Dobrý den, kamarádka řeší problém ohledně koupi domu s hospodářským příslušenstvím. Na pozemku se nachází hospodářské příslušenství, které svým rozměrem neodpovídá velikosti na katastru nemovitostí - je cca o polovinu větší. Dle původního majitele by tato přístavba mohla být stará klidně cca 80 - 100 let. Je možno tuto stavbu zlegalizovat za pomoci pasportu stavby, i přesto, že (i) kvůli této stavbě nevychází zastavenost pozemku? (v obci je asi 30% - zde je cca 45%). Popř. je možno legalizovat jiným způsobem, či bude třeba tuto černou stavbu odstranit? Stavbu je třeba zlegalizovat kvůli hypotéce. Předem děkuji za odpověď. Přeji hezký den.


Odpověď

Hodně záleží na postoji stavebního úřadu. Ale nikde neuvádějte, že jde o nelegální stavbu. To tak určitě není. Jde o stavbu, kde se nedochovaly doklady nebo jsou neúplné proto i na katastru nemovitostí je zanesena chyba. A přestože územní plán má třeba v regulaci pro nové stavby stanoveno % zastavěnosti pozemku, tak to nelze aplikovat na již zastavěné území. Ale všude jsou chyby, někdy i text územního plánu nerozlišuje podmínky návrhové plochy (pro nové stavby) a pro již zastavěné území. Takových případů je hodně….

Tak a nyní co dál. Vytiskl bych z katastru nemovitostí snímek mapy a ortomapu. To je na internetu veřejně přístupné. S tím bych šel na stavební úřad a ptal bych se na cestu, jak dát zápis v katastru nemovitostí do souladu s reálným stavem. Samozřejmě nepoužívejte termín, že to potřebujete zlegalizovat, to navádí k úvahám, že víte o tom, že ta stavba je „černá“. Rozhodně takto starou stavbu nelze brát jako černou…. A teď stavební úřad může k vám přistoupit několika způsoby. Nejjednodušší je, že vám řeknou, ať si stavbu nově geodeticky zaměříte a pak ať přijdete pro potvrzení existence stavby – ten dokument vlastně nahradí chybějící doklady. Toto bych chtěl po vás já, protože nemám čas měsíce čekat na pasport stavby apod….Pak s GP a potvrzením existence půjdete na katastrální úřad vyplníte žádost (oni vám poradí kterou) a oprava se dostane do zápisu KÚ.

Ovšem stavební úřad má právo po vás kromě GP chtít vypracovat pasport stavby. To už může být i dost drahé a pracné, ale mají na to právo. Oni ho pak orazítkují, vám dají jeden výtisk domů. K tomu ale bude stejně potřeba i nechat vypracovat GP.

Pokud na úřad narazíte na unaveného úředníka, který řekne, že s vámi zahájí řízení o odstranění stavby, tak hned odejděte… takový postup by byl v rozporu se vším, ale i toto jsem už někde zažil.

Držím palce

Ing. Bohumil Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování