v regulativech vysloveně jako nepřípustné umisťování těchto staveb.

Pokud by to bylo v ploše, kde je možné umisťovat rodinné domy, tak architektonický vzhled a vlastní umístění musí posuzovat úřad pro územní plánování. Někdy dojde k dohodě, že na „mobilhaim“ doplníte jednoduchou sedlovou střechu. Chce to prostě konzultaci….

Pokud projdete přes územní plán, pak je otázka nízké výšky místností (pokud to budete chtít jako rodinný dům). Teoreticky se z výšky dá zažádat o výjimku, ale je tam i víc obecných technických požadavků ….

Rada, vzal bych snímek pozemkové mapy a fotografii a šel bych to konzultovat na úřady, začal bych úřadem pro územní plánování.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování