Dobrý den, máme na pozemku garáž, která je v katastru vedena na kůlna. A tuto garáž bychom chtěli zvětšit. Již nyní má přes 20m2, takže určitě konečná velikost přesáhne 25m2. Zvětšení garáže bychom chtěli provést svépomocí. Co vše k tomu budeme potřebovat? Co jsme vyčetli, tak stavební povolení, vč. projektové dokumentace + zajistit stavební dozor a stavbyvedoucího? Je to opravdu nutné, když budeme prakticky posouvat dvě stěny a poté samozřejmě dělat novou střechu? Dále by mě zajímalo, zda je potřeba nějaký souhlas sousedů, kdyz garáž je pár cm od jejich pozemku. Je to takto již mnohi let a v katastru je to zapsané. Sousedi nemají na tuto naši stranu žádná okna, jen stěnu domu. Děkuji


Odpověď

I když je garáž už letitá, jakmile ji budete zvětšovat, tak je nutné získat přímo na situaci písemný souhlas souseda (sousedů). Oni stavby – nazveme je „doplňkové“, které jsou blíž něž 2 m od hranice se sousedy vyžadují vždy nějakou formu povolení. Přestože stávající garáž je letitě blíž, než 2 m od hranice pozemku, tak vzniká otázka, že při jejím zvětšení bude záměr vyžadovat novou výjimku z vyhlášky 501/2006 Sb., §25 odst.5. Takže pokud by sousedé nesouhlasili, asi by stavební úřad výjimku (rozšíření výjimky) nepovolil a nepovolil by pak i přístavbu garáže.

Ale jako úplně první krok je třeba prozkoumat regulativy územního plánu vaší obce. Protože tam může být velikost „doplňkových“ staveb omezena. Laicky si to vyhledejte a přečtěte, pak ale doporučuji kontaktovat úřad územního plánování, který vám alespoň mailem potvrdí, že váš záměr je v souladu s územním plánem.

Vlastní forma povolení: nejjednodušší je územní souhlas a ohlášení stavby – oficiální žádost má název „společné oznámení záměru“. To ale samozřejmě vyžaduje projektovou dokumentaci od autorizovaného projektanta (s kulatým razítkem), ten musí v projektu řešit likvidaci dešťových vod, požárně bezpečnostní řešení atd….. a je nejlepší, když se s ním domluvíte i na funkci stavebního dozoru, protože tuto stavbu lze provádět svépomocí. Ovšem opakuji , důležitá věc je – tato jednoduchá forma povolení (společné oznámení záměru) vyžaduje přímo na situaci písemně uvedený souhlas sousedů.

Takže bych velice diplomaticky asi začal tam.

A ještě jedna věc – od 1.7. 2024 začne být účinný nový stavební zákon, spousta věcí bude jinak, prováděcí vyhlášky ještě nemáme. Proto bych zažádal ještě nyní, přestože vám může situace kolem povolení připadat velice komplikovaná.

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování